Mănăstirea Ciolanu – un lăcaș sfânt într-un loc de poveste
Ajungând în aceste locuri mirifice în care natura pare să fie stăpână absolută, ce poate fi mai minunat decât să te încarci de spiritualitate chiar la Mănăstirea ridicată pe dealul ce îi poartă numele?
Mănăstirea Ciolanu este amplasată chiar în apropiere de Tabăra de Sculptură de la Măgura, singura ce pare să tulbure liniștea locului, dar asta pentru că sculpturile înălţate parcă din pământ îți pun mintea la încercare gândindu-te ce au vrut autorii să exprime.
Lăcașul mânăstiresc a fost ridicat în secolul la XVI-lea și se compune din două biserici, construite în perioade diferite şi se află la circa 100 de metri una de cealaltă.
Biserica Mare
Intrarea se face printr-o poartă de lemn ce te îndreaptă spre Biserica Mare, unde se află moaștele Sfinților Pantelimon, Haralambie, Trifon și Parascheva, venite tocmai din Grecia pentru a ocroti Mănăstirea.
În pridvorul Bisericii Mari există o pictură ce m-a surprins prin scenele prezentate ca niște file din biblie ce urmează cursul istoriei. Una dintre picturi îl reprezintă pe Sf. Petru răstignit cu capul în jos, așa cum îl văzusem și în Biserica Domnească din Curtea de Argeș.
Vitraliile sunt bogat colorate, așa cum întâlnim la majoritatea bisericilor ortodoxe de pe la noi.
Biserica Mare a fost ridicată prin hotarea Episcopului Chesarie al Buzăului, în 1825 și are hramul Sfinților Apostoli Petru și Pavel și a păstrat elemente din Biserica Mică, încercandu-se o punte de legătură între cele două biserici.
Biserica Mică
Biserica Mică, ce a fost prima construcție atestată documentar aici, se află pe partea stânga, ceva mai sus și poartă hramul Sf. Mare Mucenic Gheorghe. Biserica a fost ctitorita de Doamna Neaga, soția fostului Domnitor al Țării Românești, Mihnea Turcitul.
Catapeteasma acesteia te orbește cu frumusețea ei, fiind bogat sculptată și aurită.
Ansamblul monahal este de călugări, cel mai mare din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei, iar în decursul timpului au existat și călugări de seamă ce au compus muzică psaltică ori au tradus texte filocalice,
Curtea în care se află cele două biserici este destul de mare, acestea fiind înconjurate de chilii asemănătoare cu niște vilute, atât sunt de frumoase. Și că să va dați seamă cât este de minunat aici, se pare că una dintre opțiunile de amplasare a Castelului Peleș viza chiar aceste locuri. Vizita regelui Carol I a fost benefică pentru mănăstire, dăruind acesteia un policandru.
Pentru gurile însetate există două fântâni de unde se poate lua apă curată și rece și în mod sigur veți avea nevoie la cât veți zăbovi în acest lăcaș de cult pentru a vă reculege, o vizită aici fiind revigorantă!
De reţinut:
Amplasare: localitatea Măgura, judeţul Buzău (circa 137 km de Bucureşti)
Obiective turistice în apropiere:
- Tabăra de Sculptură de la Măgura (chiar lângă mănăstire şi vizavi)
- Schitul Cetăţuia (se urcă pe lângă sculpturile aflate vizavi de mănăstire, prin pădure sau pe un drum forestier, circa 25 de minute)
1 Response
[…] ajungeti in zona, alocati-va o zi pentru a vedea atat Tabara, cat si Manastirea Ciolanu si pentru a admira zona destul de frumoasa care va incarca de energie […]