Povestiri din Țara Făgărașului

Povestiri din Țara Făgărașului – expoziție multimedia de Adriana Lucaciu

Itinerama – Țara Făgărașului la București aduce între 28 octombrie – 15 noiembrie 2020 evenimentul „Povestiri din Țara Făgărașului”, un proiect foto-video semnat de Adriana Lucaciu care își propune să deschidă curiozitatea publicului bucureștean pentru ținutul istoric din Transilvania, aflat la nici patru ore distanță de București.

„Povestiri din Țara Făgărașului” se concentrează pe valorificarea potențialului istoric, gastronomic și artistic al regiunii. Imaginile surprise de Adriana Lucaciu spun trei povestiri distincte care se combină pentru a crea profilul unic al acestei zone: despre partizanii anti-comuniști, despre natura și gastronomiei din Țara Făgărașului, precum și despre meșteșugul pictatului de icoane pe sticlă.

Evenimentul va avea două lansări distincte:

  • Miercuri, 28 octombrie, ora 19:00, va avea loc online, pe pagina de facebook.com/itinerama, vernisajul expoziției de fotografie „Povestiri din Țara Făgărașului”. Expoziția va fi disponibilă în format digital, în galeria de pe site-ul Itinerama.
  • Luni, 2 noiembrie – vor fi lansate pe site-ul Itinerama cele trei documentare și poveștile care le însoțesc dedicate partizanilor, naturii și gastronomiei și meșteșugului iconarilor pe sticlă.

Cu ajutorul unor personalități locale, Adriana Lucaciu reușește să aducă în atenția publicului trei povestiri reprezentative pentru ceeea ce înseamnă Țara Făgărașului. Fiecare dintre cele trei fațete ale proiectului este abordat de un specialist din zonă atât din perspectivă istorică, cât mai ales dintr-o perspectivă profund personală.

• PARTIZANII cu Ioana Haşu-Georgiev

Grupul Carpatin Făgărășan este una din grupările înarmate care au luptat în Munții Carpați împotriva regimului comunist din România. Din acest grup a făcut parte și Gheorghe Haşu, bunicul cercetătoarei Ioana Haşu-Georgiev. Ioana Haşu-Georgiev a aflat absolul întâmplător cine a fost bunicul ei. După cercetări amănunțite, ea spune acum povestea partizanilor din Munții Făgărașului care au organizat unul dintre cele mai longiveve grupuri anticomuniste.

• NATURA ÎN FARFURIE cu Daniela Elena Graură

În Evul Mediu târziu, prin căsătorie, Anna Bornemisza – o principesă maghiară – devine stăpână peste Transilvania și primește ca dar de nuntă Cetatea Făgăraş. Pasionată de gastronomie, începe în 1680 lucrul la o carte de bucate, manuscrisul fiind redactat pe parcursul a opt luni, terminat la Iernut. Prin rețetele sale, Bornemisza reușește să creeze imaginea bucătării făgărășene din evul mediu. Decenii mai târziu, tradițiile culinare notate de principesă se pierd în negura timpului.

De câțiva ani, Daniela Elena Graură – maestru culinar în gastronomie locală – bate în lung și în lat tărâmurile ascunse ale Țării Făgărașului în căutarea de ingrediente ascunse pe colinele deluroase, în pădurile dese și apele repezi ale acestei regiuni istorice. Le inventariază, se gândește la care ar fi rostul fiecăruia într-un fel de mâncare, face experimente culinare în bucătăria sa din Făgăraș și reușește într-un final să găsească „preparatul” ideal pentru fiecare ingredient în parte. În clipul „Natura în farfurie” o veți însoți pe Daniela într-o expediție inedită în căutarea scoicilor din apele dulci făgărășene sau prin păduri la „vânătoare” de gălbiori și hribi.

• ICONARII cu Daniela Ciocănaru și Elena Băjenaru

Meșteșugul picturii pe sticlã din Țara Fãgãrașului a apãrut în secolul al XIX-lea s-a afirmat prin arta unor zugravi-țărani ce au creat icoane în care indicațiile iconografiei bizantine (trăsăturile, vârsta, vestimentația personajelor) s-au împletit cu elemente etnografice, de folclor sau luate din realitatea făgărășană. Ioan Pop (1794?–1870) este primul iconar făgărășean cunoscut cu numele, care, prin înteraga sa creaţie, a influenţat hotărâtor această artă în Ţara Făgăraşului şi care este considerat drept cel mai valoros pictor de icoane pe sticlă din Transilvania. Însă, mulți dintre iconari au rămas necunoscuți.

Astăzi, profesoara Daniela Ciocănaru încearcă să reînvie meșteșugul popular prin organizarea unor grupe de mici iconari în multe sate din Țara Făgărașului, dar concentrându-și eforturile în Șinca Nouă (la 36km de Făgăraș), unde s-a mutat în urmă cu câțiva ani. Sub îndrumarea ei, tinerii pictori pe sticlă încercă, în creațiile lor, să respecte întocmai vechile icoane, după care s-au și inspirat. Elena Băjenaru, directoarea Muzeului Țării Făgărașului „Valer Literat“, vă poartă, pe scurt, prin istoria acestui meșteșug „dispărut“, dar care reprezintă o parte a identității Țării Făgărașului.

Itinerama – „Țara Făgărașului la București” este un proiect cultural organizat de Asociația Maia și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Parteneri media: Radio Guerrilla, Radio România Cultural, Cațavencii, Zile și Nopți, Ziarul Metropolis, Agerpres, Iqads, Smark

povestidecalatorie

Blog de travel si evenimente din industria de turism.

You may also like...

1 Response

  1. Kotoi says:

    Chiar daca anul asta majoritatea activitatilor sunt online, e o placere sa decoperi Tara Fagarasului

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture