Hai-hui prin Brasov – Cetatea veche

Braşovul, important centru turistic al tarii, reprezintă unul dintre oraşele pe care le-am vizitat adeseori în vacantele mele sau în scurtele ieşiri de weekend, indiferent de anotimp. Cred că de vină este peisajul montan…

IMG_0414

În general, m-am plimbat prin centrul vechi, la ultima vizită reuşind să explorez aproape toate atracţiile turistice importante: Casa Sfatului, Biserica Neagră, Bastionul Ţesătorilor, Turnul Alb, Turnul Negru, Bastionul Fierarilor, Zidurile de apărare ale vechii cetăţi, Bastionul Tăbăcarilor, Poarta Ecaterinei.

IMG_0480 Am început vizita noastra din Bulevardul Eroilor (parcând maşina în parcarea de pe acest bulevard) şi am intrat în vechea cetate prin strada Republicii, o stradă pietonală cu multe magazine şi cafenele.

IMG_0322IMG_0325 Dacă ar fi să aleg un adevarat centru de oraş care poate fi vizitat pietonal în România, aşa cum se vizitează în alte oraşe europene, sigur aş alege Braşovul!

IMG_0328Ne-am îndreptat spre Piața Sfatului, lăsând în urmă Biserica Ortodoxă Adormirea Maicii Domnului. Piața este dominată de Casa Sfatului, înaltă de 48 de metri, ce găzduiește Muzeul Județean de Istorie, în piață existând și o fântână arteziană, ce atrage copiii dornici să se joace cu stropii de apă.

IMG_0327IMG_0329

În trecut, Piața Sfatului a fost locul unor scene însângerate, aici având loc pedepse corporale și decapitări. Dacă sunteți interesați să vedeți cum arată niște instrumente medievale de tortură va invit să urmăriți aici.

Casa Sfatului, fost turn de observație, a fost construită în stil gotic în secolul al XIII-lea, dar nu s-a numit așa dintotdeauna, ci “Turnul trompeţilor”, dovadă trompetiştii care sună goarna la oră fixă, să nu mai zică cineva că nu avem și noi Piața Wenceslas din Praga….

IMG_0339Imediat după ce am trecut de fântână, ne-am îndreptat către Biserica Neagră, aflată ceva mai în față, pe partea stângă, în Curtea Johannes Honterus nr. 2, de unde se ajunge foarte ușor în Piața Sfatului, la numai câteva minute de aceasta. Biserica Neagră reprezintă cel mai cunoscut monument de artă gotică din țară.

IMG_0351
Am ieşit din biserică spre Strada Bariţiu, pe lângă Bastionul Fierarilor (dreapta) si am luat-o pe strada Dupa Ziduri, deoarece puteam ajunge cu uşurinţă la Turnul Negru, Bastionul Graft şi Turnul Alb, turnuri aflate pe dealul Straja.

IMG_0407

IMG_0422IMG_0406
După ce am vizitat expoziţia din Turnul Alb ne-am întors pe strada După Ziduri înapoi la Bastionul Fierarilor şi ne-am propus să înconjurăm centrul vechi, trecând pe langă Poarta Ecaterinei, una dintre cele mai frumoase porţi şi Poarta Schei, pe Aleea Tiberiu Bredişeanu, pe langă Stadionul Olimpia, până ce am ajuns la Bastionul Ţesătorilor, cel mai bine pastrat dintre bastioane.

IMG_0482IMG_0486
Aici deja puteam respira aerul proaspăt de sub Tâmpa. Nu puteam rata un urcuş cu telecabina pe Tâmpa, de unde priveliştea asupra Brasovului este răpitoare! Vă recomand să urcaţi cu funicularul numai după ce aţi văzut Braşovul de la înălţimea Turnului Alb.

IMG_0512 Am făcut un binemeritat popas la punctul de belvedere de langă uriaşele litere BRASOV, ne-am bucurat de natură şi am coborât cu telecabina, deşi puteam să o luam şi pe jos , reintrând în centrul istoric pe langă Bastionul Funarilor sau Frânghierilor, primul construit dintre cele şapte bastioane ce înconjoară cetatea.

IMG_0531

Am vizitat apoi Turnul Vanatorilor ce prezintă, printre altele, şi o colecţie de arme şi cum foamea pusese stăpanire pe noi am ales să mâncăm la restaurantul Bucatarul Vesel, privirea fiindu-ne atrasă de cei care mâncau cu poftă la mesele de afară.

IMG_0563A fost o după amiază foarte plăcută pe care ne-am propus să o repetăm cu vizitarea celorlalte obiective din centrul vechi lăsate pe altădată: Muzeul de Artă și Etnografie, Mănăstirea Franciscana Sf. Ioan. Nu trebuie să omit nici Strada Sforii, cea mai îngustă stradă din România, pe care am văzut-o în fugă într-o noapte, așa că nu pot spune că am admirat-o, încercând să îmi dau seama de ce poartă numele de stradă…Se pare că este și una dintre cele mai înguste și din Europa.

IMG_0583 Despre obiectivele turistice menţionate mai sus, o să vă povestesc pe îndelete în câteva episoade.

IMG_0427

De reţinut:

Traseu: DN1: Bucureşti-Sinaia-Predeal-Braşov. De preferat evitaţi să parcurgeţi acest traseu vineri după-amiază pentru că este foarte aglomerat, iar la intoarcere duminica dupa-amiază.

Cazare: Noi ne-am cazat la Casa Ezio, aflată la intrarea în Braşov, cum vii dinspre Bucureşti, pe partea dreaptă, pe un drum scurt ce te duce pană la poalele munţilor. Te ajută indicatorul să ajungi, este practic la cca 1 km de intrarea în oraş. De aici poti merge într-o excursie la Canionul 7 Scari, poteca ce te duce fiind la 5 minute de pensiune.

Ştiaţi că: în Braşov s-au tipărit primele cărţi româneşti şi că în anii 1950-1960 Braşovul s-a numit oraşul Stalin?

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

22 Responses

  1. mihai moldoveanu says:

    Pai bine mai Mona, ai omis din Brasov tocmai partea “pur romaneasca”: Scheii Brasovului!!! Biserica, Scoala, Titulescu!!

    • povestidecalatorie says:

      La care dintre biserici faci referire, Mihai? Am spus ceea ce am vazut…

    • Hansi says:

      @moldovene, Mona a enumerat doar ce e emblematic pt Brasov, de ce atata suparare?

      • Monica says:

        Intre timp am vizitat si Prima Scoala Romaneasca, am participat si la o parada a junilor, eheee, au trecut anii, nu stam pe loc 😉 . Nu am apucat sa scriu despre tot ce am vazut, dar o voi face.

  2. Marius says:

    Daca ajungeti in Brasov va recomand sa va cazati la Residence Central Annapolis, locatie situata in centrul istoric al Brasovului, la doar cateva minute de mers pe jos pana la biserica Neagra.

  1. 26 January, 2013

    […] cum va spuneam aici, dupa o zi intreaga de umblat prin centrul vechi al Brasovului, privirea noastra nu mai era atenta […]

  2. 27 January, 2013

    […] numai sapte kilometri de Predeal, asa ca pentru agitatie nu ar trebui sa parcurgi mult drum, iar in Brasov sunteti numai dupa 25 de […]

  3. 2 February, 2013

    […] doream nespus de mult sa revizitez Brasovul, oras pe care nu-l mai vazusem de ceva vreme. Atunci cand am auzit de Casa Ezio, mi-a placut si am […]

  4. 4 February, 2013

    […] este vopsit, nimic altceva decat var alb. Avand in vedere marele incendiu din 1689 care a macinat Brasovul, Turnul Alb a fost supus unei prime restaurari in […]

  5. 6 February, 2013

    […] sus vedeti o superba panorama a Brasovului, Biserica Neagra ridicandu-se ca o adevarata emblema a […]

  6. 7 February, 2013

    […] un oras imi place sa o fac la pas si sa descopar fiecare coltisor din el. Asa s-a intamplat si cu Brasovul. Am pornit prin vechea cetate cu gandul de a respira aer medieval si am avut parte de multe […]

  7. 7 March, 2013

    […] Cetatea Brasovului […]

  8. 18 April, 2013

    […] cum va spuneam aici, dupa o zi intreaga de umblat prin centrul vechi al Brasovului, privirea noastra nu mai era atenta […]

  9. 28 April, 2013

    […] doream nespus de mult sa revizitez Brasovul, oras pe care nu-l mai vazusem de ceva vreme. Atunci cand am auzit de Casa Ezio, mi-a placut si am […]

  10. 28 April, 2013

    […] numai sapte kilometri de Predeal, asa ca pentru agitatie nu ar trebui sa parcurgi mult drum, iar in Brasov sunteti numai dupa 25 de […]

  11. 11 December, 2013

    […] este vopsit, nimic altceva decat var alb. Avand in vedere marele incendiu din 1689 care a macinat Brasovul, Turnul Alb a fost supus unei prime restaurari in […]

  12. 31 March, 2014

    […] ultima mea vizită în Brașov, de la sfârșitul lui 2013, am remarcat ceva ce nu mai văzusem înainte și care mi-a adus aminte […]

  13. 29 April, 2014

    […] făcut o deosebită plăcere să revăd Brașovul și a fost prima oară când l-am revăzut în haine de sărbătoare, participând la Sărbătoarea […]

  14. 20 May, 2014

    […] jos prin Brașovul vechi”, dl. Macedonschi invitându-ne să petrecem zile de neuitat în Brașov și chiar pot fi, vă spun sincer, pentru ca l-am vizitat recent cu ocazia Sărbătorii […]

  15. 8 April, 2015

    […] Locul 2: Braşov; […]

  16. 30 March, 2016

    […] 15 ani după alungarea teutonilor), localitatea din Ţara Bârsei, se află la numai 10 km est de Braşov şi este cunoscută datorită Bisericii evanghelice fortificate Hărman, ce poartă hramul Sf. […]

  17. 18 August, 2017

    […] Citește și Hai-hui prin Brasov – Cetatea veche […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture