Poarta lui Ionele, peștera haiducului…
Legenda spune că denumirea peșterii provine de la un haiduc, pe nume Ionel, care s-a ascuns în ea până a fost prins…Adevărat sau nu, peștera a rămas cu acest nume și atrage vizitatorii care trec pe aici.
Odată ce ajungi în Parcul Natural Apuseni este imposibil să nu rămâi fascinat de toate atracțiile naturale care par să fie la orice pas. Noi am ajuns să vedem câteva dintre ele când am mers la Târgul Național de Turism Rural din Albac, prilej cu care am văzut Peștera lui Ionele, Peștera Scărișoara, Valea Ampoiului, Cascada Pișoaia, Cheile Râmețului.
Atunci ne-am cazat la Pensiunea Danciu, aflată chiar aproape de Peștera lui Ionele, la circa 2 kilometri de centrul comunei Gârda de Sus din județul Alba, o peșteră aflată în Munții Bihor, la o altitudine de circa 800 de metri, aproape de Valea Arieșului, chiar în sudul Parcului Natural Apuseni.
Dealtfel, județul Alba abundă în peșteri, motiv pentru care este recunoscut ca fiind “țara de sub pământ”. Cascade subterane, formațiuni fascinante, săli impresionante, toate formează o lume aparte, un adevărat paradis pentru speologi și turiști.
Până la peșteră am mers pe lângă răul Ordâncusa, pe șoseaua DJ750, oprindu-ne în dreptul podețului de piatră. Drumul este foarte relaxant și se merge numai 100 de metri printre copaci până la portalul înalt de 17 metri și lat de 12 metri ce face intrarea în peșteră.
Declarată monument al naturii încă din 1999, Peștera Poarta lui Ionele nu este foarte mare, existând o singură galerie vizitabilă de 60 de metri lungime și 32 de metri înălțime, peștera fiind sculptată în calcare albe.
Spectaculozitatea acesteia e dată de pârâul care țâșnește din grohotișul de la intrare și curge la vale în adevărate cascade de travertin. Dacă ai noroc, poți vedea și câțiva lilieci. La finalul galeriei este fundul unui lac, dar nu e întotdeauna apa în el, în zilele ploioase inundând, însă, podeaua acesteia. Ar mai fi o galerie, din câte ne-a zis ghidul, dacă trecem de domul de pe partea dreaptă, însă e destinată numai speologilor. Stalactitele și stalagmitele ar fi destul de mici, tocmai din cauza că peșteră e inundabila și nu se pot dezvolta.
Vizitarea acesteia este de scurtă durată, ca un mic popas înainte de a porni prin Cheile Ordâncușii spre o peșteră cu adevărat impresionantă și unică: Ghețarul de la Scărișoara!
De reținut:
- Program de vizitare: zilnic 10.00-18.00
- Tarif de vizitare: 10 lei adulti si 7 lei copii
Incantatoare si incitanta prezentare! Oare cum o fi sa vizitezi cel mai mare numar de rezervatii naturale ce se afla in judetul Alba?
Se simte racoarea muntilor prin poze :))
Grija la taietorul de bilete de intrare… Am fost vineri pe acolo, am cerut zece bilete de adulti, el ne-a dat zece bilete, le-am numarat dar nu le-am verificat. Ce credeti? Erau 4 de adulti si 6 de copii. Restul l-a bagat in buzunar, ne-am gandit.
Da’ de unde 🙂 Nu doar restul, am dedus mai pe urma, ci probabil inca cel putin 60%, pentru ca seriile biletelor n-au fost mai mult de doua consecutive:
AB0003185
AB0003186
AB0003192
AB0003195
AB0050159
AB0050160
AB0050164
AB0050166
AB0050175
AB0050176
Cel mai probabil omul ia banii si nu da biletul celui care il cumpara.
Si colac peste pupaza, omul s-a rugat la plecare de noi sa-l luam o bucata de drum cu noi cu masinile. Ceea ce am si facut, caci oamenii buni incap oricati, nu?…
mai cucoana da matale alta treaba nu ai decat sa-i numeri omului biletele? pe toate siteurile am gasit comentariul asta al tau. ce om hain esti! eu am fost azi si noua ne-a dat si bon fiscal si biletele erau si serii consecutive.