Propuneri de weekend: 24-26 aprilie 2015
Ca o clipită a fugit jumătate de primăvară, aproape neobservată, înfrigurată, lăsându-ne cu dor de ea şi vară. Poate evenimentele din acest weekend să ne mai dezmorţească şi să ne pună sângele în mişcare!
Colorat şi înmiresmat, Festivalul “Simfonia Lalelelor”, ce se ţine în fiecare an în Piteşti, cea mai importantă manifestare dendro-floricolă social-culturală, artistică, sportivă și comercială a Oraşului Lalelelor, va scoate din case toţi piteştenii.
În cadrul festivalului au loc diferite evenimente artistice și culturale, precum simpozioane ştiinţifice internaţionale, parada florilor, spectacole de folclor și muzică uşoară, dar şi expoziții florale şi de pictură. Eu am dat fuga într-un an din Bucureşti să particip la una dintre editii, aşa că vă invit şi pe voi!
Ceva mai spre Dunăre, ne aşteaptă Festivalul Scrumbiei, chiar la Galaţi, în data de 24 aprilie 2015. Festivalul este organizat de Primăria Municipiului Galaţi şi Teatrul Muzical „Nae Leonard” şi are loc pe faleza inferioară a Dunării, zona Pescarul. În cadrul evenimentului, vor fi concerte în aer liber cu Ansamblul „Doina Covurluiului” şi Sofia Vicoveanca.
100 de producători, meșteri, artizani și colecționari ne așteaptă şi la Târgul lui Prier din cadrul Pieței Țărănești de la Muzeul Național al Țăranului Român pentru a sărbători primăvara. Putem degusta fel de fel de plăcinte, cozonaci, kürtős kalács și langoși, poale-n brâu și doboș, turtă dulce și covrigi, ciocolată de casă și prăjituri tradiționale, brânzeturi și afumături, dulcețuri și zacuști, miere și produse apicole, dar si admira produsele realizate de meșterii populari și artizani din toate zonele țării. Programul este de la ora 10.00 la 18.00 și intrarea este liberă.
Să nu uităm și de prima ediţie a Festivalului Internaţional al Luminii – Spotlight, când Calea Victoriei, de la Biblioteca Centrală Universitară și până la Piaţa Naţiunilor Unite, se va transforma într-o adevărată expoziţie în aer liber, iar spaţiile publice vor fi revitalizate prin intermediul unor instalaţii interactive şi al spectacolelor de lumini.
Centrul Cultural German Brașov și Alianța Franceză Brașov ne invită la Zilele filmului german și francez, la Centrul Cultural Reduta (Str. Apollonia Hirscher, nr. 8), de la orele 15.00, 17.00 și 19.00. Sunt proiectate filme recente, premiate la festivaluri europene. Filmele sunt sub-titrate în limba română, iar intrarea liberă.
Interesantă este și expoziția de fotografii unice de la Muzeul Astra din Sibiu intitulată ,,Sibiul în alb şi negru. Fred Nuss” (casa Hermes, Sala Studio), Piaţa Mică, nr. 11. Ilustratele în alb negru sunt expuse la Muzeul ASTRA până în 31 mai 2015.
Expoziția Secretele Egiptului Antic a ajuns la Sala Polivalentă din Iași. Cei mici au ocazia să descopere o parte dintre cele mai fascinante povesti ale istoriei, într-o serie de expoziții interactive ce își propun sa aducă în atenția acestora istoria pe înțelesul lor.
Arhitectura specifică, personajele mitice, obiceiurile, simbolurile şi Secretele Egiptului Antic sunt dezvăluite într-o atmosferă prietenoasă. Copiii vor putea intra într-o piramidă, se vor putea așeza pe tronul faraonului, vor putea deschide un sarcofag sau crea singuri amulete după modelul celor din antichitate. Programul de vizitare al expoziției este între orele 09.00 – 20.00. Cost bilete adulţi 25 de lei şi copii 20 de lei.
La Cetea, județul Alba, are loc Sângeorzul de la Cetea, un ritual fascinant cu originile în cultul lui Zamolxis, în cultul Cavalerului Trac și în cultul Cavalerilor Danubieni ( 25-26 aprilie).
Un weekend minunat vă doresc!