La Sibiu se sărbătorește Ziua Universală a Iei!

În ultimii 20 de ani am încercat sau ne-am străduit să adoptăm stilul occidental ori să-l asimilăm, mai degrabă, mânați de acea foame după nou sau după ce e greu accesibil. Am căutat, am testat, am văzut, ce urmează? Veni, vedi și, inevitabil, ne-am întors puțin câte puțin la tradiții, la autentic. Mai mult decât atât, încercăm să ducem mai departe ceea ce ne individualizează și ne conferă o imagine unică.

Așa s-a născut Ziua Universală a Iei, un fenomen adoptat de întreaga planetă. Nu mai puțin de 48 de ţări, 109 localităţi şi 143 de evenimente au celebrat simbolul românesc şi au pornit într-o călătorie spirituală, de redescoperire a valorilor autentice.

ie_sibiu

Dacă anul trecut am prins acest eveniment în Alba Iulia, anul acesta, Sibiul, un oras superb si plin de atractii turistice, adoptă ia ca simbol al frumosului şi al unui spirit redescoperit de către generaţiile prezente, menit să ne lege de trecut, simbolic. Timp de 5 zile, între 20 şi 24 iunie, ia va fi limbajul universal.

romexpo-artizanat-150

Povestea începe cu a fost o dată în şcolile din România şi din diasporă, acolo unde elevii şi profesorii vor îmbrăca, la final de an şcolar, ii şi costume tradiţionale. Va continua mai apoi cu o serie de evenimente în Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului, ce va fi gazda unor zile de poveste.

Legende de Sânziene, flori şi cosiţe împletite, plimbări cu Biciclete Cochete, expoziţii foto, paradă şi premierea celor mai frumoase ii. Biletul de intrare nu este altul, decât portul unei ii. Pe toată durata evenimentului, toţi cei ce vor păşi pragul Muzeului îmbrăcaţi în ie vor avea intrarea gratuită.

romexpo-artizanat-8

Duminică, 22 iunie 2014, Ia se asortează cu (şi pe) Biciclete Cochete! Nu trebuie decât să îţi pregăteşti ia, coşul de picnic şi să vii în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Întâlnirea va avea loc la orele 14:30 în Piaţa Mică. Plecarea spre Muzeu la orele 15:00. La Târgul de Ţară din Muzeul Satului va avea loc cel mai mare picnic din Sibiu, se vor împleti coroniţe de Sânziene şi va avea loc parada celor mai frumoase ii!

Organizat de către Muzeul Astra şi Future Capital, susţinut de comunitatea La Blouse Roumaine, evenimentul de la Sibiu îşi propune să spună lumii întregi cea mai frumoasă poveste despre România! Un concept pe cât de simplu, pe atât de bine aşezat în conştiinţa fiecăruia dintre noi. Aici, acasă sau departe, purtând dorul de acasă în suflet. Ia devine astfel o stare, o conştiinţă.

romexpo artizanat (152)

Mai multe detalii despre programul acestor zile şi evenimentele conexe găsiţi pe pagina de Facebook www.facebook.com/IASIBIU ori la adresa de email marketing@muzeulastra.com, acolo unde puteţi trimite imagini surprinse în aceste zile de sărbătoare, participând astfel la crearea unei stări ce va rămâne în istoria tradiţiilor ţării noastre.

Poartă și tu ia în aceste zile! Arată că îți pasă de tradiții! Și dacă te prinde foamea în Sibiu, îți recomand să încerci o ciorbiță ardelenească de porc delicioasă la Restaurantul Crama Sibiană! Eu voi fi în acest sfârșit de săptămână tot în mijlocul tradițiilor, la Sărbătoarea Pensiunilor, Sărbătoarea Margaretelor ce va avea loc la Muzeul Satului din București, un eveniment organizat de ANTREC România.

Mai jos, vă invit să admirați ii și costume populare autentice aflate în colecția privată a d-nei Mioara Stoian Vișan, președinte ANTREC Brașov, o mare iubitoare de tot ce înseamnă pur românesc!

Muscate si Castelul Bran 1 (603) Muscate si Castelul Bran 1 (604) Muscate si Castelul Bran 1 (605) Muscate si Castelul Bran 1 (606)

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

3 Responses

  1. Comunitatea ANTREC sărbătoreşte tradiţiile româneşti de 20 de ani. În 1994, anul înfiinţării când purtam IA Românească eram priviţi cu curiozitate.
    Ne bucurăm să sărbătorim împreună în Sibiu, Europa, pe alte continente tradiţiile româneşti…!

  1. 20 September, 2014

    […] anul acesta, Ziua Universală a Iei se organizează la Sibiu, un eveniment ce  îşi propune să spună lumii întregi cea mai […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture