Hoinărind iarna prin Bran, ţinut transilvănean de legendă…
Trebuie să recunosc că iarna nu reprezintă anotimpul meu preferat, dar asta nu înseamnă că nu se mai întamplă să accept mici ieşiri din oraş pentru a petrece câteva zile într-o staţiune montană pe timp friguros.
Aşa am ajuns într-una din zile în Bran, o zonă pe care o agreez foarte mult şi pe care o vizitez ori de cate ori am ocazia.
Ce putem vizita în Bran?
Atunci când am ales pentru prima dată să petrec un sejur în Bran m-am gândit că unicul obiectiv turistic care poate fi vizitat în Bran este Castelul Bran care a devenit celebru şi prin personajul Dracula, asociat cu nimeni altul decât cu domnitorul Vlad Ţepeş. Biletul de intrare la castel costă 20 lei/adult şi 5 lei/elev, iar ultima oră la care se poate intra este 16.00, chiar dacă oficial este deschis până la orele 18.00. În orice caz, mai mult de o oră nu îţi ia să vizitezi întreg castelul.
Castelul situat chiar în Pasul Bran-Rucăr, este ridicat pe stânca dintre Măgura şi Dealul Cetăţii şi ne oferă o vedere superbă spre valea Moeciu şi Ţara Bârsei. În castel putem vedea piese de mobilier din timpul Renaşterii, Acestuia îi voi dedica o poveste separată…
Chiar lângă Castelul Bran, în parcul din vecinătatea acestuia, se află şi Muzeul Satului Brănean, un muzeu etnografic în aer liber, închis la vremea vizitei noastre, deşi oficial era deschis ca şi Castelul, ori poate când am fost noi închiseseră mai devreme. Aici se pot vedea case tipice zonei şi articole meşteşugăreşti, din câte îmi amintesc eu când l-am vizitat mai demult.
Oarecum în apropiere de Castelul Bran, mai este un “castel”, fiind de fapt, de un loc amenajat pentru a speria copiii (în Galeria Bran)… E vorba de Castelul Groazei. Acest castel încearcă să ne înspăimânte cu stafii, scheleti şi monştri, aflaţi în 12 camere, iar biletul de intrare este de 15 lei/persoană. Te poţi îngrozi zilnic între orele 09.00-20.00!
O altă atracţie turistică este Muzeul Vămii Medievale, aflat pe aceeaşi parte cu castelul Bran, în apropiere de el. Clădirea care găzduieşte muzeul din 1987 este fosta casa a familiei Principesei Ileana (denumită Casa Vămii). Aici se află şi obiectele care au fost înainte în Castelul Bran, muzeul prezentând şi o istorie a comerţului dintre Transilvania şi Muntenia. Acum, în Castelul Bran găsim până şi obiecte care au fost “vedete” în cunoscutul film Dracula, ecranizat după Bram Stoker, cum ar fi un suport de lumânare. Muzeul este deschis de la ora 09.00 şi până la ora 17.00 (mai putin luni).
De fapt, Castelul Bran, Muzeul Satului Brănean şi Muzeul Vămii Medievale sunt considerate sectoare muzeale ale Muzeului Naţional Bran.
Dacă vreţi să faceţi cumpărături, nu prea aveţi ce lua în afară de suveniruri cu tot ce înseamnă fenomenul “Dracula” şi Castelul Bran. Câteva clipe de distractii puteti încerca in mini parcul de distracţii din Bran unde se află si un patinoar.
Cei care iubesc zăpada, cum sunt şi ai mei, pot merge pe pârtia de schi Zănoaga, aflată la aproximativ 3 km de Bran, care dispune şi de o instalaţie nocturnă.
Frumoasă este, însă, o plimbare într-o zi însorită de iarnă, când albul zăpezii are parcă o lumină aparte. Drumul până la pârtia de schi nu e dificil şi e flancat de case şi vile, fiind tare plăcut! Îţi vine să te muţi aici…
După o astfel de plimbare plăcută într-una din zilele petrecute în Bran, am ajuns în parcarea de la baza pârtiei, plătind 12 lei taxa de parcare. Aerul rece şi proaspăt ne-a răscolit nările şi am rămas preţ de câteva momente să admirăm brazii albi de nea.
De obicei, este foarte aglomerat aici şi urcuşul până la pârtie nu este tocmai uşor, aşa că am luat o trăsură trasă de un cal care să ne ducă până sus, aproape de ea. Trăsura a mers pe marginea prăpastiei, pentru a face loc maşinilor aşa că ni s-a urcat puţin nivelul adrenalinei văzând copita calului cum calcă…Sus, am întâlnit o altă parcare, deşi nu se permite accesul cu maşina…
Care mai de care urca cu sania sau cu schiurile în spinare. Daca vrei să te încălzeşti cu un vin fiert o poţi face acolo. Era lume multă, iar chiotele de copii veseli răsunau în zare.
Trecând pe lângă pârtia de schi, ne-am îndreptat spre… Vf. Omu, după cum arăta indicatorul, de fapt spre un derdeluş foarte aglomerat unde lumea se dădea pe ce se putea: sănii, cauciucuri, gecile din dotare, pungi! Spre Vârful Omu ajungi, într-adevăr, pe câteva trasee, din care unul porneşte din Bran.
Mie îmi făcea cu ochiul bucăţică de munte ce o vedeam în faţa mea, aşa că m-am aventurat cu domnişoara mea cea mare până sus, ca să putem admira şi noi priveliştea de acolo. Urcuşul a fost destul de abrupt, încercam să călcăm pe urmele paşilor celor dinaintea noastră. După câteva pauze de odihnă, am ajuns şi noi sus!
Acolo feerie! Se zăreau doar câteva case în depărtare şi nunai coline şi brazi, omătul şi razele soarelui…Dar, mai presus de orice, o linişte deplină…Acea linişte plăcută, virgină, nepătrunsă de vreun zgomot, parcă şi vântul se oprise să o asculte!
Pentru acele momente perfecte trăite acolo sus, a meritat efortul de a urca. Acolo eşti numai tu cu tine însuţi…A fost atât de frumos încât nu aş fi dorit să mai cobor, ci să rămân o veşnicie, admirând brazii şi cerul.
Cum iarna şi-a intrat pe deplin în drepturi acum, daţi o fugă până în Bran! Urcaţi pe pârtie cum am făcut şi noi. Acolo e altfel…
Update aprilie 2014:
Zona parcului de distracții era dezafectată, posibil sa funcționeze numai pe perioada iernii.
Foarte frumoasă ieșirea voastră la Bran.
Am văzut și noi aproape toate obiectivele enumerate în articol, ne-a rămas de văzut Muzeul Vămii.
Iar în apropierea acestui muzeu se află Biserica Templierilor, construită de Prințesa Ileana, biserică identică cu Stela Maris din Balcic.
Bine de stiut pentru a o vizita data viitoare!