Mănăstirea Nămăiești, una dintre cele mai vechi mănăstiri din Țara Românească
Am descoperit Mănăstirea Nămăiești într-o excursie pe care am făcut-o în zona Dâmbovicioara din județul Argeș. Aceasta se află în apropierea orașului Câmpulung-Muscel, în satul Nămăiești din județul Argeș, comuna Valea Mare Pravăț, chiar în apropierea casei memoriale George Topârceanu.
Drumul spre Mănăstire șerpuiește ușor pe o alee pietruită, iar urcușul până acolo te inundă cu mireasma trandafirilor și a iasomiei. Atestarea documentară a Mănăstirii Nămăiești relevă faptul că aceasta a fost ridicată pe la mijlocul anilor 1500. Ceea ce atrage la micuța biserică nu este numai faptul că este săpată într-o grotă, dar și că adăpostește în interior icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului care se presupune că ar fi fost pictată de însuși Sfântul Apostol și evanghelist Luca și este una dintre cele mai vechi icoane din Romania, dar şi din întreaga creştinătate. Potrivit legendelor, unui păstor care ar fi înnoptat cu oile pe stânca în care s-a ridicat lăcăşul, i s-ar fi arătat în vis Maica Domnului, care i-ar fi spus că în acel loc e ascunsă o icoană veche și l-ar fi rugat să înalțe acolo un loc de rugăciune. Icoana ar fi fost adusă de Sfântul Apostol Andrei, cel care a răspândit creştinismul în Dobrogea și care ar fi dormit o noapte în peșteră. Legendele nu se opresc aici, astfel că am mai aflat că biserica s-ar fi ridicat pe locul unui templu închinat lui Zamolxes.
Cert este că Mănăstirea Nămăiești este una dintre cele mai vechi mănăstiri de maici din Țara Românească și poartă hramul Intrării Maicii Domnului în Biserică şi hramul Izvorul Tămăduirii.
Interiorul propriu-zis al bisericii Mânăstirii Nămăieşti este săpat în piatră, iar tavanul este tot din stâncă. Altarul este despărţit de interiorul bisericii, printr-o catapeteasmă executată din lemn de stejar.
Deoarece Mănăstirea Nămăieşti se află la 833 m altitudine, din dreptul acesteia se vede o privelişte deosebit de pitorească a zonei.
Despre Mănăstirea Nămăieşti se spune că ar forma, împreună cu alte două mânăstiri rupestre ale Argeşului – Corbii de Piatră şi Cetățuia, un triunghi magic și chiar dacă în realitate nu formează un triunghi perfect, energia sacră care emană atunci când pășești în acest loc, reușește să te încarce de optimism și emoție pozitivă.
De reținut:
- Se spune ca Apostolul Andrei li s-ar fi adresat celor cu care călătorea: “Nemo est” (“Nu este nimeni”), de unde provine şi numele de “Nămăieşti”/Nămăeşti), apoi ar fi ascuns icoana în peşteră.
- Accesul spre mănăstirea Nămăiești (Nămăești) se poate face pe drumul București – Târgoviște –Câmpulung Muscel, pe valea Dâmboviței. Distanțe: 8 kilometri de Câmpulung Muscel, 81 km de Brașov, 63 km de Târgoviște și 144 km de București.
- În biserică se află un muzeu etnografic, iar biletul de acces costă 5 lei/persoană. Acesta deține o colecție de costume populare muscelene vechi de peste 150 de ani, din zona Argeşului şi a Târgoviştei. Totodată, Muzeul Mănăstirii Nămăeşti mai cuprinde hrisoave vechi din secolul al – XVI – lea, obiecte de artă feudală bisericească şi populară, dar şi o colecţie de carte veche românească.
- Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Nămăiești, împreună cu alte patru icoane purtătoare de har ale Maicii Domnului, care se află la Mănăstirea Cetățuia Negru Vodă, la Mănăstirea Cotmeana, la Mănăstirea Glavacioc şi la Biserica „Sfânta Treime” din Pitești, sunt considerate cele cinci icoane făcătoare de minuni ale Argeşului. Icoana Maicii Domnului de la Namaiesti ar fi chiar una dintre cele 12 astfel de icoane pictate de Sfantul Apostol Luca. Icoana este renumită pentru ajutorul dat femeilor care nu pot avea copii, dar și pentru vindecări ale unor boli grave.
- Puteți vizita Mănăstirea Nămăiești, alături de alte obiective, împreună cu prietenii mei de la Scorilo Travel Vacanțe, care realizează programe frumoase în România!