Gradinile Boboli din Florenţa
Atunci când ne-am hotărât să vizităm Palatul Pitti nu credeam ca în spatele acestuia să fie grădini spectaculoase! De altfel, Italia m-a mai surprins încă o dată, după ce în Roma am întâlnit atâtea biserici aparent obișnuite și în linie cu alte clădiri, iar în interior adevărate palate.
Grădinile Boboli se ascund în spatele Palatului Pitti și au fost amenajate în secolul al 16-lea, în timpul domniei familiei Medici, care și-a pus teribil amprenta asupra Florenței. Grădinile sunt construite în stil renascentist.
Dacă atunci când au fost făcute Grădinile ocupau numai terenul din spatele Palatului Pitti, în timp s-au extins și s-au îmbogățit cu numeroase statui și fântâni.
Faptul că se intind în terase se pot vedea cateva panorame deosebite asupra oraşului, depinde unde te afli.
Noi am intrat prin curtea Palatului Pitti, Piazza dei Pitti oferind un prim acces spre aceste grădini, dar mai sunt și alte intrări, cum ar fi cea dinspre centrul istoric al Florenței, traversând Grădinile Bardini.
În stânga intrării în parc se află și Grotta Grande, o grotă artificială, cu replici ale unor sculpturi ale lui Michelangelo.
Pentru a vizita Grădinile trebuie să plătești biletul nr. 2 de vizitare a Palatului Pitti, ce costă 7 euro (sunt și reduceri) și îți permite accesul la:
- Grădinile Boboli
- Muzeul Porţelanului
- Grădinile Bardini
- Galeria Costumelor
- Muzeul Argintăriei
Pentru a intra în grădini, după vizitarea Muzeului Argintăriei, am urcat niște scări care ne-au dus spre Amfiteatrul parcului, zonă în care se află cariera de piatră folosită la construcția palatului. Amfiteatrul este bogat în statui, iar în centru se află un obelisc egiptean ridicat de faraonul Ramses al II-lea. După ce treci de amfiteatru ajungi la un mic iaz cu o fântână ce îl reprezintă pe Neptun. Am urcat iar spre Grădina Cavalerilor, ce ne-a oferit o priveliște uimitoare!
De aici am coborât pe partea stângă, îndreptându-ne spre Prato dei Castagni și apoi spre punctul de belvedere ce ne-a dus spre Grădinile Bardini și centrul istoric.
Vă recomand să alocați o după-amiază întreagă vizitării grădinilor, deoarece se desfășoară pe o suprafață foarte mare și plimbarea poate fi obositoare. Este păcat să ajungeți aici și să vedeți numai o parte din ele.
De reţinut:
- program de vizitare: 8.15-16.30 (ultima intrare la 15.30)
Articolul tau m-a facut sa imi fie dinou dor de Florenta…ca nu am mai vazut-o de multi ani…Foarte frumoase Gradinile Boboli!
Si eu la fel…adica si mie mi-ar place sa revad Florenta…splendida asezare
Si eu sper sa revin!