Mănăstirea Tismana – veche vatră de cultură românească

Cu ocazia unui mic circuit prin Oltenia de sub munte, am vizitat și Mănăstirea Tismana, unul dintre cele mai vechi lăcașuri monahale din țara noastră, fiind întemeiată de către Sfântul Nicodim, pe locul unui schit de lemn, în apropiere fiind și Peștera Sfântului, ce a trăit 96 de ani în această lume.

manasirea tismana

Mănăstirea Tismana se află într-o zonă de o frumusețe desăvârșită, pe muntele Stârmina, înconjurată de brazi, iar legenda spune că însăși Maica Domnului s-ar fi ivit în vis Sfântului, dându-i poruncă de ridicare a mănăstirii la locul numit “cascade”. În drumul sau a mai ctitorit alte mânăstiri până ce a avut un alt vis, de data asta primind poruncă de la Sf. Antonie cel Mare de a ctitori o mânăstire mare și frumoasă în același loc în care îi poruncise și Sfânta Fecioară, căreia avea să îi fie închinată viitoarea biserică a mănăstirii.

manasirea tismana manasirea tismana manasirea tismana

După alte mânăstiri ctitorite (Aninoasa, Vișina și chiar Prislop), a ajuns Sfântul și în locurile acelea, pline de peșteri și ape, în Țara Românească, chiar la Tismana, unde va zidi mănăstirea cu sprijinul domnitorilor Radu I și a fiilor săi Dan I și Mircea cel Bătrân, mânăstire ce avea să fie sfiintita în 1377, călugărul Nicodim devenind staret. Mănăstirea a fost ridicată chiar lângă peștera ce avea să îi devină loc de închinăciune, rugăciune și odihnă.

manasirea tismana

manasirea tismanaÎn pridvorul bisericii se află mormântul Sfântului, al cărui trup s-a găsit intact după deshumarea de șapte ani, fiind canonizat în 1955. Ulterior, a fost ascuns cu multă dibăcie, așa cum poruncise unui călugăr în vis, rămânând doar degetul arătător ca sfinte moaște, într-o raclă de argint, dar și crucea de plumb purtată de Sfânt și cu care a speriat șarpele ce se năpustise asupra lui când a descoperit peștera.

manasirea tismana

Aspectul de azi al Mănastării, ridicată în stil bizantin și care se seamănă cu o cetate medievală strașnic păzită, este rezultatul multor modificări de-a lungul timpului, de la zugrăveli la fațade, la picturile interioare și la reconstruirea pridvorului în 1983, după planurile Sfântului. Priviți atent și pictura când intrați în biserică, veți vedea Sfinți militari…

manasirea tismanamanasirea tismana

Și mai sunt câteva lucruri interesante despre Mănăstirea Tismana. Vlad Țepeș ar fi trecut pe aici, iar Tezaurul Băncii Naționale a României și-a găsit o bună ascunzătoare în peștera Mănăstirii, la sfarstitul celui de-al doilea Război Mondial. Tismana are și două schituri: Cioclovina de Sus și Cioclovina de Jos, la care se ajunge pe cărări de munte.

manasirea tismana

La Tismana a funcționat și prima școală de caligrafi și copiști de căƒrti bisericești din țară și tot aici a funcționat și o primă scoalムde căƒlugăƒri. Astăzi, mănăstirea are o obște de măicuțe, care îți ies, din când în când, în cale€…

Când ajungeți la Tismana, poate chiar atunci când se face și pelerinaj duhovnicesc de Sărbătoarea Sfântului Nicodim, vizitați și atelierul de covoare oltenești, simbol al artei tradiționale meșteșugărești păstrate cu mult drag de către artizani pricepuți.

De reținut:

 • Adresa: Tismana, jud. Gorj, la circa 30 km de Târgu Jiu
 • Acces cu mașina: pe DN 67-D dinspre Târgu Jiu spre Tismana cale de 30 de km și 5 km de la gară până la mânăstire

manasirea tismanamanasirea tismanamanasirea tismanamanasirea tismanamanasirea tismanamanasirea tismanamanasirea tismanamanasirea tismanamanasirea tismana manasirea tismana manasirea tismanamanasirea tismana manasirea tismanamanasirea tismana manasirea tismana manasirea tismana manasirea tismana manasirea tismana manasirea tismanamanasirea tismana manasirea tismana manasirea tismanamanasirea tismanamanasirea tismanamanasirea tismanamanasirea tismana manasirea tismanamanasirea tismana

 

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

6 Responses

 1. DORIN says:

  FITI ATENTI LA CRUCEA DE PE MANASTIRE NU-I CRUCEA LUI IISUS CI A DIAVOLULUI JOS, JOS CU EA SCHIMBATI-O
  Ne-a placut manastirea dar am observat ca crucea de pe manastire, cruce pe care s-a rastignit IIsus a fost schimbata cu crucea diavolului nu-i asta semnul crucii. Sa nu ne schimbam credinta sa nu schimbam semnul Sfintei Cruci jOS, jOS CU CRUCEA FALSA, PUNETI-O PE CEA BUNA NU VA INCHINATI, NU VA RUGATI IN BISERICI CU ASTFEL DE SEMNE, ASTFEL VA VE-TI INCHINA DIAVOLULUI FARA SA VA DATI SEAMA. NU UITA-TI DE SIRETENIA DIAVOLULUI, AZI UN SEMN SCHIMBAT MAINE CIPUL MULT DORIT DE DIAVOL. TREZITI-VA CRESTINI ROMANI SUNT BISERICILE NOASTRE SI TREBUIE SA AIBA SEMNUL CRUCI LUI IISUS NU INFRUMUSETAM NIMIC, IISUS ARE UN SEMN DE CRUCE NU O MIE SI ACESTA SE FACE CORECT.

 2. Mihai says:

  Da are dreptate, pe turla mănăstiri a fost amplasată crucea lui bahomet, imediat data jos aceea și pusă o cruce care trebuie pusă ci nu o astfel de blasfemie care a fost pusă acolo, apropo când a fost pusă acolo acea cruce satanică?!

 1. 7 October, 2015

  […] bucătari şi gospodine care îşi vor prezenta cele mai gustoase şi arătoase piftii. Vizitați Mănăstirea Tismana, dacă tot ajungeți […]

 2. 17 September, 2016

  […] Citiţi şi Mănăstirea Tismana -€“ veche vatră de cultură românească […]

 3. 15 October, 2016

  […] Citeşte şi Mănăstirea Tismana -€“ veche vatră de cultură românească […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture