Impresii din regiunea Veneto: Pastrengo, Lazise și Verona
Regiunea Veneto, extrem de bogată din punct de vedere artistic şi cultural, este una dintre cele mai cunoscute regiuni din Italia, fiind foarte vizitată de turiştii din întreaga lume. Aflată în în nord-estul Italiei, Veneto include provinciile Verona şi Veneţia, având capitala în acest ultim oraş.
Una dintre ocaziile care m-au purtat în locurile de poveste şi cu poveşti ale acestei regiuni, a fost atunci când am efectuat aici stagiul meu de pregătire pentru activitatea de ghid, în toamna anului 2012, vizitând zilnic câte ceva specific zonei, interacţionând cu localnicii foarte mult.
Chiar dacă am stat numai câteva zile, acestea au fost pline și am reușit să vizităm câteva obiective turistice. Mai mult decât atât, ne-am putut bucura de frumuseţea lacului Garda, cel mai mare din Italia, de alungul căruia se întind numeroase staţiuni, impresia pe care o ai pe malul acestuia fiind aceea că eşti la mare, atât este de vast (390 km pătraţi). Lacul Garda se află la 65 de metri deasupra nivelului mării.
Iată trei dintre oraşele regiunii Veneto: Pastrengo, Lazise şi Verona
1. Pastrengo
Pastrengo este un orășel foarte activ și un punct de plecare către multe atracții ale provinciei Veneto. Poți ajunge la Verona, centrul turistc, cultural și istoric al provinciei în maxim 30 de minute (sunt circa 20 kilometri) și în numai câteva minute în cunoscutul orășel romantic Lazise, ce se află pe malul lacului Garda.
În afară de asta, în apropiere de Pastrengo se află câteva parcuri foarte căutate, cum ar fi parcul de distracţii Gardaland, parcul acvatic Canevaworld, dar și Movieland, o adevărată lume a filmelor.
Pastrengo este cunoscut pentru o faimoasa luptă ce s-a dat aici, “La Carica”, ce a fost și numele hotelului în care am fost cazați, luptă ce a avult loc în timpul Primului Război Italian de Independență.
Directorul hotelului – Claudio Rama, ne-a ţinut o adevărată prelegere despre regiunea Veneto, ne-a povestit că a instituit conceptul de Anul Nou la Verona, prin care promovează vizitarea Veronei şi iarna, de sărbători şi ne-a ţinut o adevărată lecţie despre turism.
În Pastrengo, am încercat să interacționăm cu localnicii și cu tradițiile acestei provincii vizitând o fabrică de mezeluri și una de brânzeturi.
Pe mine m-au fascinat, însă, cel mai mult, portocalii şi rodiile la tot pasul! L-am explorat în special seara, când eram de capul nostru şi nu aveam un program prestabilit pe care trebuia să îl respectăm… 🙂 (Aştept comentarii…).
Fabrica de mezeluri Pavoncelli
La fabrica de mezeluri Pavoncelli am putut vedea o parte din procesul de fabricație al acestora. Astfel, după ce ni s-au dat halate de unică folosință cu care să ne acoperim hainele, papuci și ceva cu care să ne acoperim capul, am început vizita propriu-zisă prin fabrică.
Din câte îmi amintesc eu din copilărie, am mai vizitat fabrici de drojdie de bere, porțelan și sticlă, dar curățenie ca aici nu am văzut nici în spitale. Totul era impecabil, de la vasele uriașe în care sa căra sau se malaxa carnea și până la încăperile gigantice unde se odihnea produsul final.
Fiecare muncitor știa ce avea de făcut și transa carnea mai ceva ca la Master Chef! Erau calmi, liniștiți și nu discutau între ei. Fiecare reprezenta o părticică dintr-un sistem bine pus la punct, o rotită dintr-o imensă masinărie.
Ni s-a explicat cât trebuiau să stea agățate calupurile de salam puse la uscat, în funcție de tipul acestora. Am văzut salamuri îmbrăcate în șorici și presate cu bucăți mari de lemn pentru a pătrunde în ele esența acestora care impregna și gustul special al salamului.
La ieșire, am avut ocazia să degustam din minunății, dar să și cumpărăm la preț de fabrică câteva ceva, nu numai mezeluri, ci și alte produse care să meargă cu acestea: cașcaval, mirodenii, murături, oțet, măsline, paste.
La sfârșitul vizitei, am primit cadou un halat din partea fabricii cu emblema acesteia.
Fabrica de brânzeturi Agriform
Dacă am văzut cum se fabrică mezelurile, trebuia să vedem cum se fabrică și cașcavalul. Nu de alta, dar merg teribil împreună lângă un pahar de vin toscan, neapărat…
N-am văzut roți mai mari de cașcaval ca aici, iar încăperile de maturare și depozitare erau adevărate hale.
Laptele este colectat de la vacutele din regiune și după ce este închegat și pus în forme, coaja se ceruieste. Ulterior, este îndepărtată la un polizor. Doi ani este parioada în care se maturează roțile de cașcaval. Am gustat și noi un cașcaval proaspăt cu textură sfărâmicioasa, dar gustos.
În fabrică ni s-au prezentat modalitățile de păstrare a produselor, dar și utilizarea în bucătarie a ustensilelor specifice, ocazie cu care mi-am și cumpărat un cuțitaș de tăiat roata de cașcaval în miniatură.
Ca și la fabrica de mezeluri, există un magazin de desfacere la ieșire, cu produse similare, dar unde predomină brânzeturile, evident.
A fost o experiență interesantă, pe care aș repeta-o oricând.
Pensiunea Sambuco
Un obiectiv trecut pe lista noastră într-una din însoritele după-amieze de octombrie, a fost pensiunea agroturistica Sambuco, aflată într-o zonă verde cu dealuri pline de conifere.
La început, când am auzit de agro-turismul practicat în această regiune, mă și gândeam la creșterea animalelor sau cultivarea legumelor… Însă, Pastrengo este cunoscut pentru cultivarea viței de vie și producerea uleiului de măsline.
Pensiunea Sambuco s-a născut din transformarea unor grajduri și a altor clădiri cu diferite destinații într-un adevărat loc de vacanță, încadrându-se perfect în zonă prin aspectul sau tomnatic.
La parter, zonele de relaxare sunt generoase, atât în cadrul pensiunii, cât și în cramă sau pe terase. Mobilierul vechi din lemn sculptat a fost păstrat, decorurile fiind formate din vase de porțelan de colecție, sfeșnice, alte vase vechi.
Fiecare încăpere de la etaj este numerotata și numită rustic (agranaio”, columbaio”). Am mai întâlnit ceva asemănător în satul Viscri, la Art Cafe.
Camerele au mobilier din lemn, fiind mobilate simplu, ca și celelalte încăperi. Piatra ce decorează o parte din fațadă este și ea prezentă și în camere. Paturile sunt mari și comode, băile simple. Priveliștea de la ferestre este odihnitoare, privind măslinii și vița de vie, precum și terenurile învecinate. Unele dulapuri sunt intarsiate și viu pictate. O parte din camere au la parter o mică sufragerie cu un birou și o canapea, la etaj fiind dormitorul prin care se ajunge pe o scară (un fel de duplex). Culorile predominante sunt maro, vișiniu și bej, amintind de toamnă.
Am gustat și vinul fabricat la pensiune și, sincer, nu am ce reproșa vinului toscan, deși nu sunt pricepută la degustări, dar poate tocmai de aceea aș fi simțit un vin prost, ceea ce nu era cazul.
Ne-a plăcut teribil aici și cred că și numai câteva zile petrecute la Sambuco se pot dovedi extrem de revigorante.
2. Lazise, o staţiune pe malul lacului Garda
În Lazise, despre care am povestit pe larg în articolul Lazise – un orăşel romantic pe malul lacului Garda, am putut admira din exterior faimosul castel construit în secolul al X-lea. Trecând pe lângă el și intrând în perimetrul lacului Garda, am rămas fascinată de frumusețea locului.
Nu am avut mult timp la dispoziție și nu am reușit decât să explorez decât o parte a acestuia, dar va recomand să va alocați câteva ore și să reveniți seara când este deosebit de romantic!
3. Verona – orasul lui Romeo şi al Julietei
Cine nu își dorește să ajungă măcar o data în viață la Verona, oraş înscris în patrimoniul mondial Unesco încă din anul 2000? Acest oraș, considerat cuibul celor mai mari îndrăgostiți, este unul dintre cele mai vizitate orașe ale Italiei şi important oraş al provinciei Veneto, după Veneţia, capitala acestei provincii.
Pentru a-l vizita în întregime, vă recomand să cumpărați o hartă și să porniți agale urmând firul apei, adică al râului Adige.
Printre atracţiile turistice cele mai vizitate se enumeră:
- Arena din Verona
- Via Capello şi Casa Julietei, dar şi Mormântul acesteia
- Biserica San Lorenzo din Verona
- Piaţa Bra
- Castel Vecchio
- Porta Borsari
- Piazza delle Erbe cu Fantana Madonnei
Despre ceea ce am văzut în oraș, regăsiți în articolul Verona – orasul unde iubirea pluteste in aer.
Întreaga regiune este superbă şi vă recomand să o vizitaţi! Este un tărâm de vis! Iar incursiunea noastră în secretele producerii celor mai cunoscute şi mai apreciate mezeluri şi brânzeturi a fost spectaculoasă!
De altfel, întregul nostru peripluu prin regiune a fost interesant…Am fost o echipă formidabilă cu care aş repeta o vacanţă şi sper ca într-o zi să se şi întâmple! Suntem restanţi cu o Veneţie, care este chiar capitala provinciei Veneto, pe lângă care am trecut razant în drumul nostru spre aeroportul Marco Polo… 🙁
Pastrengo, fabrica de mezeluri
Pastrengo, fabrica de brânzeturi
Pensiunea agroturistică Sambuco
Lazise
2 Responses
[…] original! Aici mi-am adus aminte de vizitele mele la fabricile de brânzeturi și mezeluri din Pastrengo, unde degustam brânzeturi, salamuri și prosciuttto la care ni se recomandau anumite tipuri de […]
[…] o săptămână petrecută în Italia, în regiunea Veneto, m-am întors în România cu aceeași dorință de a porni hai-hui prin țară. Pe unde am putea […]