Ghid de turism sau ghid turistic?

Departe de mine de a arăta cu degetul, ci de a clarifica două noțiuni care se confundă de foarte multe ori chiar de către cei care lucrează ca și ghizi, deși ar trebui să cunoască înțelesul deplin al acestora: ghid de turism și ghid turistic.

Ghidul de turism este persoana care oferă informații turistice și îi asistă pe turiști în vacanță, excursii. A ghida, cu sensul de a îndruma vine din limba franceză, expresie ce a fost preluată de limba engleză, cu înțelesul de a arată cuiva ceva, dar și de a organiza cursul unor evenimente. Ghidul de turism este cel care însoțește turiștii, individuali sau în grupuri, pentru a vizita diferite atracții turistice, precum opere de artă, muzee, monumente, situri arheologice, galerii, etc., descriind valoarea lor istorică, artistică și peisagistică.

Ca definițe exactă, “ghidul de turism este persoana calificată care, în urmă obținerii atestatului de ghid de turism, este angajată în relațiile dintre turiști, prestatorii de servicii și agențiile de turism pentru a asigura derularea în bune condiții a programelor turistice” (sursă cartea “Cunoștințe și bune practici pentru ghidul de turism, editură THR-CH”).

Ghid turistic / ghid de călătorie este acea carte / îndrumar care oferă informații turistice despre o anumită destinație.

Oficiul Germaniei (9)

Din păcate, se tot face o confuzie între aceste noțiuni. Dacă nu ar fi trecut pe la urechile mele de cel puțin trei ori în ultima lună, nu m-aș fi decis să scriu acest articol. Oameni cu experiență ca ghizi, fac referire la ei ca fiind ghizi turistici. Diferența dintre un ghid de turism și un ghid turistic este ca dintre un om și o carte, nu poți face confuzie!

În engleză, de exemplu, ghidul turistic este cunoscut sub noțiunea de travel guide book, iar ghidul de turism sub cea de travel guide / tour guide.

Ia te uită ce de informații folositoare despre cum să devii ghid turistic am găsit pe net, nu e de mirare că suntem băgați în ceață:

 • http://www.unica.ro/detalii-articole/articole/cum-poti-sa-devii-ghid-turistic-16641.html
 • http://www.evz.ro/de-ce-ai-nevoie-si-cat-te-costa-sa-devii-ghid-turistic-923472.html
 • http://ancheteonline.ro/2014/06/analiza-cedes-cum-devin-ghid-turistic/
 • http://www.mediasinfo.ro/cum-poti-sa-devii-ghid-turistic/2011/03/09/
 • http://timp-liber.acasa.ro/vacante-calatorii-291/ce-inseamna-sa-beneficiezi-de-un-ghid-turistic-profesionist-8026.html
 • http://www.avocatura.com/m617-fisa-postului-de-ghid-turistic.html

Dacă citim astfel de articole și nu avem legătură cu turismul decât ca simpli turiști, poate că este normal să încurcăm cele două noțiuni. Dar dacă lucrezi în turism și mai ești și ghid cu o școală de ghizi de turism în spate, nu poți veni și să afirmi la un eveniment, în gura mare, ce satisfacții ai ca ghid turistic ori să scrii te miri pe unde că vrei să îți oferi serviciile de ghid turistic.

Meseria de ghid de turism este frumoasă și asta o poate spune cine o practică, chiar dacă e obositoare. Și ca să fii un ghid bun, trebuie să te pregătești permanent cu privire la destinațiile pe care urmează să le arăți turiștilor și să citești, evident, multe ghiduri turistice! 🙂

Există și o zi mondială a ghidului de turism. Ziua Internațională a Ghidului Local de Turism se sărbătorește în fiecare an pe data de 21 februarie și este un eveniment organizat de WFTGA – Federația Mondială a Asociațiilor de Ghizi de Turism. In aceasta zi se oferă vizite ghidate gratuite de către ghizii locali autorizați, peste tot în lume, pentru a face cunoscut publicului și mass-mediei acești profesioniști specializați.

Oficiul Germaniei (7)

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

7 Responses

 1. Alexandra V says:

  Eu personal nu stiu daca am auzit de 3 ori in viata exprimarea corecta, peste tot aud “ghid turistic” ca si job, persoana…

 2. Ioana Rnd says:

  In calitate de filolog si ghid, da-mi voie sa nu fiu de acord cu asa-zisa distinctie de mai sus, dar as fi apreciat totusi daca ti-ai fi documentat articolul (cu argumente lingvistice, adicatelea, nu citate de-ale altora)…

  • Monica says:

   Nu sunt filolog, ci economist, jurist si specialist in turism. Articolul vrea, insa, sa elucideze o confuzie des intalnita, nu sa intre pe taramul unor notiuni legate de etimologia cuvintelor…Dar, un comentariu documentat sub acest aspect, este mai mult decat binevenit. Multumesc! Cat priveste citatele, nu exista decat unul singur care reprezinta o definitie dintr-o carte de specialitate dedicata ghizilor de turism (dupa care am invatat la primul curs de ghizi la THR), tocmai pentru a ilustra notiunea documentat.

 3. calin says:

  Fiecare ce cauta…

 4. Claudiu Hermelin says:

  Parerea mea este ca “ghid turistic” si “ghid de turism” sunt unul si acelasi lucru dpdv lingvistic. Ca s-a convenit (de catre cine?) care-i unul si care-i celalat, este o gaselnita. Antelocutoarea mea de acum aproape 4 ani, Ioana Rnd are perfecta dreptate.
  Cred ca cel mai corect ar fi daca persoana care practica indrumarea turistilor sa se numeasca:
  “GHID DE TURISTI” Asa nu ar mai fi confuzii….

 1. 10 January, 2015

  […] organizat de InfoTravelRomania, respectiv Forumul Național al Ghizilor de Turism, dedicat ghidului de turism, în data de 31 Ianuarie 2014, tot la Predeal, așa că 2015 începe […]

 2. 13 February, 2015

  […] vreo două săptămâni, unii dintre voi chiar știu, motiv pentru care am lipsit de la Forumul de ghizi de turism la care trebuia să particip la Predeal. O mișcare bruscă și o durere puternică de spate m-au […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture