London Eye, cea mai înalta roată de observaţie din Europa şi una dintre cele mai vizitate atracţii turistice ale Londrei

Atunci când te afli pentru prima dată în Londra, este musai să vizitezi câteva dintre punctele de marcă ale capitalei Marii Britanii, fără de care nu poţi spune că ai ajuns într-unul dintre cele mai scumpe oraşe din Europa, aşa că după ce am admirat Palatul Buckingham şi Big Ben, ne-am îndreptat spre roata gigantică londoneză ce se află pe locul 4 în lume.

London Eye este poziţionată pe malul stâng al Tamisei, chiar în centrul Londrei, foarte aproape de Palatul Parlamentului şi Big Ben, care se află pe partea opusă, în diagonală cu acesta.

London 7 (323)

Cu o înălţime de 135 de metri şi un diametru de 120 de metri, roata gigantică domină întreaga zonă, iar de sus poţi vedea o panoramă a întregului oraş, în zilele însorite, vizibilitatea ajungând chiar la 40 de kilometri, în toate direcţiile. Astfel că, odată aflaţi într-una din cele 32 de capsule de observaţie ale roţii, putem admira Palatul Parlamentului, Domul Catedralei St. Paul, Turnul British Telecom, Castelul Windsor (Windsor Castle), Parcul şi Palatul Alexandra, Turnul de transmisiuni BBC (Crystal Palace) şi, evident, Podul Regina Elisabeta a-II-a, ca să menţionez cele mai importante puncte de atracţie ce se pot vedea de la înălţimea acesteia.

Construită în 1999, cu ocazia celebrării noului mileniu, numindu-se chiar şi Roata Mileniului (Millennium Wheel), astăzi este brand-uită, astfel încât denumirea sa ajunge să fie Coca Cola London Eye.

În cabina Ochiului Londrei pot intra până la 25 de persoane, iar durata unei curse este de 30 de minute. Interesant este faptul că pentru a urca în roată, aceasta nu trebuie să fie oprită. Cine vrea o experienţă romantică, poate alege capsula lui Cupidon, iar pentru o experienţă cu adevărat unică, ne putem plimba cu capsula în care se testează ciocolata…

London 7 (395)

Astfel, pe langă tururile clasice, se pot alege şi următoarele pachete:

 • Capsula lui Cupidon. O surpriză romantică cu şampanie (Pommery Brut Royal Champagne) şi trufe de ciocolată servite la înălţime şi poate chiar la crepuscul, mi se pare ceva deosebit. Cine alege această variantă beneficiază şi de prioritate la îmbarcare, de chelner personal şi de o vizionare a unui film 4D.
 • Chocolate Tasting Capsule. Cine alege varianta ”dulce” la propriu, beneficiază de prioritate la îmbarcare, ghidaj, două pahare de Prosseco şi, ceea ce este mai important, are posibilitatea de a testa diferite sortimente de ciocolată, primind la finalul turului un pachet cu trufe de ciocolată. Mmm, suna bine 🙂 .
 • Capsula exclusivistă. Un astfel de pachet include prioritate la îmbarcare, o vizionare a unui film 4D, ghidaj (explicaţii ale atracţiilor turistice văzute de sus), intrare la Pommery Champagne Bar.
 • Capsula Dining at 365°. Aici, deja avem posibilitatea de a închiria o capsulă în afara orelor de program, chiar şi noaptea! Nu cred că are sens să detaliez vreun meniu şi vă puteţi imagina că preţul este unul pe măsură, iar numărul maxim de oaspeţi este de 8.

Putem să ne construim, însă, şi propriul pachet, astfel că organizatorii s-au gândit şi la varianta petrecerilor de logodnă sau chiar la nunţi!

London 7 (393

La momentul construcţiei sale, roata uriaşă de 2100 de tone din Londra era considerată cea mai înaltă roată din lume, însă a fost depăşită între timp de roţile din Nanchang (Star of Nanchang, 160 m înălţime), Singapore (Singapore Flyer, 165 m înălţime) şi din Las Vegas (Nevada High Roller, 167 m), dar a rămas cea mai înaltă roată de observaţie tip consolă, fiind vizitată anual de peste 3.5 milioane de turişti. Vederea panoramică de 360 de grade din cel mai înalt punct este absolut uluitoare!

Roata Londrei nu este numai una dintre cele mai căutate obiective turistice ale capitalei Angliei, sunt atât de multe, încât nu ne-ar ajunge numai o zi să le vizităm pe toate, prin urmare, ar fi păcat sa nu alegem câteva zile în care să ne bucurăm de magia întregului oraş cosmopolit. Ca să alegem câteva nopţi de cazare, putem face rezervări pe site-ul book-cheap.com, site ce conţine o ofertă bogată de hoteluri pentru toate gusturile şi buzunarele. Neapărat să ajungeţi şi într-unul din parcurile londoneze, ce vă poate oferi o porţie zdravănă de oxigen!

London 7 (397

De reţinut:

 • Adresa: EDF Energy London Eye, Riverside Building, County Hall, Westminster Bridge Road, Post Code London SE1 7PB;
 • Cum ajungi: cu metroul la staţiile Waterloo (cea mai apropiată staţie de metrou, distanţă 5 minute de mers pe jos), Embankment, Charing Cross şi Westminster, cu vaporaşul la staţia London Eye’s Millennium Pier, cu trenul până la staţiile de tren Waterloo (5 minute de mers pe jos) şi Charing Cross (15 minute de mers pe jos). Putem lua şi maşina până la câteva parcări în zona South Bank, însă nu recomand plimbările cu maşina prin centrul Londrei (se plăteşte taxa), dar şi autobuzul (liniile 211, 77 şi 381);
 • Programul de vizitare diferă în funcţie de anotimp, este bine să consultaţi site-ul oficial (www.londoneye.com) pentru ultimele modificări (în principiu, între 10.00-21.30), având şi perioade când este închisă;
 • Tarif: Casa de bilete se află în interiorul clădirii County Hall, de lângă London Eye (deschisă zilnic de la 9:30), însă, mă îndoiesc că puteţi găsi bilete pe loc, este o aglomeraţie infernală, dacă nu îţi faci programare dinainte, ai slabe şanse să te urci în Roată. Mai mult decât atât, preţurile diferă (copiii sub patu ani au gratuitate), astfel că putem avea şi exclusivitate, plătind pentru o întreagă capsulă.

Citiţi şi Ce e bine să ştiţi dacă vizitaţi Anglia?

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

2 Responses

 1. Andreea B says:

  Am fost si eu cu roata dar nu mi s-a parut asa spectaculos, se invarte incet, te plictisesti de aceleasi unghiuri oricat te-ai plimba in ea sa pozezi. Prefer o plimbare cu autobuzul turistic. Totusi, ca si experienta odata in viata merita traita – daca tot ai ajuns la Londra.

 2. Puia Brebenar says:

  O priveliste minunata! Londra, m-a fermecat cu măreția ei, cu arhitectura… Si organizarea!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture