O vacanță de neuitat în Insula Minotaurului din Grecia

Creta este ca o carte bună. Iar ca orice carte bună, povestea începe cu legenda locurilor încărcate de istorie. Mai exact, în Knossos, acolo unde mitologia greacă ne spune că sălășluia minotaurul. Această creatură malefică era închisă într-un labirint aflat sub castelul regelui Minos. Celebrul erou Tezeu, fiul regelui Atenei, este cel care reușește să ucidă bestia, ajutat de frumoasa Ariadne, prințesa Cretei.

De fapt, și astăzi, ruinele parțial restaurate ale acestui castel mai pot fi vizitate. Cu o vechime de peste 4000 de ani, situl arheologic este un obiectiv turistic spectaculos.

Frumusețile răpitoare ale insulei

Lăsăm în urmă Knossos-ul prăfuit și ne îndreptăm spre centrul insulei, acolo unde Muntele Ida domină priveliștea. Se spune că acolo, printre piscurile care se înalță la peste 2400 de metri, ar fi fost locul de naștere al lui Zeus.

Întreg masivul muntos este inclus într-un parc natural, aflat în Patrimoniul Mondial UNESCO. Acolo, la o înălțime de 1750 de metri este situat și observatorul Skinakas al Universității din Creta.

Litoralul de neasemuit al Cretei

Coborâm de pe piscurile montane pentru a continua povestea noastră pe plajele superbe ale insulei Creta. Apa de pe litoralul cretan este atât de limpede, încât plajele de aici au fost asemuite cu cele care pot fi găsite în Caraibe.

La Balos, de exemplu, puteți ajunge cam într-o oră cu mașina din orașul Chania, situata în nord-vestul insulei. Plaja are apele turcoaz și nisipul alb, specifice destinațiilor exotice. În apropiere de țărm se află și peninsula Gramvousa, pe care veți găsi ruinele unui castel venețian.

Să descoperim cultura cretană

Muzica, gastronomia, oamenii, fac din această insulă o destinație de vacanță de neuitat. Cretanii sunt oameni mândri, care iubesc independența. Asta nu înseamnă că nu vă vor întâmpina cu o ospitalitate aparte atunci când vă veți dori să le gustați bucatele savuroase. La un pahar de tsikoudia, un rachiu aromat, pe bază de struguri, de origine cretană, veți putea afla cel mai bine poveștile locurilor și să vă faceți noi prieteni.

Nu se cade să uităm, însă, de Nikos Kazantzakis, unul dintre cei mai renumiți nuveliști din lume. De ce? Pentru că acest cretan este creatorul operei literare care a stat la baza filmului Zorba Grecul. Așa că, data viitoare când auziți celebrele acorduri muzicale, puteți reveni cu gândul la acest colț minunat al Mediteranei.

Oferte de vacanță în Grecia de la Filadelfia Turism

Marile orașe ale Cretei, precum Heraklion sau Chania sunt așezări urbane spectaculoase. Dar, un sejur în Creta, nu trebuie să se limiteze la calea bătătorită.

Insula scăldată de Marea Egee are mult mai multe de oferit. Puteți alege resorturile mai mici, precum Ammoudara, Malia sau Amnissos. Veți regăsi acolo același confort și condiții excelente pentru vacanță.

Indiferent că sunteți un turist aventuros sau unul aflat în căutare de liniște și relaxare, Creta este una dintre insulele care nu ar trebui să lipsească din ”portofoliul” de vacanță.

Citeste și Lindos – o întâlnire cu Grecia antică

povestidecalatorie

Blog de travel si evenimente din industria de turism.

You may also like...

1 Response

  1. Elena Dimitriade says:

    Creta este superba, ba chiar as putea spune raiul pe pământ, este spectaculoasă cu plaja cu nisip roz Elafonisi sau Falasarna, Vai, Matala, Preveli si multe altele. În concluzie o consider de o rară frumusețe, incluzând locuitorii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture