Obiectivele din România incluse în patrimoniul mondial Unesco

Cu ocazia zilei de 16 noiembrie, declarată Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România, aș vrea să vă prezint care sunt obiectivele de la noi din țară incluse în Unesco.

Important de știut este și faptul că UNESCO (Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură) s-a constituit în 1945, la data de 16 noiembrie, reprezentanții a 44 de state participante la Conferința de la Londra semnând Actul constitutiv al UNESCO, ce a intrat în vigoare pe 4 noiembrie 1946. România este membră UNESCO din 1956.

Patrimoniul Mondial UNESCO include 7 locații din România, ce însumează 32 de monumente din diferite zone ale țării și multe altele sunt pe lista de așteptare.

sighisoara

Astfel, avem următoarele monumente sau locuri din România incluse în Unesco:

Obiective din Patrimoniului Cultural al României înscrise în Patrimoniul Mondial UNESCO

1. Bisericile pictate din nordul Moldovei (1993)

Motivația includerii lor se datorează unicității picturii murale exterioare, ce se întinde inclusiv pe suprafața turlei, nu numai a zidurilor, dar și prin semnificația teologică a mesajului transmis. 

 • Biserica “Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul” din satul Arbore
 • Biserica “Adormirea Maicii Domnului şi Sfântul Gheorghe” a Mănăstirii Humor
 • Biserica “Buna-Vestire” a Mănăstirii Moldoviţa
 • Biserica “Înălţarea Sfintei Cruci” din Pătrăuţi
 • Biserica “Sfântul Gheorghe” a Mănăstirii “Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava
 • Biserica “Sfântul Gheorghe” a Mănăstirii Voroneţ
 • Biserica “Învierea Domnului” a Mănăstirii Suceviţa
 • Biserica “Sfântul Nicolae” a Mănăstirii Probota

2. Cetăţile Dacice din Munţii Orăştiei (1999)

 • Sarmizegetusa Regia – Grădiştea de Munte
 • Cetatea dacică de la Costeşti Cetăţuia
 • Cetatea dacică de la Costeşti Blidaru
 •  Cetatea dacică Luncani-Piatra Roşie
 • Cetatea dacică de la Băniţa
 • Cetatea dacică de la Căpâlna

3. Centrul istoric al Sighișoarei

Sighişoara, o adevărată bijuterie medievală, reprezintă o mărturie a culturii saşilor transilvăneni, având peste 800 de ani de existenţă. În Sighișoara se presupune că s-a născut Vlad Țepeș, în anul 1431, în fosta casă a corpului de pază (Casa Vlad Dracul). 

4. Mănăstirea Hurezi, Romanii de Jos. De asemenea, ceramica tradițională de Horezu se află pe lista Unesco încă din 2012, ca element de patrimoniu cultural imaterial al umanității.

Hurezi (103)

5.  Sate cu biserici fortificate din Transilvania (1993, 1999)

Motivația este păstrarea structurii şi imaginii istorice, asociată cu prezenţa unei biserici fortificate tipică satelor de colonizare săsească din Transilvania. 

 • Situl rural Câlnic
 • Situl rural Prejmer
 • Situl rural Viscri
 • Situl rural Dârjiu
 • Situl rural Saschiz
 • Situl rural Biertan
 • Situl rural Valea Viilor

Cetatea Prejmer (75) 6. Biserici de lemn din Maramureș (1999)

În Maramureş se află câteva monumente reprezentative ale arhitecturii de lemn din țară, impresionând prin dimensiuni și monumentalitate.

 • Biserica Intrarea în Biserica Maicii Domnului (Bârsana) 
 • Biserica Sfântul Nicolae (Budești) 
 • Biserica Sfânta Paraschiva (Desești) 
 • Biserica Nașterea Maicii Domnului (Ieud-Deal) 
 • Biserica Sfântul Arhanghel (Plopiș) 
 • Biserica Sfânta Paraschiva (Poienile Izei) 
 • Biserica Sfântul Arhanghel (Rogoz) 
 • Biserica Sfântul Arhanghel (Surdești) 
Obiective din Patrimoniului Natural al României înscrise în Patrimoniul Mondial UNESCO

7. Delta Dunării

Delta Dunării (1991) este considerată cea mai mare rezervaţie de ţinuturi umede din Europa, acoperind o suprafaţă de 2.681 km2. În Delta Dunării sunt mai mult de 360 de specii de păsări și 45 de specii de pește de apă dulce.

Delta Dunarii 2 (513)

Obiective naturale din România incluse în Lista UNESCO-MAB de Rezervaţii ale Biosferei

La nivelul anului 2012, rețeaua cuprindea 610 de rezervații ale biosferei, din care 12 transfrontaliere, în 117 țări (cum este Delta Dunării, transfrontalier, cu Ucraina).

 • Pietrosul Mare (Rezervația naturală înclusă în Parcul Naţional Munţii Rodnei este o arie protejată aflată în extremitatea nord-estică a județului Maramureș, ce a fost înfiinţată în anul 1932, iar începând cu anul 1979 este inclusă în programul mondial al UNESCO –„Omul și Biosfera”).
 • Retezat (doar unele suprafețe din Parcul Național Retezat)
 • Codrii Seculari de la Slătioara alături de alte păduri seculare și virgine din România (2017) – Codrii Seculari de la Slătioara (Suceava), Izvoarele Nerei, Cheile Nerei – Beușnița, Domogled – Valea Cernei (Caraș Serverin), Masivul Cozia, Lotrișor (Vâlcea), Codrul Secular Șinca (Brașov), Groșii Țibleșului și Strâmbu Băiuț (Maramureș).

După cum se observă, nu toate bisericile din Moldova ori cele fortificate din Transilvania sunt pe lista patrimoniului Unesco, cum poate am fi tentați să credem.

În afară de aceste obiective din România incluse în Patrimoniul Mondial Unesco, mai sunt și altele pe lista de așteptare, din care aș aminti Ansamblul Monumental de la Târgu Jiu (cel mai probabil următorul inclus, anul acesta primind și distincția Mărul de Aur), Mănăstirea Neamț, Centrul istoric al orașului Alba Iulia, Bisericile Bizantine și post bizantine din Curtea de Argeș și centrul istoric al Sibiului.

Obiective din România incluse în Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii UNESCO

Lista patrimoniului cultural imaterial al umanitaţii UNESCO (alcătuită oficial în 2008, printr-o convenție semnată la Paris), cuprinde opere din 76 de ţări. Patrimoniul Cultural Imaterial se referă la tradiții, expresii orale, artele spectacolului, practici sociale, ritualuri, evenimente festive, cunoştinţe şi practici cu privire la natură şi univers, meştesuguri tradiţionale.

Și România este prezentă pe Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanitătiii UNESCO cu Ritualul Căluşului (2008), Doina (2009), Ceramica de Horezu (2012), Colindatul în ceată bărbătească (2013), Dansul Fecioresc din Ardeal / Feciorescul de Ticuș (2015), Tradiția românească a țesutului covoarelor (scoarțelor) populare românești (2016), Mărţişorul (2017), Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova (ia românească, 2022).

rural (408)

Crucea Caraiman (1)

Covoare oltenesti (27)Printre obiectivele şi atracţiile aflate pe lista de aşteptare pentru a fi incluse în Patrimoniul Mondial Unesco se enumeră:

Trebuie să recunosc că avem o țară frumoasă, bogat încărcată istoric și cultural. Aveți și alte sugestii de includere în Patrimoniul Unesco a unor locuri din România?

Targu Jiu (10)Sibiu (41)DSC_0162DSC_0681

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

22 Responses

 1. La fix ai fost astazi cu acest articol! Felicitari! Si vad ca ai vizitat o mare parte din aceste obiective!

 2. Vulpita says:

  Foarte interesant articolul! Felicitari si multumesc!

 3. PRACTIC says:

  Şi dacă se mai pun ăştia să doteze monumentele istorice cu … termopane (vezi Curtea Domnească din Târgovişte) 😛 şi să spele Poarta Sărutului cu detergent lichid, mai rămân doar Sfinxul şi Babele să le înscriem în Lista UNESCO !!!!!! 😉

  • Din pacate, uneori se face exces de zel in ceea ce priveste renovarile si restaurarile unor monumente simbol. Vezi Cetatea Capidava, afectata grav de lucrarile de restaurare, care, in prezent, nu mai corespunde criteriilor de autenticitate şi integritate definite de UNESCO pentru înscrierea acesteia în Lista Patrimoniului Mondial.

 4. anca says:

  si centrul istoric al brasovului este foarte frumos si ar merita sa fie inclus in lista

 5. daniela balc says:

  dar trovantii de la costesti, vlacea? acestia nu sunt pe lista UNESCO? ar putea fi inclusi, daca nu sunt?

  • Pentru ca anumite obiective sa fie incluse in patrimoniul Unesco, trebuie indeplinite niste criterii. Mai mult decat atat, tot procesul dureaza foarte mult in timp. Unele obiective pot fi deja propuse, dar inca neincluse…

 6. serban marius says:

  foarte frumos

 7. mihaela visinescu says:

  manastirea c-arges , pt. frumusete, maretie si importanta istorica dar si manastirea brancoveneasca de la sambata de sus din tara fagarasului , o capodopera arhitecturala si eleganta

 8. Mirela16 says:

  Imi era dor sa citesc un asemenea articol! Foarte frumos! 🙂

 1. 16 November, 2014

  […] See more information and photos about all of these here. […]

 2. 17 January, 2015

  […] ce va avea loc în acest an (Str. Tache Ionescu, nr. 4, Sector 1, zonă Piața Amzei). Despre obiectivele din România incluse în Patrimoniul Mondial Unesco am povestit și pe blog, merită să le treceți în […]

 3. 1 April, 2015

  […] “Valoarea o dă ingredientul special pentru succes”. Dl. Fodoreanu a pus accent pe obiectivele Unesco din România, ce reprezintă un punct major de atracție; Florin Arjocu a prezentat un top al atracţiilor […]

 4. 6 June, 2015

  […] pentru că amintesc de ceramica de Horezu, intrată în Patrimoniul Imaterial al Umanității Unesco, iată că la Caracal, are loc cea de-a 46-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor […]

 5. 4 July, 2015

  […] din Săsciori vor încânta pe cei prezenți cu acest joc specific românesc, intrat în Patrimoniul Imaterial al Umanității UNESCO, alături de doină, ceramica de Horezu și colindatul în ceată bărbătească. Locul de […]

 6. 24 July, 2015

  […] uitați că Centrul istoric al Sighisoarei se află deja în Patrimoniul Mondial Unesco! Tema din acest an a festivalului este: Menestreli și Trubaduri – 5 secole de muzică și […]

 7. 15 August, 2015

  […] Weekendul acesta aduce cinefilii la Biertan (judeţul Sibiu) pentru Festivalul de Film “Lună Plină”, axat în exclusivitate pe genurile thriller, horror și fantastic. Cinefilii au parte aici de proiecţii în aer liber, petreceri şi noi sesiuni de jocuri ale groazei. Situl rural Biertan este inclus în Patrimoniul Unesco. […]

 8. 10 December, 2017

  […] 2017, Mărțișorul a fost inclus pe lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanitătiii UNESCO, alături de Ritualul Căluşului (2005), Doina (2009), Ceramica de […]

 9. 14 July, 2018

  […] prezintă în 71 de lucrări de artă fotografică, monumente sau situri arheologice aflate în patrimoniul mondial UNESCO:  fortăreţe dacice din Munţii Orăştie, biserici de lemn din Maramureş, biserici pictate din […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture