Propuneri de weekend: 19-20 iulie 2014

Spuneam la un moment dat că anul acesta este unul bogat în târguri și festivaluri cu multe ediții pilot, care sper să revină și anul viitor.

traditii-pastorestiUn astfel de eveniment este și Festivalul Tradițiilor Păstorești ce are loc la Expo Transilvania din Cluj Napoca, desfășurat în aceste zile de weekend. Programul s-a deschis astăzi cu un vernisaj de fotografie etnografică Păstoritul în Transilvania, degustare de preparate tradiționale la ceaun și muzică populară. Duminică, ciobanii de la Jucu vor mulge oile și vor prepara caș de oaie, pe lângă o nouă degustare și un nou program folcloric.

basm-festival-2014-la-bistrita-i101468La Bistrița se desfășoară Basm Festival, zile de poveste cu muzică, filme, ateliere creative și expoziții. Acest eveniment dorește să sărbătoarească 750 de ani de la prima atestare documentară a Bistriței și cine ajunge în oraș are ce vedea, ca să amintesc numai de Turnul Bisericii Evanghelice, care este cel mai înalt turn medieval din țară, întrecând Turnul similar din Sibiu cu aproape 1.5 m. Festivalul include expoziții, ateliere, proiecții de film și muzică, una dintre trupele participante fiind Șuie Paparude.

zilele olanestiTot o atestare documentară, respectiv 487 de ani a orașului Olănești, este un prilej de a se desfășura Zilele Orașului Băile Olănești, cu un program artistic variat, atât de muzică populară, cât și ușoară, discotecă, foc de artificii, dar și un concurs de Miss!

targul-de-fete-de-pe-muntele-gaina-2014-i101863Un târg de mare anvergură, respectiv cea mai mare serbare moțească în aer liber, este Târgul de Fete de pe Muntele Găina, în apropiere de comuna Avram Iancu din județul Alba. O paradă a portului popular, un târg de meșteri, concursuri, program folcloric și de muzică pop vor însufleți pentru aceste două zile poiana de pe platoul muntelui, situat la altitudinea de 1486 de m.

O sărbătoare câmpenească cu multă petrecere, voie bună, spectacole, obiceiuri vechi și gastronomie tradițională. În trecut, în timpul acestei sărbători urcau tinerii pentru a se cunoaște și chiar a se căsători, cununia putând fi oficiată chiar pe munte! Un program complet urmăriți aici.

Și dacă ajungeți la târg, faceți o vizită și la Muzeul Memorial Avram Iancu aflat în satul Incești din comună, unde puteți vedea, pe lângă casa în care s-a născut cel supranumit Crăișorul Munților și o expoziție de etnografie cu costume ce atestă portul moțesc. Nu ratați nici Cascada Pișoaia, cunoscută și sub numele de Cascada Miresii, aflată într-o superbă pădure de fag, căderea de apă fiind de 25 de metri! Tocmai din acest motiv este una dintre cele mai mari cascade din Transilvania.

intalniri_2014La Câmpulung-Moldovenesc a început Festivalul Internațional de Folclor Întâlniri Bucovinene în cadrul căruia are loc o paradă a costumelor populare și mult folclor prin muzică și dansuri. Obiectivul acestei manifestări culturale este promovarea Bucovinei prin păstrarea propriei identități culturale și naționale.

În acest weekend sunt și ultimele zile în care putem vedea o Expoziție de Păpuși la Muzeul de Artă din Cluj Napoca, iar în București tot copiii se vor putea bucura de Festivalul Insula Copiilor din Parcul Herăstrău cu concursuri, plimbări cu vaporașul și multă distracție!

gradina europeiTot în București, în Piața George Enescu are loc evenimentul România – Grădina Europei. Descoperă comorile României, astăzi desfășurându-se Ziua Valorilor României, o zi dedicată folclorului românesc, artei populare și produselor românești. Manifestarea este organizată de Asociația cele mai Frumoase Sate din România, iar intrarea este liberă.

Să sperăm că stropii de ploaie nu ne vor ține în casă! Zile frumoase să aveți!

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture