Prima ediție a Târgului Național pentru Artizanat și Meșteșuguri
În sfârșit, a venit vremea să vedem un târg pentru artizanat și meșteșuguri în București într-un cadru mai organizat decât în curțile unor muzee sau în spații mai restrânse, respectiv în două pavilioane ale Centrului Expozițional Romexpo.
Timid, fiind la prima ediție, dar sub auspiciile unui târg național, Târgul Național pentru Artizanat și Meșteșuguri a reușit să strângă o serie de artizani și meșteri populari, care să ne încânte cu produsele realizate cu migală de mâinile lor pricepute.
Astfel am avut ocazia să admir ii, costume populare, fețe de masă brodate, șervete din etamină brodate, opinci din piele, păpușele în port național, icoane, trăistuțe, obiecte din lemn pictate manual, mobilier pictat, tot felul de obiecte decorative, lumânări interesante, săpunuri naturale cu diverse arome, tablouri artizanale realizate din te miri ce, obiecte din ceramică, jucării din lemn, produse dulci muscelene, bibelouri, bijuterii handmade.
Ce m-a impresionat?
Ceramica de Argeș, adică acele obiecte realizate din argilă de Curtea de Argeș, arsă, smălțuită sau nu. Interesant este că am aflat că vasele din ceramică sunt ideale pentru flori, deoarece pereții permeabili permit stocarea surplusului de apă ce se transferă treptat plantei când aceasta nu este udată. Mai mult decât atât, aceștia acumulează sărurile minerale care hrănesc planta.
Figurinele decorative cu babuţe care îmbracă borcanele…
Obiectele decorative si tablourile cu flori în relief realizate în tehnica quillingului.
Jurnalele cu coperţi colorate care sunt decorate în cusătură.
Pictura naivă a lui Ioan Măric din Bacău, un om cu har, ale cărui lucrări au fost expuse în țară și în străinătate.
Artizanat din Delta Dunării, adică obiecte decorative făcute manual din zonă, după tehnici vechi, tradiționale.
Mobilierul din lemn de brad pictat cu vopsele pe bază de apă, din Odorheiu Secuiesc.
Covrigul muscelean realizat de Un băiat și o față, după o metodă tradițională transmisă din generație în generație și alte minuni dulci realizate de aceesi echipă ce are cofetărie, restaurant și pensiune în Câmpulung Muscel!
Impresionată am fost și de Asociația Bisoca, care şi-a propus dezvoltarea zonei rurale din comuna cu acelaşi nume, inclusiv prin promovarea meşterilor locali, ce invită copiii în tabere și la sezătoare în această comună aflată la 70 de kilometri de Buzău, pentru a învăța să țeasă! Covorașele multicolore realizate din cârpe la mini războaie de țesut mi-au adus aminte de anii copilăriei când bunica mea îmi arăta cum se realizau. Categoric îmi voi cumpăra un astfel de război, ocazie cu care voi realiza cu mâinile mele ceva folositor din lucruri care zac prin șifoniere! Dar mai întâi o să le fac o vizită pentru a învață cum se țese…Despre colţul de rai din Bisoca puteţi afla aici.
Ieșind pe Aleea Negustorilor, am trecut pe lângă producătorii care îmi plac cel mai mult, cei care vin cu produse tradiționale numai bune de mâncat, pe unii dintre ei recunoscându-i de la Sweetfest! Astfel de târguri au loc de fiecare dată când sunt expoziții la Romexpo, așa că va invit să citiți amănunte despre o ediție precedentă, care a fost similară.
Mergeți și voi la târg, să va clătiți ochii și să cumpărați ceva tradițional, așa cum am făcut și noi! Mai aveţi timp până pe 20 octombrie 2013 inclusiv!
M-as fi bucurat daca si strainii aflati in vacanta sau macar in tranzit prin Romania ar fi descoperit acest targ sau….macar acest articol, pentru ca este o mandrie pentru poporul roman ce ai prezentat tu aici!