Perla turismului croat – Dubrovnik

Dubrovnik, este din ce în ce mai vizitat de turiști și reprezintă un tezaur de bogăție arhitectonică și culturală. În Evul Mediu rivaliza chiar cu Veneția, astfel că e lesne de înțeles de ce este atât de faimos și căutat pentru petrecerea unei vacanțe, chiar dacă orașul nu este deloc ieftin.

Dubrovnik, care se află pe coasta Dalmată, este una dintre cele mai cunoscute și mai frumoase stațiuni turistice de la Marea Adriatică, astfel că nu veți avea ce regreta atunci când veți decide să vă petreceți o vacanță în acest oraș sofisticat. Puteți alege, insă, chiar și o singură zi ca să vizitați principalele atracții turistice, dacă veți opta pentru o croazieră pe Mediterana de Est, care are oprire în portul principal al orașului, de unde veți ajunge doar într-o jumătate de oră de mers pe jos în centrul istoric.

Dubrovnik e un oraș fortificat, zidurile care l-au protejat de-a lungul timpului de diferite atacuri sunt astăzi incluse în patrimonial mondial UNESCO. Poarta Pile, care reprezintă intrarea din partea de nord în Orașul Vechi vă va uimi cu podul de piatră și arcadele în stil gotic. Pe partea stângă a porții se află Mănăstirea Franciscană din Dubrovnik, care deține una dintre cele mai bogate biblioteci vechi din Croația, iar grădina mănăstirii este cea mai veche grădină din Dubrovnik, care datează din secolul al 14-lea.

Astfel, am început incursiunea noastră în Dubrovnik de pe Stradun, cea animată stradă din orașul vechi. Dacă la intrare, pe partea dreaptă, se află Palatul Rector, care a fost sediu al Guvernului, de la un capăt la celălalt, pe această stradă cochetă, veți găsi o mulțime de cafenele, restaurante și mici magazine care pot face plimbarea cât se poate de relaxantă.

De aici, se poate coți pe alte străduțe înguste și întortocheate, iar dacă veți nimeri în piața de fructe, cumpărați neapărat smochine și felii de portocale uscate și confiate, dar și suveniruri cu lavandă. Plimbarea vă va duce spre micul port cu ambarcațiuni romantice de unde veți avea prilejul să admirați apele limpezi ale Mării Adriatice și chiar să optați pentru o mini-croazieră de o oră pe lângă stâncile abrupte, mai ales dacă intr-o zi însorită.

O panoramă spectaculoasă asupra mării o veți putea obține dacă vă plimbați pe zidurile Cetătii, la 22 de metri inăltime, care oferă o perspectivă de 360 de grade asupra orașului vechi. Cetatea medievală este inconjurată pe o lungime de 2 km de fortificații și de sus vă veți putea bucura privirile de clădirile în stil baroc și renascentist care sunt protejate între zidurile sale.

Dacă aveți timp suficient, admirați Dubrovnikul în toată splendoarea sa de pe Muntele Srd, de la o inăltime de 405 metri deasupra nivelului mării, unde puteți ajunge cu un taxi prin sătucul Bosanka sau cu telecabina la un preț de 110 de lei/adult pentru un bilet dus-întors.

Nu în ultimul rând, puteți face un țur al locurilor în care s-a filmat serialul Game of Thrones, care conferă un farmec în plus orașului, iar agențiile locale vor putea oferi o astfel de experientă la prețuri variate, în funcție de numărul de locuri vizitate. Dacă sunteți pasionați ai acestui serial, le veți descoperi și singur.

Desigur, sunt mult mai multe de văzut și de făcut în Dubrovnik, insă eu sper că v-am deschis apetitul pentru ca să ajungeți în acest oraș seducător cu peisaje fabuloase.Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

2 Responses

  1. Maria says:

    Interesant articolul, multumesc pentru informatie.

  2. Florin says:

    Frumoasa destinatie dar am auzit ca este putin cam scumpa in comparatie cu celelalte destinatii europene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture