Mocăniţa revine în Apuseni pe traseul Abrud-Câmpeni cu ocazia Târgului de Fete de pe Muntele Găina

Celebra mocăniță a Apusenilor va fi repusă în circulație pentru turiști pe traseul Abrud-Câmpeni, în perioada 20-21 iulie 2013, cu ocazia Târgului de Fete de pe Muntele Găina, manifestare organizată de Consiliul Județean Alba, Primăria şi Consiliul Local Avram Iancu.

În data de 19 iulie, la ora 16.00, va avea loc cursa inaugurală, conform declarațiilor primarului orașului Abrud, domnul Nicolae Simina, implicat activ în promovarea turistică a zonei și care avut amabilitatea de a acorda un interviu în acest sens.

mocanitaturda2Astfel, Mocănița va porni din Abrud, oraș vechi cunoscut pe vremea romanilor pentru zăcămintele sale aurifere și se va încheia în Câmpeni, un alt oraș de renume în care Horea și-a stabilit cartierul său general de unde a condus Răscoala din 1784, împreună cu Cloșca și Crișan, dar și centru al Revoluției din 1848.

Traseul a fost verificat și curățat în prealabil și reprezintă numai o parte a traseului de altădată ce străbătea Valea Arieșului în Apuseni pe distanța Turda-Abrud.

Turiștii vor avea posibilitatea să străbată 11 kilometri cu indragitul tren cu aburi, traseul fiind Abrud-Gura Roșiei-Cărpiniș-Câmpeni, urmând că de la Câmpeni să aleagă un alt mijloc de transport până în comuna Avram Iancu, punct de plecare spre Muntele Găina, existând microbuze în acest sens, unde se dă startul Târgului, ce va include parade ale portului popular, spectacole folclorice, de muzică ușoară, discotecă, jocuri de artificii, un foc de tabără și un târg de meșteri populari.

Acest târg reprezintă cea mai cunoscută manifestare a transilvănenilor din Ţara Moţilor, atestată chiar din 1816, desfășurată pe un platou montan la 1400 de metri altitudine, aflat la limita dintre patru județe (Alba, Arad, Hunedoara, Cluj).

Fetele de măritat își aduceau zestrea și meșterii populari produsele tradiționale. Astăzi, tradiția se păstrează încă, chiar dacă scopul nu mai este acelaşi, în aceste zile de sărbătoare, atât localnicii, cât și turiștii petrecând și participând la diferite concursuri și manifestări.

Vor incânta pe cei prezenți Veta Biriș, Nicolae Furdui Iancu, Desperado, Spitalul de Urgență, așa că în cele două zile de târg, ce se va încheia pe 21 iulie, va fi animație, multă voie bună și distracție!

Mocănița va circula în scop turistic numai în perioada Târgului de Fete, urmând că traseul să fie reluat cu ocazia „Zilele orașului Abrud” din perioada 10-11 august 2013, dar și la solicitarea în prealabil a unui grup de turiști, aceste evenimente reprezentând doar un început pentru un traseu permanent, în funcție de interesul turiștilor de a vizita frumusețile din zonă.

De reținut:

Traseu: Abrud-Gura Roșiei-Cărpiniș-Câmpeni, 11 kilometri, durata 1,5h (3 ore dus-întors)

Program de circulaţie:

 • 19 iulie, ora 16 plecare din Abrud
 • 20-21 iulie, ora 12.00 plecare zilnica din Abrud

Informațiile cu privire la mocăniță au fost obținute într-un interviu telefonic cu primarul orașului Abrud, domnul Nicolae Simina, prin amabilitatea domnului Emil Comşa, președintele   filialei Alba ANTREC România, oameni implicați activ în promovarea turistică a județului.

Sursă foto 1

afis gaina

povestidecalatorie

Blog de travel si evenimente din industria de turism.

You may also like...

5 Responses

 1. Vizitatorul says:

  Uf… sper sa reusesc sa scap de munca. Chiar as vrea sa ma plimb si eu cu mocanita.

 1. 19 July, 2013

  […] pentru a sugera o evadare si celor dornici de o escapada din oras, va propun o plimbare cu mocăniţa, nu oriunde, ci la Targul de Fete de pe muntele Gaina, din Judetul […]

 2. 20 July, 2013
 3. 1 January, 2014

  […] […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture