La pas prin Viena – mini ghid de călătorie (1)

Capitală imperială și reședință a familiei de Habsburg, Viena este un oraș în care ar fi păcat să nu ajungeți măcar o data în viață. Noi am decis să îl vizităm în primul nostru circuit prin Europa, care a inclus și alte orașe faimoase: Praga, Budapesta, Dresda și Karlovy Vary.

Deși am ales această destinație ca „popas” pentru un drum mai lung, cele trei zile petrecute în Viena au reprezentat un sejur în adevăratul sens al cuvântului. Am preferat să ne cazăm într-un apartament de pe Marchfeldstrasse nr. 8, destul de spațios și cu garaj, astfel că nu ne-am mai făcut probleme în privință parcării, iar micul dejun ni l-am pregătit singuri.

Alegeți Vienna City Card

După nici o oră de la sosirea noastră, ne-am cumpărat un abonament pe mijloacele de transport de la un chioșc de ziare, pentru 48 de ore cu 10 euro/adult, însă, puteți achiziționa și Vienna City Card. Cu cardul vienez puteți descoperi orasul pentru 24, 48 sau 72 de ore. Acesta include gratuitate pentru liniile de transport în comun din Viena sau pentru circuitele Hop-On Hop-Off de la Big Bus Tours, dar și peste 210 avantaje de la muzee pană la diferite restaurante. Biletul de călătorie inclus pentru mijloacele de transport în comun este valabil timp de 24, 48 sau 72 de ore după prima compostare. Cardul Vienna City trebuie prezentat personalului Big Bus Vienna înainte de începerea călătoriei.

Panorama unică de pe Muntele Kahlenberg 

Cu transportul asigurat am plecat să vedem panorama acestui oraș și nu de oriunde, ci chiar de pe Muntele Kahlenberg, din inima pădurii vieneze care înconjoară orașul ca un brâu de oxigen. Aici am interacționat pentru prima oară cu istoria acestui oraș, cu oamenii săi, calmi, bonomi, relaxați. De pe vârful Kahlenberg, aflat la o altitudine de 484 de metri deasupra nivelului mării, puteți admira Viena în toată splendoarea ei. În seara aceea aș fi vrut să cuprind Viena în ambele mâini, să mă împart în sute de fragmente care să rătăcească prin fiecare loc al acestui oraș plin de monumente și clădiri impresionate. 
Cu astfel de sentimente care mi-au încărcat bateriile, ne-am întors dornici de o nouă zi de cutreierat pe străzile unuia dintre cele mai frumoase orașe din Europa.

Intrați în Catedrala Sfântul Ștefan (Stephansdom)

A doua zi am pornit în incursiunea vieneză direct spre centrul orașului. Nu mare ne-a fost surpriza să descoperim Catedrala Sf. Ștefan, o biserică impunătoare, cea mai mare pe care o văzusem până atunci. Catedrala a fost construită în stil gotic acum aproape 900 de ani și chiar dacă a fost distrusă de incendii, austriecii au refăcut acest simbol de marcă al orașului. Catedrala Sf. Ștefan reprezintă o adevărată comoară arhitecturală. Turnul cel mai înalt este cel din partea de sud și măsoară 133 de metri înălțime. Clopotul catedralei este unul dintre cele mai mari din lume, iar cei care au petrecut noaptea dintre ani în Viena, l-au auzit cu siguranță, ca și orga catedralei care impresionează prin dimensiuni.

Muzeul Mozart, pentru melomani

După ce am admirat Catedrala Sf. Ștefan, am ales vizitarea Muzeului Mozart care se află în apropierea Catedralei, cum pornești pe o străduță din spatele acesteia. Nu aș putea spune că muzeul este deosebit, însă te introduce în atmosfera vremurilor în care a trăit marele compozitor, prin tablouri și schițe sugestive cu clădiri de o arhitectură deosebită și lume îmbrăcată în haine de epocă. 
Din Stephansplatz am mers în continuare pe Karntner Strasse care este o stradă comercială cu zeci de magazine și restaurante, oprind din când în când pentru a lua pulsul acestora, deși nu intenționam să facem cumpărături, însă încercam să ochim și un restaurant unde să mâncăm.

Am ajuns astfel la Opera din Viena, unde un domn îmbrăcat în haine de epocă ne-a invitat la un concert pentru a doua zi, însă noi aveam puțin timp la dispoziție și doream să vizităm cât mai multe obiective turistice, mai puțin să ne acordăm timp relaxării. Poate că altfel aș fi procedat acum.

Casa Fluturilor, bucuria copiilor

Mergând prin spatele Operei de Stat din Viena am ajuns în piața Albertina, unde se află muzeul cu același nume care deține o colecție impresionantă de artă grafică. Apoi ne-am plimbat prin Burggarten (Grădina Palatului) și ochii ne-au căzut pe clădirea futuristă care găzduiește Casa Fluturilor. Schmetterling haus este un  paradis al celor mai delicate insecte, iar vizitarea acestei oaze de verdeață a avut darul să ne relaxeze. 

Nu ratați Palatul Hofburg – reședința de iarnă a Casei de Habsburg

După ce am traversat Burggarten, lăsând ringul vienez în stânga, am ajuns și la cel mai important obiectiv al zilei: Palatul Hofburg, unde am văzut Colecția de porțelan și argintărie, Muzeul Sisi și Apartamentele Imperiale. Fosta reședință oficială de iarnă a Împăraților Imperiului Roman, devenită reședința Casei de Habsbourg pe vremea Imperiului Austriac, Palatul Hofburg este unul dintre cele mai vizitate obiective ale Vienei și reședința președintelui austriac. Am fi putut vizita și Școala Spaniolă de Călărie, dar am rezervat această bucurie pentru un sejur următor cu copiii.

Admirați Biserica Sfântul Mihail

Vizavi de Palatul Hofburg se află Biserica Sf. Mihail, o biserică foarte eleganță, aristocrată, care mi-a plăcut mai mult decât Catedrala Sf. Ștefan. Veche de peste 750 de ani, restaurată și renovată după ce a fost afectată de incendii și cutremure, Biserica Sf. Mihail a fost o biserică imperială, în interiorul acesteia găsindu-se morminte care aparțin unor nobili vienezi.

Faceți o plimbare pe strada Graben

După o plimbare pe strada Graben, o altă stradă comercială a Vienei, unde am făcut câteva fotografii cu Coloana Ciumei, un monument vechi de peste 300 de ani, am pornit spre restaurantul Palatului Hofburg. Am mâncat chiar pe terasa acestuia un șnițel foarte gustos cu cartofi pentru care am plătit 11 euro / pers. Tot aici se află și Biserica Sfântul Petru, una dintre cele mai frumoase biserici vieneze.

Vizitați Muzeul de Istorie a Artei din Viena și Muzeul de Istorie Naturală

După ce am făcut cale întoarsă spre ringul vienez, traversându-l, am ajuns în Piața Maria Teresa unde am descoperit alte două muzee demne de vizitat: Muzeul de Istorie a Artei din Viena, care cuprinde o colecția de artă egipteană și orientală, artă clasică, o colecție de sculptură și artă decorativă și alte colecții, precum și o galerie de pictură și Muzeul de Istorie Naturală, unul dintre cele mai importante muzee de acest gen din lume, care cuprinde o colecție de amfibieni și reptile, precum și câteva acvarii cu pești, broaște țestoase și plante. Exponatele sunt vii, prezentate în habitatul lor natural, ca și la Casa Fluturilor. Am remarcat colecția de moluște fosile cu cochiliile în formă de spirală, denumite amonite, foarte interesante, adevărate bijuterii marine.
După ce ne-am pozat cu haiosul Darwin din Galapagos și cu elefantul uriaș din fața muzeului, ne-am îndreptat spre Cartierul Muzeelor care se vedea peste drum de aceste două muzee.

Cartierul Muzeelor, o altă opțiune

Cartierul Muzeelor (Museums quartier) reprezintă un complex de clădiri muzeistice moderne, o zonă în care sunt concentrate mai multe muzee, precum Muzeul Leopold și Muzeul de Artă Modernă. Aici este o zonă în care se strâng foarte mulți tineri care cumpără bere de la terase și stau la povești.

Primăria din Viena, uimitoare

Am pornit mai departe spre Primăria din Viena (Rathaus) care ne-a uimit cu delicatețea construcției și jardinierele cu flori roșii ca sângele care decorau fiecare fereastră. Clădirea primăriei a fost ridicată în stil gotic cu peste 150 de ani în urmă. Norocul nostru a fost că am nimerit cum nu se putea mai bine, tocmai în timpul unui festival, unde era mare agitație, muzică și preparate de tot felul, astfel că am încheiat plăcut și a doua seară, înfruptându-ne din specialitățile austriece: orez cu mâncare de pui și peste cu susan și cartofi.

Am plecat pe la ora 20.00 spre apartament, nu înainte de a ne opri iar la Albertina și pe Karntner Strasse, unde am ascultat puțină muzică în stradă, după 12 ore de alergătură, de mers pe jos tocmai din Schwedenplatz și înapoi, apoi cu tramvaiul prin ringul vienez. Imaginile ni se amestecau în minte, nu știam ce să rememorez mai întâi, reușind să iau contact în două zile cu atât de multă istorie și cultură încât până și noaptea a venit cu greu încercând să îmi fac ordine în minte după o zi atât de plină.

Dacă nu aveți la dispoziție mai mult timp, urmați traseul pe care l-am făcut noi, dar eu v-aș recomanda ca să vedeți toate aceste obiective în mai multe zile, grupate pe zone și timp de vizitare.

Eu sper din tot sufletul că v-am deschis gustul Vienei celor care nu ați ajuns aici încă, iar cei care ați mai fost sper că v-ați amintit cu plăcere de acest oraș aristocrat fermecător.

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

1 Response

  1. Elvira says:

    Excelent ghid pentru cei cu timpul limitat când au nevoie de documentare !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture