În vacanță la recuperare în Poiana Câmpina!

Poate că nicicând nu a fost un moment mai bun ca această pandemie de coronavirus ca să ne mai gândim și la sănătatea noastră și să luam în considerare vacanțele petrecute în țară, dar la tratament.

În trecut, concediile “la băi” erau la ordinea zilei și aproape în fiecare an lumea mergea într-o stațiune unde îmbina utilul cu plăcutul. Pe atunci nu prea se ieșea din țară, ce mai ajungeam pe la bulgari sau la ruși, așa că băteam țara asta în lung și în lat și cum România deține o treime din potențialul balnear al Europei și în multe stațiuni erau baze de tratament, era imposibil să nu se prindă ceva de părinții și bunicii noștri care ne luau pe lângă ei.

Din păcate, multe stațiuni balneare sunt în paragină și nu este numai vina autorităților, ci și a noastră. În primul rând preferăm să mergem în vacanță în străinătate, lumea e mare și viața e scurtă și vrem să vedem cât mai mult din ea și în al doilea rând, o vacanță la tratament nu mai e “la modă”. Cu ce să se mai finanțeze aceste stațiuni? Aș mai putea adăuga faptul că s-au închis multe centre de tratament și pentru că am vizitat câteva stațiuni balneo, vă pot spune că se datorează retrocederilor clădirilor (hoteluri, centre) și terenurilor care au survenit după Revoluție. Amintesc aici stațiunile Borsec și Herculane. Atâta vreme cât s-a pus lacătul la clădiri, ce să mai faci în stațiune? Încetul cu încetul, unele încearcă să se ridice la suprafață și e cazul și Băilor Herculane sau stațiunii Slănic Moldova, unde câteva hoteluri au reînviat și, mai mult decât atât, au niște baze de tratament foarte bune.

Faptul că stațiunile balneare nu arată ca în paradis, nu este un motiv să nu profităm de beneficiile resurselor naturale de care dispun, precum apa sărată sau nămolul. Nici nu vă imaginați cât de bine se reface corpul uman după o cură de tratament. De ce să ajungem abia când e foarte tărziu și recuperarea greoaie și de durată? Eu cel puțin așa am ajuns, după ce m-am plâns ani de zile că mă doare un șold și brațele, am decis să încep o recuperare medicală când deja nu mai puteam continua așa, în urma investigațiilor făcute, riscurile mele fiind posibile fracturi de femur și rupturi de tendoane în orice moment.

Primul centru balnear de recuperare medicală care mi-a venit în minte a fost Sancofind, deoarece îl vizitasem cu ceva ani în urmă când începuse să mă preocupe turismul de sănătate.

Sanconfind este destul de aproape de București, la numai 110 de kilometri și se ajunge lejer cu mașina sau cu trenul. Oricum, în Câmpina, care se află la numai 3 kilometri de spitalul localizat în Poiana Câmpina, sunt câteva posibilități de cazare, iar eu am ales să stau la o pensiune toată perioada de tratament.

Poiana Câmpina este o localitate recunoscută pentru aerul puternic ionizat, iar în trecut era chiar o stațiune balneoclimaterică. Izvoarele minerale de aici au cea mai sărată apă din ţară, cu o concentraţie de 321 g/l. Ca să facem o comparaţie, Marea Moartă, care este cea mai sarată mare din lume, are o concentraţie de 400 grame de sare la un litru de apă. Și apropos de apa sărată de la Poiana Campina, am auzit că în trecut, localnicii își puneau castraveții la murat cu apa de la izvor…

Hidrokinetoterapia

Clinica Sanconfind a creat un sistem care captează apa din izvoare în rezervoare imense, o filtrează şi o încalzeşte. Apa sărată care conține și alte elemente, precum clor, sulfați, natriu, potasiu, calciu, magneziu și fier este folosită pentru tratarea diferitelor afecţiuni ale pacienţilor. Aceste elemente se absorb prin piele în timp ce facem diferite exerciţii sau ne relaxăm în apă. Tocmai de aceea eu am ales să fac hidrokinetoterapie în bazinele de la Sanconfind, pentru că această apă nu o găsim nicăieri în Romania. Apa este filtrată, recirculată și păstrată la o temperatură de 31 – 33˚C, iar hidrokinetoterapia se face sub supravegherea unui specialist de cultură fizică medicală. Și chiar ne muncesc acești antrenori, eu am făcut o febră musculară de zile mari dupa primele ședințe, dar până la sfârșitul procedurilor am simțit că îmi recapăt din mobilitate. Apa sărată poate fi folosită şi la inhaloterapie, pentru diferitele afecțiuni ORL. Băile cu apă sărată sunt un remediu excelent şi pentru cei care suferă de oboseală sau stres.


Care sunt indicațiile pentru tratamentul cu apa sărată?

Apa sărată poate fi folosită pentru:

  • afecţiuni reumatismale degenerative, spondiloză cervicală, lombară, coxartroză, gonartroză, artroze;
  • afecţiuni reumatismale de tip inflamator: artropatii reactive, spondilită ankilopoietică, poliartrită reumatoidă, artritapsoriazică, sechele post-reumatism articular acut;
  • afecțiuni reumatismale abarticulare;
  • stări postoperatorii sau post-traumatice: post-traumatism cranio-cerebral, artroplastii, hipotrofii musculare,
  • afecțiuni ale sistemului nervos periferic: radiculopatii, pareze, paralizii;
  • afecțiuni ale sistemului nervos central: tetrapareze, scleroză multiplă, boala Parkinson, hemipareze de diferite cauze;
  • afecţiuni vasculare periferice: tulburări ale circulaţiei venoase periferice, limfedeme.

Hidrokinetoterapia se face într-o sală cu trei bazine, două pentru adulți, cu adâncimea de 1,2 m fiecare și unul pentru copii, adânc de 0,5 metri. Bazinele pentru adulți au 9 metri x 4 metri, respectiv 7 metri x 2,5 metri pentru mers contra curent. La marginea bazinului mare se află o macara pivotantă cu acţionare hidraulică pentru bolnavii care au deficiențe locomotorii.

Ultrasonoterapia

Pe lângă hidrokinetoterapie, medicul mi-a recomandat ultrasonoterapia. La ce folosește această terapie? Ultrasunetele produc energie termică şi mecanică care îmbunătăţeşte circulaţia sangvină, favorizând astfel vindecarea rapidă. Tratamentul constă într-un micromasaj la nivelul ţesuturilor, care asigură penetrarea substanţelor antiinflamatorii în profunzime (se folosește un gel antiinflamator) și are efect decontracturant și de stimulare a circulației sanguine. De asemenea, terapia cu ultrasunete are efect analgezic, miorelaxant şi vasodilatator şi este folosită cu succes în recuperarea medicală sportivă şi reumatismală.

Iată și care sunt indicațiile acestei terapii:

  • Boli reumatismale: scăderea durerii şi îmbunătăţirea funcţională prin creşterea mobilităţii și elasticității structurilor, scăderea spasmului muscular şi a contracturii;
  • Sechele postraumatice: fracturi, resorbţie hematoame;
  • Boli de piele: scăderea senzaţiei de prurit şi retracţile;
  • Boli ginecologice: anexite, endometrite, mastoză fibrochistică cronică;
  • Boli interne – astmul bronşic, ulcerul gastric sau duodenal;
  • Boli neurologice: sechele post AVC, nevralgii, nevrite, nevralgie post zona zoster.

Există și contraindicaţii:

  • tumori maligne;
  • sarcină.

Laserul MLS

O altă procedură care se face aici și care mi s-a recomandat și mie este cu laserul MLS, un aparat care foloseşte o tehnologie ultramodernă. Este o terapie noninvazivă, nedureroasă făcută cu scopul de a trata durerile, inflamaţiile, edemele şi de a repara leziunile superficiale. Diferenţa dintre acest laser şi alte tipuri de proceduri cu lumină laser este că laserul MLS, se face sub forma de scanare, având o arie mai mare de acoperire a zonei afectate. Se aplică local în fracturi, luxaţii, entorse, rupturi musculare, poliartrită reumatoidă, în stadiu inițial (reduce procedul inflamator), spondiloză, coxartroză, gonartroză, algie nervoasă, musculară, artriculară.

Ce se vindecă cu laserul MLS? Acest tip de laser:

  • accelerează procesul de vindecare post-traumatică,
  • stimulează metabolismul și circulația locală,
  • regenerează țesuturile. Rezultatele terapiei cu laserul MLS:

Rezultatele după terapia cu laserul MLS sunt pozitive şi se văd încă din primele trei şedinţe efectuate, producându-se o ameliorare rapidă.

Terapia cu unde scurte

Am urmat și terapia cu unde scurte, bazată pe unde electromagnetice care, în funcţie de frecvenţa prescrisă, pot fi reci, oligoterme sau calde, având efecte benefice în fazele acute, subacute şi respectiv cronice ale afecţiunilor articulare, în special. Rezultatul tratamentului constă în ameliorarea inflamaţiei, îmbunătăţirea circulaţiei şi regenerarea ţesuturilor pe zona tratată.

Masajul

In afară masajul de relaxare, se face și masaj decontracturant necesar în contracturile musculare și durerile articulare ori drenaj limfatic.

Pe mine m-a uimit și aparatura. Pe lângă ceea ce am văzut la procedurile pe care le-am făcut, am aruncat un ochi și la celelalte. Personalul medical se duce cu pacienții în încăperile în care se desfășoară procedurile, iar dacă nu e nimeni înăuntru, ușile sunt larg deschise, iar aparatele se pot vedea. Dispozitivele moderne sunt de cea mai bună calitate, iar echipamentele și aparatura medicală sunt achiziționate de la cei mai buni producători mondiali în domeniu. Și pentru că am menționat de personal, oamenii de aici sunt minunați. Drăguți și mereu zâmbitori, dornici să te ajute și să iți răspundă la toate întrebările.

Sanconfind este un centru medical integrat de servicii medicale la standarde europene și include spitalul propriu-zis cu multiple secții, precum o secție de imagistică medicală (aparate R.M.N., C.T., RX digital, osteodensitometrie, mamografie, ecografie 3D/4D), o secție de obstetrică-ginecologie (cabinet de consultații de specialitate și o maternitate cu: bloc de nașteri, sală de operații pentru cezariene), un ambulatoriu de specialitate (medicină internă, chirurgie generală, pediatrie, cardiologie, pneumologie, gastroenterologie, reumatologie, diabet și boli de nutriție, neurologie, geriatrie, dermatologie, ortopedie, urologie, chirurgie estetică și reparatorie, ORL, oftalmologie, endocrinologie, oncologie, medicina muncii, psihiatrie, psihologie, logopedie), o farmacie, laboratoare de cercetare și de analize medicale, un hotel-restaurant pentru cei internați pentru tratamente balneare sau de recuperare medicală.

Și acum aș vrea să vă răspund și aici la toate întrebările pe care mi le-ați pus pe facebook și mesaje, legate de un tratament la Sanconfind:

Cât costa un tratament pentru 10 zile?

Tratamentul este personalizat în funcție de procedurile recomandate de medicul specialist.

Ce prețuri sunt?

Prețurile sunt afișate pe site-ul Sanconfind.

Unde ne putem caza?

Cazarea se poate face atât la Sanconfind, cât și la pensiunile sau hotelurile din Câmpina.

Avem nevoie de recomandare de la medicul de familie?

Nu este nevoie de bilet de trimitere. Se poate face programare telefonică sau pe site la medicul specialist în recuperare de la Sanconfind și acesta vă va recomanda procedurile necesare și se va stabili data începerii lor. Evident, este nevoie să aveți anumite investigații făcute, precum ecografii, CT-uri, RMN-uri, radiografii, pe baza cărora medicul poate recomanda procedurile necesare. Acestea se pot face și aici.

Se poate merge cu trimitere prin CAS?

Sanconfind este un spital privat de recuperare. Pentru orice informații legate de posibile decontări cu casele de asigurări, sunați la clinică înainte de perioada dorită pentru efectuarea recuperării.

Ce pași trebuie să urmez pentru a beneficia de un tratament la Sanconfind?

  • În urma unor afecțiuni și a unor investigații care necesită recuperare, se sună la clinică și se face o programare la medicul specialist în recuperare. Se menționează dacă doriți ca recuperarea să înceapă imediat după vizita la medic sau la o dată ulterioară.
  • Veniți la clinică și faceți consultația, apoi, cu fișa de recomandare, faceți programarea procedurilor;
  • Urmați tratamentul în numărul de zile recomandat de medic;
  • Puteți face un consult la finalul tratamentului pentru a discuta cu medicul pașii de urmat ulterior și, eventual, când să reveniți. Sunt afecțiuni care necesită perioade mai mari de recuperare sau puteți face anual, pentru întreținere.

Recuperare post – COVID-19

Din păcate, COVID-19 afectează din ce în ce mai mulți oameni și lasă de multe ori sechele, care pot fi: dureri articulare, slăbiciune musculară care persistă, oboseală fără motiv, sechele respiratorii, capacitate scăzută la efort, tuse, saturație scăzută de oxigen. Tocmai de aceea, la centrul SanConfind se face și terapie post – Covid. Aceasta este personalizată și constă în consultații la medicii specialiști (pneumolog, psiholog, dacă este cazul), investigații de specialitate (RX, CT pulmonar), analize de laborator și ce este mai important, un program de recuperare care include: masaj, inhalații, kinetoterapie cu accent pe reeducarea respiratorie, etc. Prin eliminarea și micșorarea efecte negative ale bolii, scopul recuperării este că plămânii, ficatul, rinichii și celelalte organe să funtioneze în parametri normali. În plus discuția cu un psiholog clinician poate ajută la eliminarea stresului.

Și dacă tot am pomenit de stres, un alt mod de combatere a acestuia este să ne plimbam și să vizitam atracțiile turistice din zonă. În Câmpina se află Lacul Bisericii (Miresei) în jurul căruia circulă câteva legende deoarece a furat multe vieți de-a lungul timpului. Una din legende spune că o apă mare a venit din senin peste o biserică plină de păcătoși care exista în acest loc în jurul Primului Război Mondial și așa s-a format lacul. Se spune că, atunci, cineva a aruncat un blestem asupra locului: aşa cum se îneacă şi el, să se înece şi alţii. O altă legendă ne duce la povestea unei tinere nefericite în dragoste, care s-a aruncat în apă în ziua nunții, pentru că părinţii au forţat-o să se mărite, împotriva voinţei ei, cu un bărbat urât, bătrân, dar bogat, deşi ea iubea pe altul. Unii localnici spun că, în nopţile cu lună plină, mireasa nefericită apare plutind pe lac. Eu știu doar că în serile plăcute de vară e minunat să te plimbi pe aici, am mai fost în trecut și m-am bucurat să îl revăd.

În Câmpina se mai află Muzeul Nicolae Grigorescu și Castelul Iulia Hasdeu (e în renovare acum), iar pe o rază de 10-20 de kilometri se pot vizita Mănăstirea Brebu și Barajul Paltinu. Câțiva kilometri mai sus de Lacul Paltinu puteți ajunge în Valea Doftanei. Ca să nu mai zic că la 30 de kilometri se află Sinaia, așa că zece zile de tratament la Sanconfind, înseamnă nu numai o investiție în sănătate, ci și o vacanță în câteva locuri frumoase din România.

Citește și Mănăstirea Sinaia, supranumită și Catedrala Carpaților

De reținut:

  • Nu veniți cu bagaje la voi, primiți o pungă cu halat, prosop și papuci în fiecare zi de tratament și aveți vestiar.
  • Programările sunt la minut! Respectați ora și minutul la care sunteți programați, este un sistem foarte bine pus la punct pentru evitarea aglomerației și totul merge pe bandă rulantă.
  • Dacă sunteți cazați în Câmpina și nu ați venit cu mașina personală, puteți lua un taxi. Costul este de 3 lei / kilometru.
  • Puteți manca la restaurantele hotelurilor sau pensiunilor unde sunteți cazați, iar în Câmpina există și un Penny, dacă doriți să cumpărați ceva.

Citește și Lacul de acumulare si barajul Vidraru



Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

1 Response

  1. Roxana says:

    O locatie deosebita, merita 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture