Muzeul Memorial „Ion Creangă” din Humulești, amintiri din copilărie…

Atunci când aud de Ion Creangă (1837-1889), inevitabil gândul îmi fuge spre casa lui din Humulești și copilăria mea, când îi citeam cu nesaț poveștile spumoase, pline de haz și învățăminte, marele scriitor fiind unul dintre clasicii literaturii române, pe care îl studiem în școli, de numele sau legându-se și apariția primului abecedar.

Muzeul Memorial Ion Creanga (34)

Muzeul Memorial Ion Creangă

O vizită la casa în care a trăit Nică, nu are cum să nu îți trezească nostalgia copilăriei, cu atât mai mult cu cât Neamț este un ținut de poveste.

Ion Creangă s-a născut în Humulești (fost sat, azi suburbie a orașului Târgu Neamț), în 1837, fiind primul dintre cei opt copii ai familiei sale. Casa în care s-a născut și a trăit fără întrerupere până în 1846, a devenit Muzeul Memorial “Ion Creangă” în 1951 și se află chiar înainte de a intra în Târgu Neamț. La ultima mea vizită, am reușit să văd și “Parcul tematic Ion Creangă”, amenajat chiar într-o fostă grădină.

Muzeul Memorial Ion Creanga (56)

O căsuță mică, în care nu ai fi crezut că poate trăi o familie atât de numeroasă ca a lui Creangă, te așteaptă să îi calci pragul. Nu are decât două camere, însă numai una singură mai păstrează amintirile din copilărie, holul și cealaltă încăpere fiind dedicate scrierilor sale. Dealtfel, în casa lui se regăsește o valoroasă expoziție permanentă cu documente de arhivă, scrisori, fotocopii ale manuscriselor povestitorului, fotografii și 14 lucrări de grafică.

Adevărat monument de arhitectură populară, căsuța simplă, construită din lemn și lut, unde băieții se jucau “jocuri pline de haz și farmec copilăresc”, a fost dăruită de bunicul lui Creangă, tatălui acestuia.

Casa a beneficiat de reparații și restaurări în decursul timpului, astfel încât astăzi poate funcționa ca muzeu memorial, fiind declarată și monument istoric încă din 2004. Am regăsit în interior micul taburet, pe care în urmă cu ceva ani o fotografiasem pe prima mea fetiță, pentru că se strecurase tiptil și se așezase pe el…În încăpere există un pat acoperit cu un cearceaf decorat cu dantelă din bumbac, peste care se află un pled, peretele de lângă pat fiind acoperit cu o carpetă cu imagini decorative cu păsări domestice și motive populare, ambele țesute la război, poate chiar la acela care se află aici. Deasupra patului există o funie pe care atârnă câteva straie țărănești: cămăși, veste. Pe pat se află și un fuior, câteva pături și perne. Nu pot decât să îmi imaginez că în acest pat dormeau mai mulți frați, deși se mai află un pat similar în încăpere, precum și un pătuț de copil. Mi-am adus aminte de casa bunicilor pierduți încă din copilărie…

Muzeul Memorial Ion Creanga (38)

Podeaua este acoperită cu câteva preșuri viu colorate, peste care se află și o măsuță rotundă cu niște taburete, la care a învățat Nică, probabil, “buchiile cărții”.

“Cuptiorul din odaie”, cu vase de lut, așa cum erau atunci, plus un fier de călcat ce se încălzea pe plită, așa cum au avut și bunicii mei și un dulăpior din lemn cu farfurioare, întregesc imaginea cămăruței țărănești decorată cu ștergare frumoase pe pereți. Tot în această cameră găsim înrămată o schița genealogică a familiei Creangă.

Muzeul Memorial Ion Creanga (42)

În spatele casei și lipită de aceasta, se află o magazie cu uneltele agricole necesare într-o gospodărie, ce au căpătat valoare etnografică, precum și bucătăria de vară, așa cum se obișnuiește la țară, unde există un cuptor numa’€™ bun de pus ceaunul de mămăligă pe el!

În curtea împrejmuită cu un gard din nuiele, ne putem odihni pe niște băncuțe din buturugi, chiar lângă bustul scriitorului, ce parcă așteaptă vizitatorii unuia dintre cele mai vizitate muzee din județul Neamț.

Muzeul Memorial Ion Creanga (61)

Parcul tematic Ion Creangă

Interesantă este ideea de a amenaja un parc cu personajele din povestirile lui Ion Creangă, alături de casa acestuia, într-o fostă grădină de zarzavat (parcul nu aparține de muzeu).

Muzeul Memorial Ion Creanga (84)

Muzeul Memorial Ion Creanga (5)În parcul de lângă Muzeul Memorial “Ion Creangă”, ne putem întâlni cu mătușa Marioara, Capra cu trei iezi, cocoșul din Punguța cu doi bani cocoțat pe o cracă, vulpea din Ursul păcălit de vulpe, dar și ursul, pe moș Chioarpec, pe mâța care crapă jucându-se cu sfară cu motocei la capăt, pe Nică, normal, toate aceste personaje, introducându-ne în atmosfera de poveste mereu vie în inimile și sufletele noastre!

Muzeul Memorial Ion Creanga (8)

Muzeul Memorial Ion Creanga (89)

De reținut (tarifele pot suferi modificări în timp):

 • Adresa: Strada Ion Creangă nr. 8, Humulești, Neamț
 • Taxă intrare în muzeu (2010): 4 ron/adult
 • Taxă de fotografiere: 10 ron
 • Program de vizitare (zilnic, 9-17, octombrie-martie și 10-18, aprilie-septembrie)
 • Taxă: intrare parc tematic: 1 ron

Muzeul Memorial Ion Creanga (35)Muzeul Memorial Ion Creanga (57)Muzeul Memorial Ion Creanga (39) Muzeul Memorial Ion Creanga (64)Muzeul Memorial Ion Creanga (66)Muzeul Memorial Ion Creanga (74) Muzeul Memorial Ion Creanga (78) Muzeul Memorial Ion Creanga (81) Muzeul Memorial Ion Creanga (83)Muzeul Memorial Ion Creanga (21) Muzeul Memorial Ion Creanga (33) Muzeul Memorial Ion Creanga (2)

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

13 Responses

 1. Foarte interesante aceste locuri…! Sper sa mai ajung si eu candva in Moldova; este regiunea in care am ajuns cel mai putin din Romania – si mai mult in zonele montane.
  Ioana

 2. M-am reintors in lumea copilariei; Monica, frumos articol…

 3. Madalina says:

  scary animalele alea impaiate, poate intr-o buna zi vor alege altfel reprezentarea lor… 🙂

  felicitari pentru articol, minutios ca tine! 😉

 4. Am reusit sa vizitez o singura data acest muzeu memorial si mi sa parut atat de frumos si chiar merita vazut cel putin 1 data!

 5. Este absolut minunat muzeul memorial ion creanga! L-am vizitat de cel putin 3 ori si l-as mai vizita o data!

 6. Andrei says:

  Jenant pretul de 20 lei pentru un adult. Bataie de joc! Nu recomand!

 1. 27 December, 2014

  […] Harap Alb, Baronul von Munchausen, Făt Frumos din Lacrimă, Motanul Încălțat, astfel că amintirile din copilărie ne vor năpădi, cu siguranță! Expoziția este deschisă până pe 31 ianuarie 2015 și poate fi […]

 2. 2 February, 2015

  […] vă este dor de bunici, aici regăsiți acele lucrușoare din casa lor, așa cum sunt și în casa din Humulești a lui Ion Creangă: scoarțe viu colorate ce acoperă păturile și pereții (paretare), ștergare, lenjerii de pat, o […]

 3. 2 October, 2016

  […] că bojdeuca lui Creangă din Iaşi este prima casă devenită muzeu memorial din România. După Casa din Humuleşti, care şi aceea mi se părea micuţă, bojdeuca pare, mai degrabă, o anexă decât o casă de […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture