Muzeul Memorial Paul Constantinescu, sufletul unui artist

Am ajuns să vizitez Muzeul Paul Constantinescu deoarece unul dintre orașele mele de suflet este Ploiești și asta pentru că mă leagă foarte multe amintiri plăcute și evenimente importante din viața mea. De câte ori am avut ocazia să ajung aici, am căutat să îl vizitez, am stat chiar ani adunați în el și pot spune că îl cunosc destul de bine.

Deși nu este un oraș cultural, Ploieşti abundă în obiective turistice de acest gen, unele care dețin colecții unicat, cum ar fi Muzeul Ceasului, singurul de acest gen din România. Muzeul Memorial Paul Constantinescu se află chiar în centrul orașului, în apropiere de Hotelul Prahova.

Muzeul Paul Constantinescu (52)

Muzeul ilustrează viața muzicală a compozitorului Paul Constantinescu și a fost creat cu ajutorul cumnatei marelui muzician, care a și donat clădirea care îl găzduiește, dar care se află într-o stare avansată de degradare.

Paul Constantinescu s-a născut în 1909 în Ploieşti, având, însă, origine evreiască, unul dintre profesorii acestuia fiind Mihail Jora. Anual, în Ploieşti, se desfăşoară un concurs de creaţie ce îi poartă numele, ca dealtfel şi Filarmonica din oraş.

Colecția muzeală cuprinde piese de mobiler, cărți și documente despre viața compozitorului, partituri muzicale și afișe de concert. De asemenea, în muzeu putem regăsi bibelouri și tablouri vechi, vaze, aparate de radio, precum și un serviciu de ceai pe care muzicianul l-a achiziționat în călătoriile sale.

Muzeul Paul Constantinescu (11) Muzeul Paul Constantinescu (9)

În același timp, întâlnim instrumentele muzicale la care a cântat compozitorul, cum ar fi un harmonion. În biroul acestuia se află și un pian, cel mai vechi din Sud-Estul Europei.

Muzeul Paul Constantinescu (3)

Cine a ascultat dintre creațiile lui Paul Constantinescu, sigur își amintește de Simfonia Ploieșteană, Oratoriul Bizantin de Paști sau Oratoriul Bizantin de Crăciun, partituri care sunt expuse în cadrul muzeului. Acesta a compus de-a lungul vieții atât muzică de operă și simfonică, cât și muzică de cameră, corală sau de film.

Muzeul Paul Constantinescu (17)

Muzeul Paul Constantinescu (25)

Una dintre piesele sale, Cântec vechi, am şi ascultat-o recent la aniversarea a 10 ani de la lansarea Revistei “Vacanţe la ţară“, ce a avut loc la Muzeul Naţional Cotroceni, piesă interpretată la violoncel de Izabela Ghergu, acompaniată la pian de Verona Maier.

Muzeul funcționează și ca o sală de concerte, unde sunt expuse și caricaturi în creion realizate chiar de către muzician, prietenilor săi.

Paul Constantinescu a iubit nespus de mult muzica, despre care spunea că este “expresia imediată a sufletului nostru și trăiește alături de noi în orice moment”…”Muzica noastră conține totul și ne poate da totul, bineînțeles, dacă noi suntem capabili să-i mai vedem frumusețea și să-i simțim caldura”…

Și oare nu este așa?

De reţinut:

  • adresa: strada Bălcescu nr. 15, Ploieşti
  • program de vizitare: marţi-vineri de la 9.00 la 17.00
  • tarif: 8 lei/adult

Muzeul Paul Constantinescu Muzeul Paul Constantinescu (48) Muzeul Paul Constantinescu (31) Muzeul Paul Constantinescu (21) Muzeul Paul Constantinescu (13) Muzeul Paul Constantinescu (2)

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

3 Responses

  1. Unul din cele mai bune materiale despre acest muzeu ploieştean. FELICITĂRI 🙂 !!!!!!!!

  1. 28 June, 2017

    […] Muzeul de Artă Prahova “Ion Ionescu-Quintus, Teatrul “Toma Caragiu” Ploieşti, Filarmonica “Paul Constantinescu” Ploieşti, reprezentanţi ai parcurilor industriale şi ai cramelor – Casa Bolgiu şi Gramofon […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture