Propuneri de weekend: 10-12 iunie 2016
Sper din tot sufletul să avem cât mai multe zile călduroase, mai ales că suntem aproape de jumătatea lunii lui Cireșar, care să ne permită să participăm la cât mai multe evenimente de weekend care se desfăşoară în aer liber.
Unul dintre ele este Festivalul ceramicii populare româneşti „Cocoşul de Hurez”, ce se va desfăşura în Satul de Vacanţă Stejari şi la Casa de Cultură Constantin Brancoveau. Pe lângă concursul de creaţie, are loc şi un spectacol de teatru, un program folcloric şi o degustare a produselor tradiţionale de Horezu, dar şi o tombolă cu premii. Festivalul este cel mai cunoscut târg de acest gen din România, devenind în urmă cu cinci ani un festival internaţional, care adună anual în capitala ceramicii din România, Horezu – oraşul olarilor, meşteri din toată ţara, dar şi din alte state ale Europei.
Citeşte şi Horezu, patria ceramicii românești
Parcul Naţional din capitală deschide porţile Festivalului Mieilor, de Înălţare, festival ce coincide cu înţărcatul mieilor, moment care marchează plecarea oilor spre munte. Bucureştenii se vor bucura de degustarea produselor tradiţionale din toate zonele ţării, ca să menţionez numai de bulzul ciobănesc, pastrama de oaie, mieii gătiţi la ceaun şi berbecuţii la proţap, surpriza evenimentului anunţându-se concursul de gătit tradiţional ciobăneşte.
În acest weekend suntem invitaţi la o nouă ediţie a Târgului gastro-cultural Ozosep, pentru a ne delecta cu produse 100% naturale şi neapărat cu un gulaş fierbinte cu pâine de casă. Nu lipsesc atelierul de creaţie handmade pentru copii şi concertele live. Toate acestea au loc în Piaţa Amzei din Bucureşti, începând cu ora 10.00.
Piața Țărănească organizează Târgul lui Cireșar, unde producători cu produse naturale și produse tradițonale, meșteri, artizani și colecționari de antichități, artiști și bucătari, cu toții ne așteaptă de vineri până duminică, în curtea interioară a Muzeului Național al Țăranului Român din Bucureşti, cu lucruri meșteșugite și bucate fel de fel. Accesul se face prin strada Monetăriei și intrarea este liberă.
Primul şi cel mai longeviv festival de muzică electronică din România aniversează anul acesta 20 de ani! Delahoya se desfăşoară la Sala Polivalentă din Cluj Napoca şi include act-uri live şi DJi renumiţi şi mulţi artişti internaţionali, ce vor performa pe cele 3 scene ale festivalului, dar sunt aşteptate şi multe surprize din partea organizatorilor. Delahoya propune în acest an şi un workshop pentru pasionaţii de muzică electronică. Programul începe de la 18.00 sau 19.00, în funcţie de scene şi ţine până în zori.
Magica – una dintre cele mai cunoscute trupe de gothic şi power metal din România – revine pentru prima dată după o pauză de 3 ani, sâmbătă – 11 Iunie, pe scena unui festival: Seawolves Bike Fest 2016 din Camping S, Mamaia Nord, un camping amenajat după standarde moderne. Un festival cu concerte rock, folk live şi cântări haiduceşti în jurul focului de tabără până în zori, dar şi cu o paradă moto.
Festivalul printre Măguri ne aşteaptă printre dealurile împădurite din Măgureni, judeţul Prahova, pentru a petrece un sfârşit de săptămână cu cântec şi dans la foc de tabără, cu biciclete şi multă prietenie, în mijlocul unei grădini idilice, aşezate pe malul pârăiaşului Prahoviţa (coordonate GPS 45.064109, 25.729426). Se poate amâna festivalul, dacă vremea este nefavorabilă.
La Das Fest în Cetatea Oradea ne bucurăm de soare, bere, cocktailuri, vinuri alese şi munţi de delicatese bavareze şi nu numai. Pentru cele 3 zile şi nopţi de distracţie ne vor încânta trupe ce ne vor ţine pe ringul de dans. Suntem aşteptaţi inclusiv la lansare de lampioane şi la ateliere cu meşteri artizanali, multe concursuri şi surprize. Cei mici au parte de un KINDER FEST cu meniuri speciale şi activităţi estivale, iar împătimiţii fotbalului au parte de o proiecţie de meci Franţa – România, Euro 2016. Program: 12.00-23.00.
Tot în Oradea are loc European Music Open, ce include evenimente culturale de cea mai înalta ţinută (în mai multe locaţii din oraş). Prima ediţie ne oferă ocazia unei întâlniri unice cu nume sonore din lumea artelor, literelor şi a muzicii, prin concerte şi lansări de carte. Programul complet aici.
În judetul Cluj, în Negreni (pe drumul european E60, la 10 km de Piatra Craiului, spre Cluj), are loc Târgul Coaselor. Amplasat de o parte și de alta a râului Crișului Repede, la târg putem găsi obiecte de port popular, obiecte de cult pictate și realizate manual, cărți, mobilier de epocă, picturi vechi.
Şi pentru că suntem în iunie, avem ocazia de a participa la „Sărbătoarea Cireşelor” din Coruia, comuna Săcălaşeni, judeţul Maramureş, unde vor fi activităţi dedicate promovării tradiţiilor, obiceiurilor, dansului şi portului popular din ”Ţara Chioarului”, a obiectivelor turistice şi a gastronomiei locale. Sărbătoarea va avea loc în centrul localităţii Coruia.
Începe şi a doua ediţie a festivalului Strada dell ‘arte pe strada Republicii, pietonal Michael Weiss şi pietonal strada Politehnicii din Braşov. Festivalul va cuprinde teatru stradal, muzică de stradă, percuţie tobe samba, dans, arte plastice, proiecţie filme (spectacolele de seară încep la ora 19.00). Amănunte: http://museion.ro/ .
Un weekend minunat!
Sunt foarte multe festivaluri in Romania foarte interesante, dar din pacate nu sunt promovate indeajuns!
@Viotur … nu prea avem ce sa promovam cu adevarat ca si festival in Romania cred eu … pentru ca majoritatea, ca sa nu spun ca toate sunt de prost gust ca si organizare, artisti si majoritatea se transforma in campanii electorale ..
Bine punctat. La noi totul se transforma in campanii electorale…stricam toata frumusetea lucrurilor.