Gala premiilor AJTR pentru anul 2014 a avut loc pe malul Dunării

Într-o însorită zi de ianuarie  am purces la drum spre Giurgiu, unde urma să aibă loc un eveniment tradițional al Asociației Jurnaliștilor și Scriitorilor din Turism, respectiv Gala Premiilor AJTR pentru anul 2014.

Giurgiu (194)

Ceremonia s-a ținut în ziua de 15 ianuarie 2015, la restaurantul PERLA, aflat chiar in port, pe malul fluviului ce mi-a adus mai multe surprize de-a lungul timpului, acum premiul “Anda Raicu” (cunoscută prozatoare și jurnalistă), pentru poveștile mele de călătorie 🙂 .

Mulțumesc pentru acest premiu dl. Mihai Ogrinji, președinte AJTR și, în special, doamnei Marilena Stoian, președinte ANTREC și fondator al revistei “Vacanțe la Țară“, cu care colaborez de aproape un an, o revistă minunată ce promovează turismul rural românesc, pe care vă invit să o citiți cu drag.

Giurgiu (5)

Gala se desfășoară mereu în preajma zilei de naștere a lui Mihai Eminescu, iar premiile se oferă atât jurnaliștilor, publiciștilor și scriitorilor, cât și unor artiști fotografi, profesori din învățământul superior cu profil turistic și, de câțiva ani și bloggerilor de turism, pentru activitatea lor publicistică din anul precedent. În același timp, sunt răsplătiți și directori de agenții de turism, hoteluri, directori de pensiuni și chiar miniștri.

Giurgiu (183) Giurgiu (175)

Gala din acest an, organizată în parteneriat cu primăria municipiului Giurgiu și cu contribuția Biroului de turism din localitate, condusă de președintele Clara Mărculescu, a fost una transfrontalieră și, conform comunicatului AJTR, “a omagiat, prin premiile sale, cele mai ilustrative producții gazetărești din domeniul presei de turism, cât și izbânzile unor firme ce-și desfășoară activitatea în cadrul industriei ospitalității”.

Printre invitați s-au remarcat E.S. Doamna Faouz El ACHCHABI, ambasadorul Regatului Maroc la București și E.S. Domnul Milan Begovic, ambasadorul Muntenegrului la București, dar și Ivan Patzaichin, cel mai cunoscut canoist roman, un adevărat ambasador al turismului românesc.

Giurgiu (188)

M-am bucurat să ajung în orașul mângâiat de apele Dunării, nu numai în trecere spre bulgari sau greci, și cred că Giurgiu este un oraș care merită a fi vizitat, având o istorie marcată de dominația Imperiului Otoman.

Giurgiu (158)

Aș aminti aici câteva dintre atracțiile turistice din Giurgiu, pe lângă Portul Giurgiu, ce se întinde între kilometrul 489 și 497 pe Dunărea fluvială și care a fost proiectat chiar de către inginerul Anghel Saligny, la finalul secolului al XIX-lea:

 • Podul Bizetz, primul pod în curbă din Europa, inaugurat in 1905, pod ce realiza conexiunea dintre orașul Giurgiu și Portul Ramadan, cu acces peste canalul Sf. Gheorghe
 • Catedrala Episcopală “Adormirea Maicii Domnului” (de tip bazilical)
 • Biserica “Eroilor”
 • Mausoleul Eroilor (despre alte mausolee din România am vorbit în acest articol)
 • Turnul Ceasornicului din Piața Unirii, înalt de 22 m, emblemă a orașului, datând din secolul al XVIII-lea, ce făcea parte din sistemul de fortificație al orașului. Turnul a fost folosit ca punct de observație, de pază și foișor de foc, înainte de a i se adăuga un ceas. Acesta este înconjurat de un parc în formă de farfurie!
 • Muzeul Județean
 • Parcul Alei cu Aleea Eroilor
 • Monumentul Armatei Franceze a Dunării
 • Ateneul Nicolae Bălănescu

 Iată și premiile decernate la Gala AJTR pentru anul 2014:

 • Premiul Tezaur: Victor CRĂCIUN, pentru volumul “Eminescu regăsit“;
 • Premiul Eveniment: Eva GLIGOR, director general al firmei Atlantic Tour;
 • Premiul de Excelență: George Sorin NICOLESCU și Mihaela NICOLESCU, patronii firmei “Olimpic Internațional Turism SRL“; George BREZOI, secretar de stat la IMM – Ministerul Economiei;Nicolae BARBU, primarul municipiului Giurgiu; Stefko BURDZHIEV, prefectul districtului Ruse; Virgil PEȚANCA, director Centrul Cultural “Ion Vinea”; prof. univ. dr. Nicolae DINESCU – Râmnicu Vâlcea; Gheorghe ȘTUBEANU, patronul Hotel Sud, Giurgiu; Marin PENCEA, patronul restaurantului Perla, Giurgiu; Lili GANCEVA (Ruse), director Euroregiunea Danubius; Nicolae PETRESCU, călăuza călătoriilor AJTR;
 • Premiul pentru Reportaj pe calea undelor: Ana-Maria CAIA, RFI România;
 • Premiul Tezaur: Artur SILVESTRI, la împlinirea a 10 ani de la fondarea ARP și pentru Studiile despre Eminescu; 
 • Premiul Turismul ca un maraton: Lucian CLINCIU, președintele Asociației Carpathian Man – Zărnești;
 • Premiul Gaudeamus: Asist. univ. drd. Monica Nicoleta NEACȘU; 
 • Premiul pentru Reportaj: Nicolae LUPU;
 • Premiul Juventus: ClubulBoreal – București, prof. Aniela CASETTI și prof. Adrian CASETTI;
 • Premiul Anda Raicu: Monica ANGHELOVICI;
 • Premiul Măria Sa Muntele: Dan VASILESCU;
 • Premiul Ospeția din veac: Restaurantul Jariștea-București, Kera CALIȚA (Laura NICOLAU);
 • Premiul pentru Reportaj TV: Corina HINKOV; emisiunea Cap Compas (TVR) -Elena DINU, producător, și Titi DINCĂ, publicist comentator;
 • Premiul Ambasador: E.S. Faouz El ACHCHABI, ambasadorul Regatului Maroc la București; 
 • Premiul In vino veritas: Cristian PITULICE;
 • Premiul Ca la mama acasă: Liliana ENESCU, pensiunea Curtea Brăneană;
 • Premiul In Memoriam: Iulian VINTILĂ, fost director general al hotelului Athénée Palace (Hilton) – București;
 • Premiul pentru foto-reportaj: Vasile ARCANU;
 • Premiul Cartea care zidește: Costa ROȘU (Voivodina-Serbia).

Giurgiu (173)Giurgiu (182)

Gala Premiilor AJTR nu se limitează numai la ceremonia propriu-zisă de decernare a premiilor, ci și la descoperirea turistică a orașului în care se desfășoară. Astfel, cu o zi înainte, aceasta a fost precedată de o vizită la principalele obiective turistice din orașul în care Mihai Eminescu era descoperit în port în anul 1867 (pe când era hamal) și o seară la Ateneu, încheindu-se cu un popas la Mânăstirea Comana, al cărui prim ctitor a fost temutul voievod Vlad Țepeș, dar și la Casa Comana, pe care o mai vizitasem în 2014, o adevărată oază de liniște și relaxare în apropiere de București.

Giurgiu Comana 2015 (110) Giurgiu Comana 2015 (75) Giurgiu (203) Giurgiu Comana 2015 (40) Premiu ajtr Giurgiu (120) Giurgiu (116)Giurgiu (151)Giurgiu Comana 2015 (45)Giurgiu Comana 2015 (203)Giurgiu Comana 2015 (61)Giurgiu Comana 2015 (90) Giurgiu Comana 2015 (108) Giurgiu Comana 2015 (53) Giurgiu Comana 2015 (50) Giurgiu Comana 2015 (39) Giurgiu Comana 2015 (46) Giurgiu Comana 2015 (49) Giurgiu Comana 2015 (111)

Notă: Un album complet cu poze pe pagina de facebook a blogului.

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

2 Responses

 1. 8 April, 2015

  […] de travel pe destinaţia România, la Romania Travel Gala, 2014 şi Premiul „Anda Raicu” la Gala Asociaţiei Jurnaliştilor de Turism din România, 2015), pentru că astfel de recunoaşteri te determină să crezi mai departe în ceea ce faci, […]

 2. 6 January, 2016

  […] loc un eveniment tradiţional al Asociaţiei Jurnaliştilor şi Scriitorilor din Turism, respectiv Gala Premiilor AJTR pentru anul 2014. Am început frumos pentru că mi s-a acordat premiul “Anda Raicu” (cunoscută prozatoare şi […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture