Impresii din Malta cu Imperator Travel la “Calator de meserie”

Cati dintre noi ne-am propus ca destinatie de vacanta Malta pana acum?

IMG_6183Daca pentru mine Malta parea inaccesibila si poate ca o consideram o tara rece si prea putin interesanta fata de alte destinatii, trebuie sa recunosc ca Cezar Dumitru (Imperator Travel) mi-a spulberat aceste prejudecati la evenimentul organizat de Turism Club si sponsorizat de Malta Travel, la care am fost prezenta sambata 23 martie la Ceainaria Bastilia, alaturi de alti calatori, precum Georgiana Baicoianu de la Blog de calatorii, Elena si Catalin Gherasim de la Wish2go si Florin Arjocu de la Drum liber.

Am ajuns la “Calator de meserie – impresii din Malta” tocmai pentru ca Malta mi-a starnit curiozitatea si doream sa ascult impresiile unui calator ce a fost in aceasta tara.

Astfel, am aflat ca Malta este ospitaliera, plina de istorie, dar si cu posibilitati mari de distractie.

IMG_6189Cladirile sunt ridicate din calcar, dealtfel singura sursa disponibila pentru constructie. Ciudat sau controversat este ca pentru balcoane se foloseste lemnul ce ofera o pata de culoare! De retinut este faptul ca datorita calcarului lumina este reflectata foarte mult, asa ca trebuie sa ne protejam in permanenta de soare.

Numele capitalei acestei insule, respectiv Valletta, provine de la un francez. Din cate am inteles, orasul trebuie vizitat la pas, deoarece strazile sunt inguste (se conduce si dupa sistemul britanic), iar politia privata :), fara sa mai vorbim de faptul ca sunt numeroase magazine si restaurante care iti fac cu ochiul.

In Valletta se pot vizita cateva obiective turistice importante: Catedrala Sf. Ioan, Palatul Marilor Maestri, Laguna Albastra, Parcul de distractii Popeye Village, Gradinile Barrakka, ultimele oferind o panorama spectaculoasa asupra portului. Si daca tot ajungem in port, se poate face un tur al acestuia pe mare.

IMG_6182

Mancarea nu ar fi scumpa, cu 10 euro se poate lua o masa, iar o bere locala traditionala nu ne-ar duce mai multe de 1-2 euro.

La eveniment s-a vorbit atat despre capitala, cat si despre alte orase ale acestui arhipeleag aflat la sud de Sicilia (unde se poate ajunge in excursii de o zi), nu mai putin atractive, precum Masta, aflat la nord-vest de Valletta si care se lauda cu Domul sau urias, printre primele in lume ca marime si care a fost protejat in timpul celui de-al doilea razboi mondial, desi acest lucru nu a impiedicat o bomba sa cada peste el…

Am retinut si Mdina, numit si Orasul Tacerii, in oras caracterizat tot prin strazi inguste. Poarta de intrare in oras simbolizeaza rezistenta fata de invadatori de-alungul timpului. Din Mdina se poate vedea o panorama deosebita asupra Vallettei.

Un amanunt picant pe care l-am aflat de la Cezar a fost ca cele doua ceasuri de pe frontispiciul catedralei Sf. Paul arata ore diferite. Unul arata ora corecta, iar celalalt – nu si asta pentru a pacali diavolul… Acesta este considerat unul dintre cele mai scumpe orase din Europa.

In sudul Insulei se afla Grota Albastra, un paradis al amatorilor de scufundari, apa avand o culoare “magica, de un albastru electric”, dupa cum a declarat Cezar. Aici s-ar fi adapostit pescarii cu barcile lor in timpul celui de-al doilea razboi mondial.

O plimbare cu barca prin grota costa circa 7 euro/persoana si merita a fi facuta, mai ales pentru ca aici s-a filmat “Contele de Monte Cristo”. Se pot vedea corali si caluti de mare.

IMG_6192

De vazut mai sunt si Templele Megalitice, asemuite cu Stonhenge, astazi acoperite cu o copertina de protectie.

Daca ar fi sa povestesc tot ce am auzit despre Malta nu mi-ar ajunge cateva pagini, dar voi completa pe scurt cu cateva atractii must see: Muzeul Limestone Heritage (o cariera de calcar asezata pe sectoare), Laguna Albastra (unde s-a facut si filmul cu acelasi nume), insula Gozo (o insula cu un singur semafor!), numita si insula lui Calypso, dupa numele nimfei ce l-a tinut captiv pe eroul Odiseei lui Homer. Ar mai fi: Rabat si Citadela, Fereastra Albastra, Carierele de Sare si reamintesc de Popeye Village, pe unde se plimba nastrusnicul Popeye impreuna cu a sa Olive si unde casele par a fi facute din turta dulce.

IMG_6196

Cred ca v-ati dat seama cat de fascinata am ramas de acest arhipeleag, iar faptul ca atmosfera creata de Cezar Dumitru, Simona Neata (Turism Club) si Claudia Penda (Europa FM), condimentata cu jocuri de mima si realizarea de caricaturi, a fost degajata, nu a facut decat sa ne relaxeze si sa ne transpuna intr-o vacanta de vis in Malta cu soare, mare si multa distractie. Astept cu nerabdare urmatorul eveniment!

IMG_6187

IMG_6174IMG_6193IMG_6200 IMG_6199

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

3 Responses

  1. Andreea B says:

    Poza cu balcoanele = superba 🙂

  1. 15 May, 2013

    […] si data trecuta, cand s-a discutat despre Malta, am avut parte de cateva mini concursuri care au avut darul sa incinga atmosfera si de unde am […]

  2. 12 July, 2013

    […] gazda unor evenimente interesante care vizează cunoașterea țărilor prin călătorii, precum „Calator de meserie în Malta”, “Călător de meserie în Lisabona”, întâlniri la care am participat cu plăcere și […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture