Propuneri de weekend: 24-25 februarie 2018
Cred că ne-am bucurat prea mult de un început de primăvară la sfârșitul săptămânii trecute… În acest weekend iarna s-a instalat binișor și, totuși, evenimentele pe care vi le propun ne ajută să ieșim din acea stare de hibernare specifică iernii și să ne bucurăm de atmosfera de vacanță, mai ales că în această perioadă se desfășoară și ediția de primăvară a Târgului de Turism al României. In același timp, au loc Târgurile de Dragobete și s-a dat startul și Târgurilor de Mărțișor. MĂRȚIȘORUL a fost inclus de anul trecut în patrimoniul imaterial al umanității UNESCO.
Citește și Obiectivele din România incluse în patrimoniul mondial Unesco
Dragobetele îşi are originile în timpuri străvechi, chiar de pe vremea dacilor, deşi unii atribuie acestei sărbători origini slave şi se sărbătoreşte în zile diferite, în funcție de zonă, prima data fiind cea de 24 februarie. Cert este că această sărbătoare a iubirii are loc în preajma Babei Dochia, al cărui fiu este considerat Dragobetele şi a echinocţiului de primăvară. Se mai spune că în această zi de sărbătoare a iubirii la români se împerechează păsările, tocmai de aceea Dragobetele mai este numit Logodnicul Păsărilor. Iată câteva dintre obiceiurile practicate de Dragobete.
Iată câteva propuneri pentru acest weekend:
Zalău, Judeţul Sălaj. Târg de Mărţişoare Tradiţionale. Meşteri populari din judeţ şi elevi ai şcolilor din Zalău, vor confecţiona şi vor expune mărţişoare pentru public. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 24 februarie 2018, în Sala „Dialoguri Europene” a Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, de la ora 9,00.
Brașov:
Băile Balvanyos, Festivalul „Pomana Porcului” (în munții Bodoc, aproape de orașul Sfântu Gheorghe din județul Covasna). Festivalul include un concurs adresat amatorilor, iar accentul este pus pe promovarea tradițiilor gastronomice locale. Acesta este este organizat de Primăria Turia şi Asociaţia Naţională pentru Turism Rural şi Ecologic. Festivalul va începe vineri, cu o paradă a portului şi tradiţiilor populare şi va continua sâmbătă cu concursul gastronomic.
Târgul mărțișorului. Centrul Cultural Reduta. Vor participa creatori talentați care vor oferi cadouri cu poveste într-o atmosfera veselă și prietenoasă.
SlanăFest 2018, un târg de produse tradiționale cu bunătăți de casă (afumături, brânzeturi, dulcețuri, prăjituri, pălincă, specialități de mangaliță) și un concurs al slăninelor, în curtea Bisericii Unitariene de pe strada Victor Babeș nr. 1.
Iași. Expoziția cultural-interactivă „Mărțișor – Simbol și tradiție”, Meșterii populari vor oferi vizitatorilor și obiecte tradiționale specifice meșteșugului fiecăruia, care pot reprezenta daruri și cadouri de primăvară. Programul cuprinde demonstrații practice făcute de meșterii populari prezenți; ateliere de inițiere a copiilor în tehnica confecționării mărțișorului; momente artistice de dansuri și cântece populare susținute de grupul de copii și adulți din Asociația Curbeștenii din satul Ciurbești, com. Miroslava.
Evenimentul se va desfăşura în perioada 24 februarie – 4 martie 2018, în Piața Unirii, iar deschiderea oficială va avea loc luni, 26 februarie 2018, ora 13.00.
Citește și O călătorie în timp prin Iași, orașul celor șapte coline
București:
BUCUREȘTI, INIMA TA, un târg care celebrează iubirea și tradițiile românești: Dragobetele și Mărțișorul, în Piața Universității, în perioada 24 februarie – 8 martie 2018. Program: ateliere pentru copii, pantomimă, spectacole de magie, produse tradiționale.
Europe Now Chamber Orchestra, Casa Radio – Sala Radio, 25 februarie, orele 19.00-21.00. Orchestra este formată din muzicieni din Austria, Croația, Finlanda, Franța, Germania, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Moldova și România. Concertul de final va fi dirijat de maestrul Peter Stark, dirijor al EUYO.
Târgul de Turism al României, Romexpo. La târg avem ocazia de a ne face planuri pentru vacanța de Paști sau vara anului 2018. În cadrul târgului, care se desfășoară pana pe 25 februarie 2018, agențiile de turism își expun cele mai variate oferte în noile spații expoziționale pe care Romexpo le-a inaugurat în toamna anului 2017 – Pavilioanele B1 și B2.
Călător prin tradiții – ateliere de primăvară, la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, în cadrul cărora cei mici vor avea prilejul să cunoască tradițiile lunii Mărțișor și să facă mărțișoare, felicitări de 8 Martie și cununițe decorative din materiale naturale. Atelierele se vor desfășura în zilele de 24 februarie, 3 martie și 10 martie, câte două în fiecare zi (orele 10.30-14.00).
Expoziție de ciocolată. În 24 februarie, Mega Mall găzduiește 8 statuete de 1.60 m realizate integral din ciocolată de 54% cacao. Expoziția este alcătuita din copii ale pieselor clasice de artă precum Venus de Milo, Hera, Afrodita, Eros. O singură sculptură poate avea până la 130 kg.
„Venin – frumuseți de neatins”. Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” ne invită să exploram o expoziție inedită cu exponate vii, dar și cu piese de valoare din colecțiile muzeului, până pe data de 1 mai 2018, descoperind lumea fascinantă a unor specii veninoase din lumea animală, unele dintre ele regăsindu-se în clasamentul celor mai veninoase animale din lume.
Tot la Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, putem admira Expoziția temporară „10 zile de iubire”, care va putea fi vizitată până pe 24 februarie 2018, care prezintă zece povești de dragoste din lumea animalelor, presărate cu tandrețe, cântece, dansuri, dar și acrobații!
Bounty Fair 2018, Casa Universitarilor. Un târg la care participă 50 de designeri și artiști romani care pregătesc creații faine, diverse și inedite de oferit pe post de mărțișor. Program: 10:00 – 19:00. Intrare: 8 lei de persoana/zi. Biletul se achita doar numerar, la intrare. Copiii sub 14 ani au acces gratuit.
Un weekend minunat!