Palatul Doria Pamfilj, un muzeu Vatican în miniatură

Am reușit să vizitez acest palat, respectiv Palatul Doria Pamfilj, după ce am vizitat Muzeele Vaticanului şi Bazilica Sf. Petru, în timp ce mă plimbam pe Via del Corso, în ultima zi de vizitare a Romei.

Chiar dacă mai ai puțin timp până trebuie să ajungi la aeroport, este bine să îl folosești la maximum și noi am ales să predăm camera dimineață, să ne lăsăm bagajele la camera de bagaje a hotelului în care am stat în Roma – Express by Holiday Inn San Giovanni, pentru o plimbare pe bulevard dinspre Piața Veneției și până în Piaţa Poporului, urmând să revenim după bagaje și să luăm trenul din gara Tuscolana spre aeroportul Fiumicino.

Aș putea spune că Palatul sau mai bine zis Galeria de artă ne-a ieșit în cale și cum suntem fani muzee, ne-am gândit să o vizităm. Galeria este găzduită de un Palat construit în stil rococco în etape succesive, începând cu secolul al XVI-lea.

În timp, palatul a suferit numeroase modificări și restaurări, acesta ridicându-se în jurul unei curți interioare. Dacă ești pe bulevard nici nu îți dai seama ce minuni se află în spatele clădirilor pe lângă care treci. Clădirile din Roma sunt lipite unele de altele, inclusiv de biserici și numai când pătrunzi în interiorul lor vezi adevărate minuni.

Lucrările au au fost începute de către cardinalul Santoro, devenind ulterior în proprietatea familiei Pamfilij, prin descendentul acestuia, Camillo, nepot al lui Papa Inocențiu al X-lea (al cărui bust lucrat de Bernini se află în galerie).

A devenit astfel resedinţaƒ familiei Pamphilj, moștenire ce a fost contestatムîn vremurile respective de celebrele familii Dora și Borghese, ce au disputat-o la moartea unuia dintre membrii familiei Pamphilj.

Ținând cont de căsătoriile dintre familiile Doria și Pamphilj, Palatul devine reședința noii familii create: Doria Pamphilj.

Galeria este superbă, eu am găƒsit-o mai atractivă decât Pinacoteca Muzeelor Vaticanului. 

În galerie găsim lucrăƒri ale marilor artiști Bernini, Lorrain, Velasquez, Caravaggio, Titian, Guido Reni, Lorenzo Lotto, Raphael.

Sutele de lucrările de pictură expuse tapetează practic pereții până în tavan, fiecare tablou fiind numerotat, deși audio-guide-ul nu face prea multe mențiuni la ele, ci doar la palat în sine.

Galeria mai expune sculturi și alte obiecte, în cadrul acesteia existând o librărie ce desparte sălile Palatului de Pinacotecă.

Chiar dacă nu am reușit să aflu o listă cu lucrările expuse, acestea se pot afla pe site-ul oficial, unde se pot vedea și încăperile ce compun palatul.

Camerele sunt extrem de frumoase, având o valoare estetică și artistică deosebită.

Sălile care compun Galeria sunt:

 • Sala Poussin
 • Sala Tronului
 • Salonul de Catifea
 • Sala mare de bal
 • Sala mică de bal
 • Capela
 • Cabinetul lui Velasquez
 • Galeria Oglinzilor și celelalte trei galerii

Mai există și alte încăperi și apartamente private.

Înainte de a urca la etaj, pentru a începe vizitarea palatului, am tras o ocheadă printr-o fereastră deschisă la Baia Dianei, ce se află la parter, pe partea stângă, după ce am trecut de ghișeul de bilete, care este pe partea dreaptă. Camera fost decorată de pictorul Annibale Angelini.

Am urcat la primul etaj, unde am văzut Sala lui Jupiter, bogată în tablouri, unul apartinând pictorului Giovannini.

Sala Tronului, care se vede din Salonul Poussin, deține picturi ale lui Giovannini, ce a fost pictorul personal al Cardinalului Benedetto Pamphilj.

Sala Poussin este denumită după lucrările marelui artist, ce are expuse aici peisaje de valoare.

Salonul de catifea este o cameră în oglindă, cele două jumătăţi fiind la fel, prin simetria tablourilor și a mobilierului expus, precum și a busturilor aflate aici, pereții fiind îmbrăcaţi în catifea.

Sala mare de bal are pereții tapisați cu mătase și tavanul decorat cu stucaturi aurii, plafonul fiind pictat.

Capela este deosebită prin migala cu care au fost realizați pereții și tavanul, deși când am vizitat-o noi era în restaurare, ne-am putut da seama de valoarea acesteia.

Din toate aceste săli se pot vedea camere mai mici ce reprezintムapartamentele private ale familiei Doria Pamphilj. Astfel, găsim Sala lui Jupiter, Sala Tronului și alte camere denumite după culori, Camera Albastră, Camera Verde, Camera Galbenă, Camera Roșie și Camera de toaletă a Venerei (cea mai frumoasă, după părerea mea, plafonul fiind reprezentat de personificări ale Focului, Apei și Pământului).

După ce vedem aceste încăperi urmează cele patru aripi ale Palatului, unde plafoanele seamănă teribil cu cele din Muzeele Vaticanului. Capodopere ale secolulului XVII se odinhesc aici nestingherite. La finalul primei galerii, de unde începe Sala Oglinzilor, pe partea stângă, se află cabinetul Velasquez cu portretul realizat de către acesta lui Papa Inocentiul al X-lea, dar și bustul Papei, executat de Bernini.

Galeria oglinzilor este fantastică și este înfrumusetatムde sculpturi antice. Frescele de pe boltă sunt uimitoare.

Urmează alte îmcăperi cu picturi, camere mai simple, fără o valoare artistică deosebită a decorurilor, dar, totuși, valoroase prin picturile reprezentate. În aceste încăƒperi se pot vedea picturi ale unor artiști celebri, ca Magdalena lui Caravaggio, portrete executate de pictorii Tintoretto și Rafael, un tablou al marelui artist Tiţian.

Tot aici găsim și piese de mobilier sculptate maiestuos.

Dupムvizitarea acestora, am revenit îm Galeria Oglinzilor pentru a continua vizita în aripa a treia, ce deține picturi ale unor artiști flămânzi cunoscuți.

Am străbătut apoi a patra aripă, nu înnainte de a admira Camera Aldobrandini (una dintre familiile ce a strâns colecțiile pe care le găsim în Galerie, toate familiile fiind legate prin căsăƒtorii), unde se află expuse sculpturi și statui antice.

Vizita în Galeria Doria Pamphilj a fost uimitoare, nu credeam să mă mai farmece ceva după Muzeele Vaticanului, așa că dacă nu reușiți să le vedeți puteți încerca să admirați această galerie, spunând cu mână pe inimă că acest mic palat, prin execuția artistică și valoarea deosebită a lucrărilor sale poate fi considerat un veritabil muzeu Vatican în miniatură!

De reţinut:

Adresa: Via del Corso, 305 – Roma

Program: zilnic 9.00-19.00, ultima intrare la 18.00, verificaţi programul pe site-ul oficial pentru excepţii (închisă de Paşti, 1 ianuarie si de Crăciun). Aruncaţi o ocheadă pe siteul oficial al Galeriei, nu am reusit să facem decât nişte poze stinghere…

Tarif: 11 euro/adult cu audioghid inclus, se aplică reduceri pentru copii şi tineri (nu este inclus in Roma Pass)

Notă: Vacanţă la Roma-2011

Galeria Doria Pamfilj Roma (19 of 20)

Galeria Doria Pamfilj Roma (6 of 20)

Galeria Doria Pamfilj Roma (7 of 20)

Galeria Doria Pamfilj Roma (8 of 20)

Galeria Doria Pamfilj Roma (9 of 20)

Galeria Doria Pamfilj Roma (11 of 20)

Galeria Doria Pamfilj Roma (4 of 20) Galeria Doria Pamfilj Roma (5 of 20) Galeria Doria Pamfilj Roma (10 of 20) Galeria Doria Pamfilj Roma (12 of 20) Galeria Doria Pamfilj Roma (13 of 20) Galeria Doria Pamfilj Roma (14 of 20) Galeria Doria Pamfilj Roma (15 of 20) Galeria Doria Pamfilj Roma (16 of 20) Galeria Doria Pamfilj Roma (17 of 20) Galeria Doria Pamfilj Roma (18 of 20)

Alte articole despre Roma:

Muzeul Trăsurilor din Vatican prezintă o colecţie de caleşti şi limuzine papale!
Roma – tips

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

1 Response

 1. 26 May, 2014

  […] lui Traian şi Forul lui Traian, Monumentul lui Victor Emmanuel al II- lea, Muzeul de Artă, Galeria Doria Phamfili, Pantheonul, Fontana di Trevi, Piaţa Spaniei şi Piaţa Poporului. Alte sfaturi cu vizitarea Romei […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture