La pas prin Roma, mini ghid de călătorie (5) – Pieţe celebre: Piaţa Veneţiei, Piaţa Trevi, Piaţa Spaniei, Piaţa Navona, Piaţa Poporului

Chiar inainte de a ajunge în Roma mi-am propus să vizitez şi pieţele care o fac atât de celebră şi în centrul cărora se află cel puţin un obiectiv turistic interesant şi căutat de toţi turiştii.

Piaţa Veneţiei

În general, eu am preferat să vizitez pe jos şi cu harta în mâna oraşele în care am fost. În Roma, ca puncte de plecare pentru vizitarea pieţelor am ales tot o piaţă: Piaţa Veneţiei, despre care am povestit separat. Dinspre această piaţă, urmând Via del Corso şi străbătând străzile adiacente, putem ajunge la toate celelalte. Reţineţi că în Piaţa Veneţiei se intersectează cele mai importante drumuri din Roma, pe lângă Via del Corso mă refer şi la Via dei Fori Imperiali ce duce la Colosseum-ul roman. Aici putem vedea Monumentul Victor Emanuel, primul rege al Italiei unificate, alaturi de care se află, în partea dreaptă Piața Campidoglio flancată de Palazzo dei Conservatori, Palazzo Nuovo, (construit de Michelangelo) și Palazzo Senatorio (azi sediul primăriei orașului).

via del corso

Monumentul Victor Emanuelle RomaForul RomanVia del Corso este unul din bulevardele principale ale Romei, pe traseu trecând pe lângă următoarele obiective si magazine, cum veniţi dinspre Piaţa Veneţiei:

  • pe stânga: Galeria Doria Pamfilj, Coloana lui Marc Aureliu, Piaţa Parlamentului, Casa lui Goethe;
  • pe dreapta: Galeriile Alberto Sordi şi un magazin pentru copii cu obiecte cu personaje din lumea Disney (între timp avem și noi unul, în Promenada Mall).

Şi acum să luăm pe rând cele patru pieţe!

Piazza di Trevi

În Piazza di Trevi, în traducere Piaţa celor trei drumuri, se află una din cele mai căutate fântâni din Roma, Fontana di Trevi (aflată în restaurare in 2015). Numele acesteia provine de la cele trei drumuri care duc aici (Via delle Muratte, Via del Lavatore, Via della Stamperia). Coincidenţă sau nu, trei sunt şi arhitecţii care şi-au pus amprenta asupra ei. Din Piaţa Veneţiei se ajunge în maxim 30 de minute de mers pe jos pe Via del Corso, iar când vă intersectaţi cu Via dele Muratte (a cincea stradă la dreapta) o luaţi pe această stradă care va duce exact în dreptul fântânii. Dacă faceţi stânga din bulevard, pe Via di Pietra, puteţi ajunge la Pantheon, noi ne-am întors dinspre Pantheon spre Fontana di Trevi următoarea zi, având chiar indicator în acest sens. Dacă luaţi metroul, coborâţi la Staţia Barberini şi mai faceţi 10 minute.

Piete Celebre Roma

Fontana di Trevi reprezintă cea mai mare fântâna în stil baroc din Roma, conform wikipedia, iar în afară de asta este una dintre cele mai celebre fântâni din lume.

Interesant la această fântână, construită chiar în locul în care se termină apeductul antic Aqua Virgo şi izvorul cu acelaşi nume ce alimentează fântâna, este faptul că nu este independentă, ci lipită de peretele exterior al unui edificiu, repsectiv de Palatul Poli, făcând corp comun cu acesta. Acelaşi izvor alimentează şi fântânile din Piaţa Navona şi Piaţa Spaniei.

Trebuie să recunosc că Bernini, unul dintre arhitecţii care au contribuit la construcţia fantanii sau mai bine zis la finalizarea acesteiea şi care a avut un cuvânt de spus pentru multe dintre edificiile importante ale Romei, a fost un mare geniu!

Fântâna are în componenţa mai multe statui care reprezintă zeităţi, cai şi tritoni, piesa centrală fiind Neptun, zeul mării. Povestea pe care vrea să o înfăţişeze fântâna este aceea a unei fecioare ce le arata un izvor soldaţilor în căutare de apă.

Trevi (30)

Prima dată am ajuns aici seara, când atmosfera este romantică, iar efectul a fost maxim! Poate nu degeaba scena dinte Anita Ekberg şi Marcelo Mastroiani din filmul “La dolce vitta” a fost filmată noaptea… Din acel moment fântâna şi-a câştigat celebritatea! Chiar recomand vizitarea acesteia noaptea, pentru că ziua este mai aglomerat şi vom fi disturbati de multitudinea de turişti.

Motivul pentru care turiştii vin să viziteze această fântână este şi acela conform căruia dacă arunci o monedă stând cu spatele la ea ţi se îndeplineşte o dorinţă şi vei reveni cât de curând în Roma. Ceea ce am făcut şi noi, evident… şi chiar am revenit a doua zi în plin soare!

Este dificil, însă, să faci o fotografie prin mulţimea de turişti, cu atât mai mult să te strecori printre ei pentru a ajunge la marginea fântânii şi a arunca o monedă. De asemenea, trebuie să fim atenţi la hoţii de buzunare, dar şi la vânzătorii ambulanţi de te miri ce.

Lângă Fontana di Trevi se afla şi Biserica Sfinţilor Vicenzo şi Anastasio ce a fost ridicată în secolul al XIV-lea. Nu are cum să nu îţi sară în ochi faţada barocă a bisericii cu coloanele sale ce urca spre cer…

Trevi (25)

Deşi nu este la fel de spectaculoasă în interior ca alte biserici pe care le-am văzut în Roma, este o biserică ce merită a fi vizitată şi care vă poate oferi câteva clipe de răgaz după ce aţi făcut parte din mulţimea de turişti veniţi să îşi pună dorinţe la fântână.

În interior se găseşte mormântul unui rus, în prima capelă pe partea dreaptă. Wikipedia precizează că aici sunt conservate inimile a 25 de papi şi nu e de mirare, pentru că biserica a fost parohie papală, în prezent aparţinând Episcopiei Ortodoxe Bulgare.

Piazza di Spagna

Numele acestei pieţe provine de la Ambasada Spaniei ce are sediul în apropiere. În Piaţa Spaniei am ajuns tot noaptea şi asta pentru că am venit dinspre Fontana di Trevi pe diferite străduţe, însă puteţi ajunge mai simplu din Via del Corso până vă intersectaţi cu celebra Via dei Condotti care va lasă direct în piaţă (a 13-a stradă la dreapta dinspre Piaţa Veneţia). Dacă luaţi metroul coborâţi la staţia Spagna.

Pot spune că nu am “gustat” această piaţă noaptea. Era destul de prost luminată, abia se remarcă treptele celebre ce duc spre Biserica Trinita dei Monti şi parcă impropriu spus piaţă, destul de micuţă. Ori poate mi s-a părut aşa deoarece eu văzusem fotografii cu aceste trepte în care erau decorate cu azalee, dar asta se întâmplă în anotimpul lor.

Lume multă nu era, în general turiştii stăteau pe trepte. Şi aici am întâlnit asiatici care vroiau să ne ofere trandafiri roşii, dar m-am ferit că citisem pe site de astfel de experienţe.

În piaţa am avut parte tot de o fântână, respectiv de Fontana della Barcaccia, de forma unei bărci, evident, realizată de acelaşi arhitect Bernini.

Piasa Spaniei

Şi aici fântâna are o semnificaţie, respectiv aceea în care o singură barca mai rămâne după retragerea tumultosului Tibru în 1958, când ieşise din matcă.

Un amănunt important este faptul că treptele ce duc spre biserică (Scalinata di Trinita dei Monti) nu se opresc în faţa bisericii, cum este creată iluzia optică, ci se opresc într-o piaţetă cu un obelisc egiptean, după care se află intrarea în Biserică. Spectaculozitatea acestei pieţe se poate vedea de sus.

piazza-di-spagna

Nu am zăbovit însă prea mult, dat fiind şi oră târzie, mai mult am admirat vitrinele luxoase aflate pe Via dei Condotti, care avea să ne scoată iar în Via del Corso.

Am văzut haine şi genţi realizate de cei mai mari designeri italieni, unde valoarea acestora se ridică de la câteva sute de euro un obiect infim la mii de euro o haina sau o geanta.

Deşi era noapte, m-am simţit bine, singură grijă a fost să ajungem până la ora 24.00 în Piaţa Veneţiei ca să prindem ultimul autobuz de zi care să ne ducă la hotel şi am avut noroc, dar a fost pe muchie de cuţit. Altfel trebuia să luăm taxiul, pentru că atobuzele de noapte nu sunt dese şi nici nu merg peste tot.

Am ajuns şi peste zi pe Via del Corso şi am zărit în depărtare Piaţa Spaniei, în drumul nostru spre Piaţa Poporului, care avea să fie ultima noastră destinaţie în Roma.

Piazza Navonaromantică noaptea

Aceasta este piaţa care mi-a plăcut cel mai mult şi pe care am vizitat-o tot noaptea, când are un parfum aparte. Piaţa Navona ocupa locul arenei fostului stadion al lui Domitian (Circus Agonalis), de unde îşi are originea şi numele acesteia. Acest stadion funcţiona înainte ca să existe Colosseum.

Piaţa are formă ovală şi este înfrumuseţata de trei fântâni. Cea mai frmoasa şi lângă care am stat cel mai mult este Fântâna celor patru fluvii (Fontana dei Quatro Fiumi) şi a fost realizată tot de Bernini, după ce iniţial proiectul fusese dat altui arhitect.

PiazzaNavona_area

Citisem asta înainte de a o vedea şi am studiat-o îndeaproape, încercând să disting figurile celor patru fluvii reprezentate de fântână:Gangele, Nilul, Dunărea şi Rio della Plata, simbolizând în esenţă Asia, Africa, Europa şi America.

Interesant este şi obeliscul aflat în centrul fântânii, de unde pornesc toate celelalte figuri. Acesta este adus de la un alt templu, vechi de 2000 de ani, din porunca lui Papa Inocenţiu al X-lea, care a hotărât construitea fântânii, că de altfel a multe dintre obiectivele turistice cele mai vizitate din Roma.

Celelalte două fântâni sunt Fântâna lui Neptun şi Fântâna Maurului (Fontana del Nettuno şi Fontana del Moro).

Noaptea se aude muzica unor interpreţi de stradă, iar vânzătorii ambulanţi te îmbie să le cumperi produsele. În spaţiul dintre fântâni este loc de promenadă, iar de Crăciun s-a desfăşurat chiar un târg aici.

obelisco-piazza-navona-notte

Artişti care pictează te aşteaptă să îţi facă portretul. Plimbându-mă printre ei şi admirându-le lucrările mi-am adus aminte de zilele de altădată de la mare, din Neptun şi Olimp, când lumea se plimba şi căsca gura la orice, iar alţii se minunau de mâna artiştilor care creionau portretul cuiva.

Categoric Piaţa Navona trebuie vizitată şi ziua pentru a putea vedea şiBiserica barocă Sant’Agnese în Agone, construită pe locul unei foste capele medievale. Legenda spune că în acest loc a fost expus trupul golaş al Sfintei Agnese şi că părul acesteia a crescut instantaneu pentru a-i proteja goliciunea.

Spectaculos în Roma mi se par aceste biserici “ascunse”, pe care nu le distingi de prima dată, chiar dacă eşti lângă ele, care par să nu îţi trezească vreo emoţie şi asta pentru că sunt lipite de alte clădiri, hoteluri sau alte edificii. Numai de la depărtare ai putea vedea cupola lor, dar asta pare imposibil la cât de strâmte sunt străzile, neputând să te îndepărtezi prea tare.

Ajunşi însă înăuntru, rămâi nu fermecat, ci de-a dreptul şocat de frumuseţea interioară şi bogăţia elementelor decorative.

Plimbarea prin piaţa este una revigorantă şi aici se afla destule cafenele şi restaurante pentru cine vrea să zăbovească mai mult.

Piazza del Popolo

Aceasta este piaţa în dreptul căreia Via del Corso ia sfârşit şi începe Via Flaminia, imediat după Porta Flaminia (refăcută de Bernini) care marca intrarea dinspre nord în Roma şi a fost realizată în 1834, de către arhitectul Valadier. În Piaţa Poporului se poate ajunge şi cu metroul (linia A), până în staţia Flaminio, însă o puteţi lua şi pe jos din Piaţa Spaniei. Dacă veniţi dinspre Termini aveţi numai patru staţii de mers. Fireşte că se poate ajunge şi cu autobuzul, din acest punct de vedere Roma mi s-a părut că stă foarte bine la capitolul transport în comun.

Piete Celebre Roma

În Piaţa Poporului, se află trei biserici, din care două biserici “gemene”: Santa Maria dei Miracoli şi Santa Maria în Montesanto (care prin poziţionarea lor simetrică par identice, dar sunt de forme diferite). Nu voi vorbi de biserici, pentru că nu am reuşit să le vizitez, fiind ultima zi în Roma şi obligaţi să ne încadrăm în ora la care pleca avionul spre ţară.

Mai este o altă biserică, Santa Maria del Popolo, aflată lângă Poarta Flaminia, ce deţine două lucrări ale lui Caravaggio, pe care aş fi vrut să le văd, însă biserica era închisă.

Piesa centrală a Pieţei, care este Obeliscul Flaminio, de provenienţă egipteană, este vechi de peste 3000 de ani! Acesta a fost adus la Roma de către Împăratul Augustus pentru Circus Maximus şi este impresionant, are peste 20 de metri înălţime. Acestuia i s-a adăugat Fântâna Obeliscului prin prezenţa a patru lei ce scuipă apă.

În piaţa mai există şi Fântâna lui Neptun, pe partea stângă, cum priveşti dinspre bisericile gemene şi o altă fântâna unde se poate distinge Lupoaica ce-i hrăneşte pe Romulus şi Remus.

Dacă urcăm pe dealul Pincian, ajungem în Parcul Borghese, iar de sus putem avea o panoramă superbă a Romei, din Piaţeta Napoleon.

Piete Celebre Roma

Sus, chiar lângă celebra balustrada ce ne oferă o imagine întreagă asupra Pieţei Poporului, se afla o fântână de unde ar trebui să ne umplem sticlele cu apă (e foarte important să aveți la voi sticle goale pentru a le putea umple mereu de la cişmelele care se găsesc peste tot prin oraș, apa fiind potabilă).

Piete Celebre Roma

Sper că v-am convins că în Roma merită vizitat fiecare loc, că obiective interesante se alfă la aproape fiecare colţ de stradă şi că ori de câte ori am arunca un banuţ în Fontana di Trevi trebuie să fim convinşi că nu va fi ultima dată!…

Monumentul Victor Emanuelle Roma Monumentul Victor Emanuelle Roma

Notă: Vacanţă la Roma-2011

Pozele au fost realizate cu un aparat mai puţin performant,  așa că am folosit, în plus, ca surse foto: Via del Corso, Piata Spaniei 1, Piata Spaniei 2, Piata Navona 1, Piata Navona 2.

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

1 Response

  1. 1 October, 2015

    […] Liverpool, Londra, Lyon, Madrid, Malaga, Milano (Bergamo), Milano (Linate), Napoli, Nisa, Paris, Roma, Stockholm, Stuttgart, Torino (Caselle), […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture