Propuneri de weekend: 15-16 august 2015

În plin sezon estival, ce am putea face mai bine decât să profităm de fiecare zi liberă pentru a ne bucura de zilele senine și călduroase?

buzÎn Drăguș, județul Brașov, o localitate aflată la poalele Munților Făgăraș, are loc Sărbătoarea Buzduganului, ce marchează încheierea anului agricol. Evenimentul începe sâmbătă (ora 14.00), cu deschiderea Labirintului cu Povești (un labirint “tăiat” în lanul de porumb), ziua continuând  cu o paradă a lipițanilor de la herghelia Sâmbăta de Jos și cu diverse recitaluri muzicale. Duminică, are loc obiceiul tradițional al Buzduganului confecționat din spice, împodobit popular, care se plimbă prin sat.

A început și cea de-a XII-a ediţie a Festivalul Național al Păstrăvului de la Ciocăneşti. Sâmbătă se desfășoară Concursul naţional de pescuit (orele 7.00-20.00), Parada lăzilor de zestre şi deschiderea expoziţiei cu lăzi de zestre (ora 14.00) şi Spectacolul folcloric „La zi de sărbătoare” (ora 15.00).

LUNA_PLINA_PROGRAM_WEB_02Seara, va avea loc concertul trupei Fără Zahăr (ora 20.30), dar și „Hora plutaşilor” (ora 21.30). Duminică sunt programate manifestările demonstrativ-sportive cu genericul „De la hapuc la oină” (ora 13.00) şi spectacolul artistic (ora 15.00) susţinut de Ansamblul „Bistriţa Aurie”. Festivalul se va încheia seara cu un foc de tabără (ora 21.00).

Weekendul acesta aduce cinefilii la Biertan (judeţul Sibiu) pentru Festivalul de Film “Lună Plină”, axat în exclusivitate pe genurile thriller, horror și fantastic. Cinefilii au parte aici de proiecţii în aer liber, petreceri şi noi sesiuni de jocuri ale groazei. Situl rural Biertan este inclus în Patrimoniul Unesco.

Au loc și Zilele Municipiului Tulcea cu deschiderea unui târg al meșteșugarilor în Piața ‘Mircea cel Bătrân’, la care participă peste 20 de artizani din țară. Sâmbătă dimineața, principala zonă de promenadă a orașului va găzdui festivitățile prilejuite de Ziua Marinei Române, iar seara, pe scena amenajată pe faleză, concertează ‘Zona zero’, Sore și Nicu Alifantis și Zan. Zilele municipiului Tulcea se vor încheia cu un foc de artificii duminică seara.

zilele-municipiului-campia-turzii-i115962La Zilele Municipiului Câmpia Turzii, pe parcursul festivalului, între orele 10.00 şi 18.00 iubitorii de artă pot admira diverse expoziţii de artă plastică, cu tema „Românesc” şi flori de mină: „Flori minerale din adâncurile Maramureşului”, activităţi organizate sub egida: Ziua Porţilor Deschise la Palatul Cultural ”Ionel Floaşiu” (Parcul Municipal). Au loc parade festive şi conceerte Holograf, Compact).

Avem și Zilele Municipiului Brăila, manifestare ce cuprinde activități din diverse domenii (spectacole de teatru pentru copii, concerte de fanfară, concerte pop, rock, blues și jazz, proiecții de filme, o paradă mașinilor de epocă, ateliere de teatru, pictură și desen, concursuri marinărești) și se desfășoară în mai multe locații din oraș.

Cea de-a noua ediţie a Festivalului Medieval de la Suceava, ce a fost deschisă de vineri seara, se desfăşoară în Cetatea de Scaun, restaurată, în program fiind incluse, o vânătoare cu şoimi, un concurs de orientare turistică, jocuri şi spectacole cu laser.

targ-de-sfanta-maria-mare-i115885Să nu uităm și de Târgurile de Sf. Marie Mare care se desfășoară în mai multe locații din țară. În București, un astfel de târg are loc în curtea interioară a Muzeului Național al Țăranului Român (între orele 10.00 și 19.00). Meşterii prezenţi la târg îi aşteaptă pe bucureşteni cu lucruri create de ei cu multă pricepere şi suflet: icoane pe lemn şi pe sticlă, ţesături tradiţionale din zona Moldovei sau Sighisoarei, costume tradiţionale din toate zonele etnografice, obiecte de gospodărie din lemn cioplit, măşti populare şi vase de ceramică. Mâncăruri delicioase, pentru toate gusturile, vor fi proaspăt gătite la ceaun sau la grătar!

afis_gaudeamus_constanta2015La final, tot la mare mă gândesc, ca de fiecare dată, invitându-vă la Târgul Gaudeamus Litoral 2015, ce are loc în perioada 13 – 17 august, în incinta unui pavilion expoziţional mobil amplasat în staţiunea Mamaia, pe faleza din faţa postului Radio Vacanţa, unde asistăm la lansări de carte și expoziții de fotografie.

e9c1f51a97744aa713c8967fc1a2c65b_LDe asemenea, Mineral Expo Mamaia a ajuns la ediția a-5-a, fiind considerat cel mai important eveniment din România dedicat domeniului cristelelor, pietrelor prețioase și semiprețioase. Peste 40 de expozanți printre care, iscusiți artiști bijutieri, cristaloterapeuti, gemologi, își vor expune cele mai noi creații în Pavilionul Expozițional Mamaia,  de pe malul Lacului Tăbăcărie.

În plină desfășurare este și Festivalul Callatis Fest 2015, unde multe nume mari din industria muzicală românească fac atmosferă în Portul Turistic Mangalia. Festivalul are loc începând cu ora 21.00 simultan în mai multe locații: scena plutitoare din Portul Turistic Mangalia, Casă de Cultură Mangalia, Piața Republicii.

Un weekend minunat!

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture