Ouă încondeiate, ouă de poveste…
Care gospodină nu încearcă să fie cât mai creativă atunci când este vorba de vopsitul ouălor de Paște?
Cele mai frumoase ouă sunt, însă, cele încondeiate, pe care, cu siguranță, nu le putem face noi, ci numai adevărații artiști, meșteri populari, ce le pictează cu artă și migală, această tradiție moștenindu-se, de cele mai multe ori, din tată în fiu. Astfel de ouă minunat încondeiate am reușit să surprind cu un Nikon D3300, cu un obiectiv AF-S DX NIKKOR 18-55mm, oferit pentru testare de F64.
Pentru a le încondeia, ouăle sunt fierte bine și răcite, după care se începe încondeierea cu ajutorul unui creion din lemn cu vârf din tablă sau alamă care se numește chișiță și prin care se filtrează ceara caldă ce va impregna modelul ales. Ouăle decorative se pot încondeia după ce s-a scos conținutul în prealabil cu ajutorul unei seringi, gaura acoperindu-se cu puțină ceară.
Ceara de albine se pregătește înainte într-un vas metalic ce va sta la o sursă de căldură pentru a o menține lichidă.
Ca modele se pot alege cele zoomorfe (peștele, cocoșul, pomul vieții); geometrice (prezente în costumele populare naționale, precum brâurile); cosmice (soarele, stelele), dar și cele care simbolizează uneltele folosite de țărani în gospodărie ori religioase.
Culorile folosite pentru încondeiere sunt cele vegetale, iar zonele care se doresc a rămâne albe se acoperă cu ceară pentru a nu pătrunde culoarea. Se pot aplica straturi succesive de culori, având în vedere să acoperim cu ceară partea de culoare care dorim să rămână nealterată (se lasă circa 15 minute pentru fiecare culoare ca să între în ou).
La sfârșit, oul încondeiat se pune la cald pentru a fi îndepărtat ultimul strat de ceară și se șterge cu o cârpă, după care se unge cu ulei pentru a da strălucire și protecție, așa cum facem și noi acasă după ce vopsim ouăle în diferite culori.
Și pentru că vorbim de culori, acestea au o anume semnificație: albul – puritatea, roșul – viața, albastrul – cerul și apa, negrul – fertilitatea, galbenul – soarele.
O expoziție de ouă încondeiate am văzut la ediția a XI-a Zilei Naționale a Turismului Rural Românesc, ce s-a sărbătorit la Fundata, județul Brașov, în perioada 12-13 aprilie 2014, unde doamna Gabriela Clinciu din Bran ne-a făcut chiar o demonstrație a talentului și măiestriei în tehnica încondeierii ouălor cu motive tradiționale din zonă (prezentarea obiceiurilor tradiționale, dansuri populare, munca câmpului, dar și motive pascale), fiecare ou ascunzând cu el o adevărată poveste…
Încondeierea ouălor de Paște este o tradiție veche, ce se practică în Europa și simbolizează sosirea primăverii, fiind un simbol al purificării.
Notă: echipamentul cu care am fotografiat este disponibil la magazinul F64.
Felicitari carora ce vor sa pastreze traditia in Romania. Ei sunt cei care ne pastreaza identitatea nationala!