Muzeul Memorial Avram Iancu, o pagină de istorie

Motto: „Dacă vă este dor de Iancu, ascultaţi şoaptele frunzelor din codrii seculari şi acelea vă vor şopti faptele lui” (Iosif Vulcan)

În apropiere de malul Arieşului, într-o casă din satul Inceşti, în comuna devenită acum Avram Iancu, după numele marelui erou, s-a născut şi a crescut Avram Iancu.

Dacă ai fi trecut pe lângă ea fără să îţi fure ochii steagul tricolor atârnat ori bustul marelui luptător, nici nu ţi-ai fi închipuit că într-o casă aşa micuţă a locuit un mare om ori că are o vechime de peste 200 de ani, fiind construită la sfârşitul secolului al XVIII-lea, chiar de către părinţii lui Avram Iancu.

Muzeul Memorial Avram Iancu (23)

Casa se încadrează perfect în specificul zonei, temelia fiind din piatră de râu, iar pereţii din lemn, cu grinzi masive de brad şi acoperişul ţuguiat şi foarte înalt, unde se afla afumătoarea ce pufăia pe micile deschizături ca nişte ochi, mi-au adus aminte de acoperişurile caselor din Sibiu. Acum îmi explic originea unor astfel de geamuri…

IMG_0013

În interior se află numai două încăperi, respectiv o bucătărioară cu cuptor, vase şi ustensile de bucătărie, o masă cu scaune, ştergare şi ulecele atârnate ca decor, un pat şi sufrageria sau camera bună/de oaspeţi, unde se află chiar patul pe care a dormit Avram Iancu, un pat acoperit cu cergă, ce se poate dubla, deasupra căruia se află leagănul din piele împletită, de când era prunc. Tot în această încăpere se află diferite vase din lemn folosite la acea vreme, un dulăpior, tablouri şi fluierul său, fluierul Iancului.

Din prezentarea ghidei am înţeles ca tavanul din lemn este cel original, ca şi uşile.

Muzeul Memorial Avram Iancu (3)Muzeul Memorial Avram Iancu (7)Muzeul Memorial Avram Iancu (13)

Devenită muzeu încă din 1880, prin grija societăţii Astra, muzeul a fost extins în timp cu alte două case, cu ocazia diverselor comemorări, cu demisol şi subsol ce încadrează casa originală.

Muzeul Memorial Avram Iancu (2)

Foste şcoli primare şi biblioteci, după reorganizarea prilejuită de centenarul morţii lui Avram Iancu, aceste anexe găzduiesc acum o expoziţie de istorie ce reliefează tradiţiile de luptă şi una de etnografie ce oglindeşte specificul zonei. Iniţial, a fost numai o expoziţie dedicată marelui erou, cu documente ce redau activitatea sa din timpul revoluţiei armate, ordine de luptă, scrisori, poezii, cântece, dar şi cataloage din timpul şcolii, arme şi portrete.

În expoziţia de etnografie putem vedea costume ce atestă portul moţesc, opinci, războaie de ţesut, diverse textile.

Muzeul Memorial Avram Iancu (47)

De asemenea, la subsol, putem distinge unelte ce atestă ocupaţiile tradiţionale ale moţilor (păstorit, prelucrarea lemnului, pescuit, vânătoarea, agricultura).

Muzeul Memorial Avram Iancu (29)

Am văzut chiar o căruţă încărcată cu ciubere şi tulnice cu care moţii plecau prin sate (una destul de veche şi ea şi părăsită, am văzut şi în apropiere de Peştera Scărişoara, cocoţată pe un munte de piatră).

Muzeul Memorial Avram Iancu (44)

Complexul Muzeal Avram Iancu a fost reabilitat in septembrie, ocazie cu care s-a şi organizat cu mare fast un eveniment, aşa că am avut noroc să nimerim imediat după reabilitarea acestuia. Pe langă muzeu, complexul mai cuprinde şcoala şi biserica din localitate, ctitorită în 1792. Cu acest prilej s-a inaugurat şi bustul marelui revoluţionar.

Muzeul Memorial Avram Iancu (41)

Sunt ferm convinsă că un astfel de muzeu ne ajută să înţelegem mai multe despre istoria noastră, să vizualizăm ce au făcut înaintaşii noştri pentru ca noi să trăim prezentul pe care îl trăim şi ne dă acel imbold de a ne păstra valorile.

Am ieşit din muzeu rememorând câteva cuvinte din testamentul lui Avram Iancu, care mi-au rămas impregnate în minte: “unicul dor al vieţii mele fiind ca să îmi văd Naţiunea mea fericită”.  Asta spune multe, nu?…

De reţinut:

Cum ajungi: Din Turda pe DN75, din Alba Iulia pe DN74, din Deva pe DN76, apoi pe DN75, din Albac pe DN75 spre Vadu Moţilor – baraj Mihoieşti spre comuna Avram Iancu pe DJ 762, imediat după Vidra

Atracţii turistice în zonă: Cascada Pişoaia şi Dealul cu Melci, satul Nemeşi, comuna Vidra, Muntele Găina (anual are loc aici Târgul de Fete)

Program: marţi-duminică, între 10.00-18.00

Tarif intrare: 5 lei/adult, 2.5 lei/copil

Muzeul Memorial Avram Iancu (39)Muzeul Memorial Avram Iancu (38)

Muzeul Memorial Avram Iancu (9) Muzeul Memorial Avram Iancu (8)Muzeul Memorial Avram Iancu (15) Muzeul Memorial Avram Iancu (14)Muzeul Memorial Avram Iancu (20) Muzeul Memorial Avram Iancu (16) Muzeul Memorial Avram Iancu (17) Muzeul Memorial Avram Iancu (18) Muzeul Memorial Avram Iancu (19)Muzeul Memorial Avram Iancu (30) Muzeul Memorial Avram Iancu (29)Muzeul Memorial Avram Iancu (34)Muzeul Memorial Avram Iancu (43)Muzeul Memorial Avram Iancu (51) Muzeul Memorial Avram Iancu (48) Muzeul Memorial Avram Iancu (49) Muzeul Memorial Avram Iancu (50)

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

12 Responses

 1. Monica, pasiunea pentru cultura și tradițiile rurale ne fac să te numim ”ambasador al turismului rural”.
  Felicitări și mulțumiri pentru minunatele povești de călătorie!

 2. Monica says:

  Mulţumesc! Mă simt măgulită… 🙂

 3. Pe mine m-ai convins că nu trebuie să ratez acest obiectiv.

 4. Adi says:

  Foarte frumoasa prezentarea Casei Memoriale Avram Iancu atat prin descriere cat si prin fotografii. Felicitari!

 1. 5 October, 2013

  […] urmând că de la Câmpeni să aleagă un alt mijloc de transport până în comuna Avram Iancu, punct de plecare spre Muntele Găina, existând microbuze în acest sens, unde se dă startul […]

 2. 21 October, 2013

  […] din județul Alba, vizitând în acest an Peștera Scărișoara, Peștera lui Ionele, Muzeul Național Avram Iancu, Cascada Pişoaia, așa că nu pot decât să salut un astfel de […]

 3. 30 January, 2014

  […] iulie: Târgul de Fete de pe Muntele Găina, localitatea Avram Iancu (puteţi vizita în apropiere Muzeul Memorial Avram Iancu şi Cascada […]

 4. 2 September, 2014

  […] Casa memorială Avram Iancu […]

 5. 28 November, 2014

  […] Muzeul Memorial Avram Iancu, o pagină de istorie […]

 6. 1 December, 2014

  […] Memorial Museum Avram Iancu […]

 7. 17 July, 2015

  […] ajungeți la târg, vizitati și Muzeul Memorial Avram Iancu aflat în satul Incești din comună, unde puteți vedea, pe lângă casa în care s-a născut cel […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture