Plimbare de o zi prin Bulgaria: Ruse, Basarbovo, Veliko Târnovo
Trebuie să recunosc că am fost prin Bulgaria de zeci de ori, în excursii de o zi sau vacanţe pe litoralul Mării Negre ori numai în trecere spre Grecia.
Bulgaria fascinează încă, şi după ce românul a luat toate staţiunile de pe litoralul bulgăresc la rând, a ajuns să schieze la bulgari. De la o vacanţă de relaxare, tot mai mulţi preferăm să o explorăm şi cultural, astfel că, după o primă vizită în Veliko Târnovo anul trecut, am decis să revin în acest superb orăşel medieval.
Noutatea a fost că ne-am oprit în Ruse, ocazie cu care mi-am adus aminte că mai făcusem o plimbare pietonală prin centrul oraşului, imediat după Revoluţie.
Ruse – al doilea oraş ca mărime după Sofia
Ruse, cel mai mare port la Dunăre al Bulgariei, aflat la numai 70 de kilometri de Bucureşti, păstrează amintirea unor evenimente din istoria Bulgariei, cum ar fi Monumentul Libertăţii din Parcul Libertăţii, simbol al oraşului, ridicat din donaţiile locuitorilor în cinstea eroilor ce şi-au dat viaţa pentru independenţa Bulgariei în Războiul Ruso-turc. Lângă parc se află Palatul de Justiţie.
O plimbare pietonală prin centru este revigorantă, ocazie cu care am alfat că oraşul deţine câteva recorduri. Astfel, în Ruse:
- s-a tipărit primul ziar bulgăresc
- s-a construit prima navă de metal din Europa
- a apărut prima staţie meteo
- a apărut primul lift
- s-a proiectat primul film
- s-a construit prima rafinărie de ulei
Pe lângă plimbarea pietonală, chiar lângă Opera din Ruse, am vizitat o biserică interesantă, şi anume: Biserica Sfânta Treime, o biserică îngropată ce s-a ridicat în 1632, pe vremea când Bulgaria se afla sub dominaţia otomanilor. Motivul pentru care s-a construit astfel, a fost acela ca să nu depăşească nicio clădire turcească sau moschee.
Cum cobori scările de marmură te întâmpină o reprezentare a Sfintei Treimi pe peretele din faţă. Altfel, nu se distinge de o biserică obişnuită, cu picturi murale. În pronaos, în dreapta, sunt mormintele unor mitropoliţi şi macheta bisericii. Turnurile acesteia sunt decorate cu sticlă, iar clopotniţa a fost ridicată abia în secolul al XIX-lea.
Se spune că Ruse este o “mică Vienă”, arhitectura clădirilor fiind inspirată din cea vieneză, dar eu nu am găsit astfel de asemănări…
Mănăstirea Basarbovo
Despre această mănăstire am mai povestit când am vizitat-o prima oară în ianuarie 2014. Îmi doream să o prind pe timp frumos, dar vremea a fost un pic mohorâtă.
Peştera şi Mănăstirea Sf. Dimitrie Basarbov se află în localitatea bulgară Basarabovo, la aproximativ 80 de kilometri de Bucureşti, aşezată în pitoreasca vale a Râului Lom şi este singura mănăstire săpată în stancă din Bulgaria în care se mai ţin slujbe.
Mănăstirea Basarabov a fost ctitorită chiar de familia Basarabilor înainte de întemeierea Ţării Româneşti, satul aparţinând la vremea respectivă lui Ioan Basarab I, primul domn al Ţării Româneşti. Biserica din Peştera Sfântului Dimitrie a fost construită în anul 1865, întreg ansamblul mânăstiresc cuprinzând şi câteva chilii. Arsă în anii 1877-1878, în timpul războiului ruso-româno-turc, suferind ulterior şi inundaţii, s-a restaurat în secolul XX.
În bisericuţa săpată, în partea dreapta a stâncii, se află iconostasul sculptat în lemn în anul 1941, dar şi o icoană a Sf. Dimitrie cel Nou, moaştele acestuia descoperindu-se de o tânără fecioară oarbă, ce şi-a recăpătat vederea spălându-se cu apa din fântâna Sfântului, conform legendei. Părticele din moaşte se regăsesc în colţul din dreapta jos al icoanei ce îl reprezintă.
Veliko Târnovo, un oraş cu parfum medieval
Dacă data trecută am plecat cu regretul că nu am vizitat Muzeul de Ceară, acum am luat cu mine acelaşi regret…Veliko Târnovo înseamnă, însă, mai mult decât Cetatea Tsarevets şi Catedrala Patriarhală din interior, care e pur şi simplu şocantă, stilul modernist al picturilor realizate de Teofan Sokerov în 1985, determinând ca biserica să nu fie resființită. Pe alocuri, se mai vede, totuşi, din pictura veche, integrată perfect în cea nouă.
Fiind una dintre cele mai vechi aşezări din Europa, fostă capitală a Bulgariei, oraşul aşezat pe malul râului Yantra are mult mai multe de oferit. Monumente, străduţe înguste cu meşteşugari, picturi la tot pasul, panorame deosebite şi un spectacol de lumină şi sunet pe timpul verii spre înserat, fascinează şi farmecă deopotrivă.
Trebuie să te opreşti să cumperi un suvenir sau un produs fabricat cu ulei de trandafiri, floare devenită simbol al Bulgariei, având în vedere că are o tradiţie de peste 350 de ani în cultivarea trandafirilor pentru obţinerea uleiului din ei. Acesta este supranumit “aurul lichid”, cu ajutorul căruia se fabrică parfumurile atât de căutate peste tot în lume. De altfel, Bulgaria este considerat cel mai mare exportator de ulei de trandafir, peste 70% din producţia mondială de ulei provenind din această ţară. O dulceaţă de trandafiri, reprezintă şi ea un must have.
De neratat este să iei şi masa la EGO Pizza & Grill, mâncarea fiind gustoasă! Evident, nu am omis să iau nici celebrele prăjituri care mi-au lăsat gura apă acum un an…
Învăluit în mireasma de primăvară al magnoliilor împodobite cu mărţişoare, “Sighişoara medievală”, “a treia Romă” sau “al doilea Constantinopol”, cum mai este denumit oraşul, se lasă mereu redescoperit, în parfumul cafenelelor cu specific bulgăresc, grecesc sau albanez.
Un traseu de o zi, pe care îl puteţi face cu Holiday Boutique, într-o fugă de Bucureştiul aglomerat…
Ruse
Bulgaria este o tara de vizitat! Ne cam intrece la multe capitole, insa este bine ca putem vedea ceva diferit cu o cheltuiala minima.
Frumos loc, frumoase fotografii :).
Am vizitat Veliko Tarno si mi-a placut foarte mult Am revenit a doua oara si m-am cazat in Arbanasi unde linistea si timpul parea ca s-a reunit cu cerul Tot in a doua vizita an vazut canionul Emen care ni s-a parut fascinant Am evitat pana acum Bulgaria (din cauza povestilor cu hotii0 dar acum planic a treia vizita in imprejurimile zonei Ruse