Propuneri de weekend: 23-26 decembrie 2016. Unde mergem de Crăciun?

În sfârşit, iată că a sosit şi weekend-ul prelungit în care sărbătorim Crăciunul şi dacă nu am ales să mergem într-o mini-vacanţă, în mod sigur vom petrece această sărbătoare creştină acasă, împreună cu familia şi prietenii. În acest sfârşit de săptămână, indiferent unde suntem, acasă sau în concediu, vă propun să facem şi puţină mişcare, numai bună pentru a ne face poftă de mâncarea gustoasă pregătită cu acest prilej, dar şi pentru a simţi cu adevărat magia sărbătorilor de iarnă.

unnamedÎn Seara Crăciunului, pe data de 24 decembrie, începând cu orele 22.30, celor care îşi petrec Crăciunul în Maramureş, le fac sugestia de a participa la Noaptea „Viflaiemurilor” , un eveniment unic, ce demonstrează frumusețea unui obicei păstrat de secole în Vişeu de Sus şi care se va desfăşura în centrul oraşului. Evenimentul Noaptea Viflaiemurilor va cuprinde întâlnirea Viflaiemurilor în centrul orașului, jocul dracilor și al mascaților şi cântatul de colinde în fața Primăriei. Viflaim reprezintă forma arhaică, regională, pentru Bethleem, locul naşterii lui Iisus, în care apar personaje biblice, îngerii, magii şi cei trei păstori, iar în Maramureş li se alătură personaje mai puţin obişnuite, între care Moartea şi dracii.

Tot în Maramureş, chiar în ziua de Crăciun, în data de 25 decembrie, putem participa la un teatru folcloric religios jucat de cete de feciori, în care se prezintă momentul apariției magilor și al păstorilor, cei care vestesc nașterea lui Iisus Hristos și conflictul cu împăratul Irod: Teatrul folcloric religios ,,Viflaimul”, în localitățile Botiza (ora 12.30) şi Ieud (ora 14.00). Organizatori: Primăriile din comunele Botiza şi Ieud, în colaborare cu cetele de colindători.

Cu o zi înainte de Ajunul Crăciunului, în 23 decembrie, la Predeal s-a deschis oficial sezonul de schi, sărbătorit prin evenimentul Perfect Winter Predeal 2017, care în acest an are loc simultan cu cel din Poiana Braşov, La Casa Moşului de la pârtia Clăbucet, care va rămâne deschisă în perioada 23 – 27 decembrie 2016, se vor organiza concursuri cu premii şi se vor oferi cadouri.

2016_12_09_karacsony-768x384Am aflat ca s-a deschis si Târgul de Crăciun din Sfântu Gheorghe, ce va avea loc pana pe 24 decembrie, în Piața Centrală a orașului, un adevărat eveniment festiv, cu gustări delicioase (preparate tradiţionale, precum kürtõskalács – colac secuiesc învelit în zahăr ars sau langoş), expoziții atrăgătoare, concerte de sărbătoare. Evenimentul este organizat de Primăria municipiului Sfântu Gheorghe şi de Casa de Cultură Kónya Ádám. Târgul va fi deschis până în Ajun de Crăciun, între orele 12.00-20.00.

verjel-suciu-de-sus-500Pe 26 decembrie, turiștii prezenți în județul Maramureș, în perioada sărbătorilor de ,,Crăciun”, sunt invitați de asociațiile: Zestrea Maramuresului si Ecomuzeu Maramures, în comuna Suciu de Sus, în zona etnofolclorică numită ,,Țara Lăpușului”, pentru a participa la un eveniment inedit, tradițional, specific zonei numit ”Verjel”, un fel de bal țărănesc, ce se desfășoară la Căminul Cultural, a doua și a treia zi de Crăciun și de Anul Nou”. Scopul inițial era încheierea de căsătorii între tineri. Locatie: Caminul Cultural, de la ora 18.00).

afis-concert-adrian-naidin-tnb-decembrie-2016-1În data de 25 decembrie, de la ora 18:00, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, va avea loc concertul extraordinar de colinde ”Acasă de Crăciun”, iar în data de 26 decembrie, de la orele 15,00, Consiliul Judeţean Maramureş şi Primăria Comunei Bârsana, ne invită la Mănăstirea Bărsana, pentru a aparticipa la Concertul extraordinar de coline „Hristos s-a născut”. Ne vor încânta artişti, precum Narcisa Suciu, Marinel Petreuş, Ioan Sas, Ancuța Anghel, Maria Luiza Mih, Coconii din Ieud, Ansamblul de copii ,,Coconii din Bîrsana. Organizatori: Consiliul Județean Maramureș şi Primăria Comunei Bârsana, gazdă fiind Mănăstirea Bârsana.

Adrian Naidin va susține un concert la Teatrul Național din București, pe data de 26 decembrie 2016, începând cu ora 20:30.Spectatorii vor putea să asculte melodii compuse de artist și, pentru că este a doua zi de Crăciun, câteva colinde frumoase.

Cu drag şi bucurie suntem aşteptaţi şi la Târgurile de Crăciun ce au loc în foarte multe alte oraşe din ţară, aşa că atmosfera sărbătorilor de iarnă este garantată.

Un weekend minunat si un Crăciun fericit!

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture