Parcul Național Hainich, comoara Turingiei
Ori de câte ori am avut prilejul să vizitez Germania am fost încântată de tot ceea ce mi-a oferit. De la binecunoscuta punctualitate nemțească, atracțiile culturale și până la natura atât de generoasă cu această țară, care a dat ocazia nemților să fructifice la maxim tot ce au putut pentru atragerea turiștilor.
Într-una dintre vizitele mele am explorat Turingia, un land situat în centrul Germaniei, care are reședința la Erfurt, unde am admirat Egapark, unul dintre cele mai mari și mai frumoase parcuri-grădini și de recreere din această tară. Erfurt ocupă mare parte a vechiului stat german Turingia (care exista în perioada 1947-1952).
O altă atracție a landului o regăsim în centrul estic al Germaniei, în zona deluroasă Hainich, care se întinde între orașele Eisenach, Muhlhausen și Bad Langensalza și care reprezintă cea mai mare regiune unitară de păduri mixte de foioase din Europa, întinzându-se pe o suprafață de 160 de kmp. Numai aici cresc ultimele rămășite de păduri de fag extinse. Partea sa de sud (75 km pătrați) a fost desemnată ca parc național la data 31 decembrie 1997.
Înainte, pe o suprafață de 50 de km pătrați se întindea o zonă pentru antrenamente militare, chiar în mijlocul pădurii de foioase, tocmai de aceea vă spuneam cât de mult apreciez ce au reușit să facă nemții cu bogățiile naturale de care dispun.
Parcul Național Hainich este al 16-lea parc național din Germania și singurul din landul Turingia, iar în anul 2011 a fost inclus pe lista patrimoniului mondial UNESCO (Păduri de fag primordiale ale Carpaților și pădurile de fag antice din Germania).
Pe întreaga suprafață de 75 de km pătrați, se pot întâlni fonduri forestiere bogate în specii (păduri de fag, frasin, carpen, arțar), diferite flori, în special anemone, usturoi sălbatic care explodează în luna mai și structuri cu o mare proporție de lemn uscat, care strâng multe organisme, precum ciuperci, mușchi, licheni și insecte. Nu e de mirare populația de lilieci, ciocănitoare și gândaci care își fac veacul prin acest parc!
Dacă faci o plimbare prin pădure într-un tur ghidat, chiar ai putea avea ocazia să întâlnești animale rare, cum ar fi pisica sălbatică și barza neagră ori liliacul Bechstein. O atracție pentru cei mici este “Pădurea cu pisici sălbatice pentru copii”. Noi am fost, însă, atrași de cărarea peste vârful copacilor, denumită „Baumkronenpfad” (Canopy walkway / Treetop Trail), care ne-a condus pe o distanță de mai multe sute de metri și la o înălțime de 44 de metri deasupra “acoperișului” pădurii virgine. Din loc în loc, sunt reprezentări ale speciilor de animale și pasări care viețuiesc în parc, cum ar fi liliacul Bechstein de care am menționat mai devreme, o specie rară, care preferă sa doarmă ziua în scorburile copacilor uscați.
Nu ai cum să nu fi extaziat când respiri aerul pur de la această înălțime, unde și sunetul păsărilor pare mai puternic. Cărarea printre coroanele copacilor de foioase are o lungime de 530 m de la partea inferioară a coroanei pană la vârfuri.
La începutul drumului prin acest paradis al naturii se află Centrul Național al Parcului care oferă o serie de informații prețioase legate de el, iar la capătul acestuia ți se dezvăluie o vedere de peste 500 de metri peste Pădurea Turingiană și a Munților Harz. Până la castelul Wartburg nu sunt decât 18 km, însă până la Parcul Național Chitwan din Nepal doar … 7.600 km!
A fost o zi tare plăcută în natură, ce s-a continuat cu explorarea stațiunii Bad Langensalza, vechi oraș medieval, care se laudă cu unsprezece parcuri și grădini tematice, ce fac din aceasta o adevărată oază pe marginea Parcului Național Hainich și s-a încheiat cu o seară înălțătoare la Catedrala din Erfurt, în acorduri de Bach, Liszt, Wagner și Beethoven…
De reținut:
- Cum ajungi: Erfurt – Bad Langensalza (30 km). Din cunoscuta stațiune balneară se ajunge în câteva minute cu mașina în parc, iar în Bad Langensalza sunt numeroase hoteluri, dar și în Erfurt. In Erfurt se poate ajunge din Frankfurt cu trenul în doua ore sau cu autobuzul în trei ore, această variantă fiind mai ieftină, de numai 11 euro biletul, iar cazare se găsește din abundență.