Muzeul de Artă Eneolitică din Piatra Neamț – cultura Cucuteni, străveche civilizație europeană

Cultura Cucuteni este considerată prima civilizație europeană, căpătându-și numele de la satul în care au fost descoperite primele vestigii, în anul 1884, sat aflat în apropiere de municipiul Iași. Ulterior, s-au mai descoperit mărturii și în Ucraina, dar și în Republica Moldova.

Artefactele din lut specifice Culturii Cucuteni le regăsim în Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni (corpul B al Muzeului de Istorie și Arheologie din Piatra Neamț), aflat în centrul orașului, peste drum de Curtea Domnească, muzeu ce a fost deschis în anul 2005. Clădirea ce găzduiește muzeul a fost ridicată în perioada 1928 – 1930 de către constructorul Carol Zani și a fost ornamentatムde sculptorul Vincenzo Puschiasis.

Muzeu Cucuteni (81)

Muzeu Cucuteni (82)

Interesant este faptul că, aceasta „a precedat cu cateva sute de ani toate așezările umane din Sumer și Egiptul Antic” (sursă wikipedia).

Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni se vizitează pe două etaje, unde sunt prezentate mai multe faze de evoluție ale acestei culturi, inclusiv faza Precucuteni și cuprinde circa 800 de exponate.

Muzeu Cucuteni (29)

Cultura Cucuteni

La parter am admirat obiecte vechi de peste 6000 de ani: vase coroană, fructiere, figurine reprezentând idoli, capace, cratere (4350-4200 i.e.n.), vase cu suport și colonete, amfore, vase binoclu, străchini, banchete.

Muzeu Cucuteni (43)

La etajul I, cultura Cucuteni este reprezentată în special prin arta figurativă. Pe lângă vasele bitronconice sau antropomorfice, linguri, amforete, complexe de cult, obiecte din os, cupru, aramă sau corn am văzut statuete și figurine zoomorfe, precum și un altar (4350-4200 i.e.n.).

Muzeu Cucuteni (41)

A fost prima dată când am văzut figuri umane reprezentate de statuete ce sunt greu de recunoscut, fiind lipsite de mâini și cu forme rubensiene, de cele mai multe ori în poziție șezândă. Arta decorativă și figurativă este specifică acestei culturi.

Decorurile aplicate pe vase sunt realizate simetric cu motive geometrice ori în spirală și sunt separate prin linii pictate, ce se termină cu un brâie.

Muzeu Cucuteni (37)

Cultura Gumelnița

La etajul al II-lea, muzeul mai ne prezintă și cultura Gumelnița, mai puțin cunoscută, dar nu mai puțin importantă, aria sa de răspândire fiind Muntenia și Dobrogea. Cultura Gumelnița poate fi considerată precucuteniană sau contemporană cu prima fază cucuteniană, muzeul îmbogățind ochiul vizitatorului în privință eneolitcului de pe teritoriul României. Artefactele descoperite arată un nivel ridicat de viață în acea perioadă. Ceramica ce aparține culturii Gumelnița este închisă la culoare, de la brun până la negru, cea de Cucuteni putand fi si roșiatică.

Și la această cultură am întâlnit străchini și castroane. Decorul de pe piese are incizii și încrustări în relief sau prezintă motive geometrice sau spiralate realizate prin dublă coacere, tehnica realizării acestora fiind arătată pe una din planșele expuse în muzeu.

Printre exponatele culturii Gumelnița, am văzut artefacte de lut ars (4500-4350 i.e.n.), ceramică, amfore, cratere, unelte și podoabe din os și cupru, castroane, plastică antropomorfă și zoomorfă, cupe banchete, precum și artefacte din piatră cioplită ori șlefuită.

Muzeu Cucuteni (68)Muzeu Cucuteni (74)Muzeu Cucuteni (73)

Pe lângă piesele din lut ars, la cultura Gumelnița se regăsesc și obiecte realizate din os, scoici, marmură sau aur. Unele figurine au denumiri ca: Gânditorul, Matroana, Sfânta Familie, iar cele care reprezintă femei sunt și fără sâni. Aici nu am înțeles de ce…

În Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni putem vedea și planșe ce ne arată săpăturile arheologice, care ne fac o idee despre locul și modul în care au fost descoperite aceste vestigii. Totodată, ne putem face o părere despre populația ce aparține culturii Cucuteni, ce avea ca ocupații agricultura, vânătoarea, olăritul și confecționarea de unelte.

Desenele pe care le-am văzut pe artefactele din muzeu mi-au pus imaginația la încercare, reușind să găsesc o întreagă paletă interpretativă a acestora, același desen semnificând pentru mine un pește sau un… automobil stilizat, o horă sau o luptă! Ca în picturile abstracte… Formele parcă șerpuiesc, se unduiesc, strigă, pornesc și se întorc în același loc la infinit!

Nu s-au găsit necropole, dar s-au descoperit oase umane în podeaua caselor populației din Cucuteni, ceea ce sugerează că morții erau îngropați ritualic, la temelia acestora.

Unele piese din aceste culturi sunt expuse temporar în muzeu (cele din sala 4), ele fiind prezentate atât în expoziții din țară, cât și din străinătate, așa că nu cred să revedem aceleași piese de fiecare dată.

Muzeu Cucuteni (72)Muzeu Cucuteni (66)

Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni a reprezentat pentru mine o expoziție inedită și interesantă, pe care va invit să o vizitați când vă aflați în Piatra Neamț, deținând cea mai variată colecție Precucuteni -€“ Cucuteni – Tripolie din sud-estul Europei.

De reținut:

 • Adresa: Str. Ștefan cel Mare nr. 3, Piatra Neamț, județul Neamț;
 • Tel. 0233 226471;
 • Program: marți – duminicăƒ: 9.00 – 17.00 (octombrie-martie) și 10.00-18.00 (aprilie-septembrie). Luni: inchis;
 • Tarif: 4 lei/adult și 2 lei/elev, student;
 • Taxă foto și filmare: 10 lei.

Muzeu Cucuteni (64) Muzeu Cucuteni (63)Muzeu Cucuteni (39)Muzeu Cucuteni (36)Muzeu Cucuteni (34)Muzeu Cucuteni (32)Muzeu Cucuteni (31)Muzeu Cucuteni (30)Muzeu Cucuteni (5)
Muzeu Cucuteni (33)

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

4 Responses

 1. decebalus says:

  VREM SA CUNOASTEM MAI BINE MUZEELE SI ISTORIA ANTICA GETO DACO ROMANA PRECUM SI MUZEELE ARHEOLOGICE CU ARTEFACTE ANTICE SI SA LE PROPAGAM AGRESIV IN MEDIUL ON LINE

 2. Dr. Barbara Pade-Theisen says:

  hallo, dear Madam, dear Sir,
  how can I get in contact with you concerning my question, whether I can use a picture of a piece of art from the Cucuteni-culture which is in your muzeum?
  I could not reach you today by calling 0044 233226471. Is there another possibiity?
  Please can you help me?

 1. 15 November, 2016

  […] turistice şi culturale precum Schitul Vovidenia, Curtea Domnească de la Piatra Neamţ cu Muzeul de Artă Eneolitică, Cetatea Neamţului, Mănastirea Agapia, Palatul Sturdza de la Miclauseni, Cheile Bicazului şi […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture