Povesti rusesti cu LumeaMare
M-am bucurat sa fiu prezenta la prima editie pentru mine a povestilor din LumeaMare care a avut loc la Finnish Club, in Bucuresti.
M-am bucurat pentru ca aveam sa imi aduc aminte de calatoria mea pe taram rusesc cu mai bine de 20 de ani in urma. Amintirile mele erau estompate si aceasta incursiune a readus la viata multe clipe interesante petrecute de mine pe taram sovietic.
Sorina Grosu a spart ghiata povestindu-ne de Kiev, Odessa si Cernauti. A trecut in revista obiectivele turistice pe care le-a vazut in Kiev si pe care ni le-a recomandat cu caldura: Casa Himerelor – decorata cu sculpturi de animale exotice, Poarta de Aur – care face intrarea in orasul vechi, Opera din Kiev – unde am avut bucuria sa fiu intr-o seara, Biserica Sf. Sofia, facuta dupa modelul celui din Constantinopol, Cartierul Podil cu casutele sale rupte parca din povesti, Pechersk Lavra, Piata Libertatii si ne-a recomandat restaurantul Puzata Hata si Hostelul City Center.
Despre Cernauti ne-a povestit cum a gasit un oras nou in 2010, dupa ce fusese practic reinoit. In Cernauti a facut studii muzicale si a concertat marele nostru Ciprian Porumbescu.
Ne-a recomandat Kamenets Padolsk, o biserica catolica interesanta, singura cu un minaret turcesc si cetatea Hotin, ale carei ziduri au fost extinse de catre Stefan cel Mare.
Odessa merita a fi vizitata pentru port, Monumentul Sotiei Marinarului si pentru Gara sa, deosebit de frumoasa, dar si pentru treptele Potemkin, pe care am coborat si eu si Podul Soacrei. Interesanta povestea despre acest pod. Se spune ca a fost construit de un guvernator care a vrut sa ajunga la soacra sa ca sa manance coltunasi!
Poate ca intr-o zi am sa revad Odessa, fiind la numai 300 km fata de Constanta!
Anca Serban si Rodica Hioara ne-au plimbat cu vaporasul prin Moscova si Sankt Petersburg (Leningrad atunci cand il vizitasem eu), care aduce aminte de Amsterdam.
Am revazut Kremlinul si Piata Rosie, unde se afla trupul lui Lenin, pe care l-am vazut cu ani in urma dupa doua ore de stat la coada.
Ermitajul merita o incursiune printre salile sale somptuoase in care eu simteam ca ma pierd cautand cele mai sonore nume pentru a le vedea opera. Astfel, am admirat atunci un tablou cu Madonna al lui Leonardo da Vinci, picturi ale lui Rubens si o sculptura a lui Michelangelo.
Universitatea Lomonosov, inspiratie pentru Casa Presei Libere si Casa Poporului, Caterala Sf. Vasile, cu cele noua cupole ridicate in cinstea unei victorii asupra tatarilor, cu care m-am fotografiat alaturi de grupul meu, sunt alte obiective de neratat in Moscova.
Ana Maria Caia ne-a incantat cu povestile din copilarie de pe meleaguri rusesti cu paduri de mesteceni, veri frumoase si oameni calzi, facand o retrospectiva a copilariei sale. Moscova de astazi imprima un lux care te copleseste, ne-a dezvaluit Ana Maria si care pe mine m-a facut sa imi doresc sa o revad cu ochi maturi.
Sa nu uit de gastronomia ruseasca, dominata de borsul de sfecla si de salata suba pe care am avut placerea sa o gust intr-un intermezzo culinar, “condimentat” cu vodca (nu pentru mine…) si cu tartine cu icre de manciuria. O salata preparata cu scrumbie marinata sau hering, ori macrou, morcovi, cartofi, toate date pe razatoare.
Am ajuns acasa cu o amintire placuta a acestei intalniri si m-am incalzit cu un ceai negru fierbinte cu lamaie, ca sa continui periplul meu pe taram rusesc!
Intr-o zi imi voi asterne amintirile scoase la iveala despre Rusia si voi reveni cu o poveste de demult, in care voi relata si despre alte obiective care merita a fi vizitate, cum ar fi Muzeul Borodino din Moscova, care prezinta o pictura fascinanta pe un perete circular si Marele Clopot.
Multumim Roxana Farca si intregii echipe LumeaMare pentru organizarea evenimentului!
1 Response
[…] nu as fi fost la un eveniment care sa imi aduca aminte de toate acestea, nu as fi depanat momente dragi […]