Propuneri de weekend: 24-26 iunie 2016
S-a terminat şcoala, iar gândul unei vacanţe binemeritate începe să se contureze tot mai mult. Vara deja a pus stăpânire peste noi, iar weekend-urile sunt numai bune să ne facem planuri, dar şi să ne bucurăm de unele evenimente interesate, care să ne ajute să intrăm în atmosfera de relaxare specifică concediilor.
În acest weekend se organizează cea de-a treia ediţie a Festivalului Dobrojazz — festival internaţional de ethno-jazz — care are loc în Tulcea, pe terasa Casei Avramide (str. Progresului 32). Festivalul are ca scop de a face cunoscute propriile tradiţii muzicale româneşti, dar şi de a asimila diverse muzici tradiţionale şi influenţe din teritoriul european (concertele încep de la ora 19.00). Festivalul include proiecţii de filme care vor face o retrospectivă a traseului jazz-ului autohton (începând cu ora 19.oo).
Ambasada Republicii Coreea (Coreea de Sud) la Bucureşti va găzdui în acest weekend cea de-a treia ediţie a Festivalului-Maraton al Culturii Coreene. Început la Iaşi între 22 şi 23 iunie, festivalul continuă la Bucureşti între 24 iunie şi 17 iulie. Pe lângă cursurile de muzică şi dans tradiţional coreean, a atelierelor şi spectacolelor care au loc la Universitatea Româno-Americană (URA) între 24-25 iunie, sunt organizate două expoziţii de lucrări de caligrafie coreeană şi obiecte din Hanji la Muzeul Municipiului Bucureşti (Palatul Şuţu) între 25 iunie-17 iulie (sâmbătă între orele 15.00-17.00).
Tot în aceste zile are loc şi T-shirt Fest, singurul festival din România dedicat exclusiv tricourilor, ce se va desfăşura la Casa Universitarilor din Bucureşti (Strada Dionisie Lupu, nr. 46, de la ora 12.00), unde asistăm la prezentări de colecţii ale unor branduri cunoscute şi mai puţin cunoscute. În acelaşi timp, avem ocazia de a cumpăra tricouri inspirate din teme diverse (motive tradiţionale/ pictate manual/ cu formaţii/ urban t-shirts etc), dar şi de a participa la workshop-uri de pictură pe tricouri şi caligrafie. Se anunţă şi concursuri cu premii şi trupe live!
În acesst weekend are loc şi cea de-a zecea ediţie a Festivalului Cetăţilor Dacice la Cugir (vechea aşezare dacică Singidava), Alba. Timp de trei zile (24-26 iunie), cei prezenţi vor avea parte de istorie şi spectacol: întreceri dacice, marş de noapte şi lupte cu daci şi romani, demonstraţii ecvestre şi concerte (PHOENIX). Circa 200 de luptători daci şi romani, nimfe şi gladiatori vor reînvia istoria şi legendele locale spunând într-un mod unic şi inedit poveştile dacilor liberi care au trăit în cetăţile de pe raza judeţului Alba.
Sâmbătă la ora 18,30 este programat al doilea episod al asediului Cetăţii Singidava, spectacol realizat de membri trupelor de reconstituire istorică Lupii Apoulonului, Terra Dacica Aeterna, Geto-Dacii din Moldova, Geto-Dacii din Dobrogea, Legiunea XIII Gemina, Legiunea XI Claudia PF. Seara este dedicată muzicii, unde, pe vechiul stadion din Cugir vor urca de la ora 19,00 Gino & Band, Millenium C şi Arhaic, iar de la ora 20,00 va concerta trupa PHOENIX. Petrecerea dacică va continua până spre miezul nopţii cu Rugul lui Zamolxe, un ritual de incinerare specific dacilor şi cu dansuri ale misterioaselor nimfe.
Duminică la ora 15.00 va fi o nouă paradă a luptătorilor daci şi romani, e la ora 15,30 va avea loc Decathlonul Dacic – un concurs între echipele ale cetăţilor dacice din Alba: Cugir, Cricău, Cetatea de Baltă, Ighiu şi Săsciori, iar de la ora 17,30 suntem invitaţi să urmărim cascadorii ecvestre De la ora 18,00 dacii şi romanii îşi vor prezenta armele şi cele mai bune tactici de luptă, festivalul încheindu-se duminică seara cu un spectacol folcloric.
Iată cum a fost la Festivalul Cetăților Dacice din Cricău
Primăria Municipiului Vatra Dornei ne invită la cel mai dorit eveniment al verii, Ziua Universală a Iei la Vatra Dornei, în ziua de 24 iunie, începând cu orele 18:00. în imediata apropiere a Foişorului Muzical din Parcul Municipal al oraşului, unde suntem aşteptaţi purtând cu mândrie ia românească sau orice alt obiect vestimentar tradiţional.
Cu această ocazie, va fi susţinut un spectacol extraordinar al Ansamblului Folcloric „Plaiurile Dornelor” şi se va desfăşura un târg tradiţional, iar la final va fi premiată cea mai frumoasă şi autentică ie.
Sâmbătă, la Cluj Napoca, pe stadionul Cluj Arena, ne lăsăm pradă magiei, începând cu ora 21.00, cu ocazia Spectacolului – concurs Grand Magia Gala, din cadrul Festivalului Internaţional de Magie Astralis, aflat la a doua ediţie.
La Sinaia putem asista la o paradă a automobilelor de epocă desfăşurată sub patronajul Casei Regale a României, la care participă modele consacrate, adevărate “bijuterii” ale şoselelor, cu prilejul Concursului de elegantă automobilistică, ce are loc în data de 25 iunie (10.00-19.30). Automobilele participante vor fi expuse în diverse zone ale Domeniului Regal Peleş – Castelul Peleş.
Centrul istoric al Bistriţei se va anima în acest sfârşit de săptămână cu cavaleri şi domniţe, cu calfe şi menestreli, cu artizani şi meşteşugari cu prilejul Serbărilor Bistriţei Medievale 2016. Târgul Medieval aduce la Bistriţa meşteri artizani din toată ţara. Evenimentul include animaţie cavalerească stradală, teatru stradal, paradă medievală (ce se va desfăşura sâmbătă, începând cu ora 18:00), pentru că duminică apărarea cetăţii de năvala barbarilor să ducă la o avalanşă de bătaie cu pungi cu apă!
Un weekend minunat!
Multumesc pt sugestii, utile! Tu unde ai ales sa mergi?