Fundata, file de poveste…

Chiar dacă auzisem de Fundata de foarte multă vreme și văzusem fotografii superbe, nu m-am convins până nu am ajuns și nu am privit cu ochii mei frumusețea acestei zone. Deși în plină primăvară, am fost surprinși de suficient de multă zăpadă.

Comuna Fundata, situată în mijlocul culoarului Rucăr-Bran, are trei sate: Fundata, Șirnea și Fundățica, însă nu le-am vizitat pe toate de prima dată.

Fundata se află chiar la granița dintre Transilvania și Muntenia și este inclusă în zona Bran, alături de Bran și Moieciu, așa că va dați seama că locurile nu pot fi decât de poveste.

fundata (406)fundata (473)

fundata (422)

fundata (397)

Venind aici, cu ocazia Zilei Naționale a Turismului Rural Românesc, am aflat că în Fundata este cel mai curat aer din România, fiind la cea mai mare altitudine din țară. Faptul că am ajuns aici chiar în timpul unei sărbători a satului, când lumea se îmbracă în straie de sărbătoare a fost un plus pentru că am luat cunoștință cu tradițiile și obiceiurile localnicilor.

Noi am stat mai mult în satul Fundata, unde s-a desfășurat evenimentul mai sus amintit, cunoscut ca cel mai înalt sat locuit permanent, altitudinea sa fiind de 1360 de metri în punctul cel mai înalt.

fundata (390)

Am reușit să vizităm cele două biserici de aici, Biserica Veche fiind declarată chiar monument istoric. Biserica a fost ridicată după anul 1830 de către familia unui preot și poartă hramul Adormirea Maicii Domnului.

fundata (339)fundata (343)fundata (349)

fundata (345)fundata (352)Biserica Nouă “Sf. Nicolae”, construită în 1939, însă pictată ceva mai târziu, a fost sființită în 1943 în ziua de Sf. Dumitru, chiar de către Mitropolitul Ardealului de atunci.

fundata (315)

fundata (322)

fundata (329)

fundata (328)

fundata (334)

fundata (337)

În Fundata au loc câteva festivaluri în decursul unui an, evenimente care atrag nu numai localnicii, dar și turiștii, precum Nedeia Munților, Noaptea de Sânziene și Măsura Laptelui. Cu această ocazie, sătenii se îmbracă în port tradițional popular, așa cum i-am văzut și noi la sărbătoarea satului rural românesc.

fundata (623)

fundata (540)

fundata (552)

Zâmbitori, fericiți, mulțumiți, dornici de viață, cum rar vezi oamenii pe la oraș. Mai mult decât atât, i-am văzut liniștiți, senini, fără graba minutelor ce fug în neștire pe cadranul ceasului, de parcă lumea ar fi atemporală…

Majoritatea se ocupă cu creșterea vitelor, mâncarea tradițională fiind o binecuvântare. Parcă totul are alt gust aici. De la mezelurile autohtone, ciorba de fasole, sărmăluțele cu mămăliguță și până la desertul gustos și aromat.

bran fundata (37)bran fundata (41)

Dacă vrei să te bucuri de câteva zile de liniște te poți caza la pensiunile din zonă, precum Raza Soarelui ori Padina Ursului.

Raza Soarelui este un complex format din mai multe corpuri, noi fiind cazați în corpul principal, unde se află și sala de mese. Camera este potrivită ca mărime și am agreat că a fost destul de cald înăuntru, ținând cont că a venit iarna peste noi în plină primăvarお, iar micul dejun a fost ok.

fundata (446)fundata (450)fundata (98)

Pensiunea Padina Ursului este mult mai mare și are mai multe facilități, însă este destinată grupurilor și se afla chiar peste drum de Pensiunea Raza Soarelui. O pensiune interesantă, decorata deosebit, extrem de spațioasă și cu multe refugii unde poți să petreci clipe plăcute. Restaurantul este destul de mare, iar mâncarea e tipic românească, tradițională, foarte gustoasă! 🙂

fundata (121)fundata (124)fundata (132)fundata (136)fundata (139)fundata (142)fundata (153)fundata (215)

bran fundata (39)

fundata (256)

Pensiunile din Fundata sunt răsfirate și nu îți crează senzația de înghesuială, poate de aceea te poți bucura de priveliștea minunată oferită. Comuna are și o semnificație istorică deosebită, dacă ne aducem aminte de Primul Război Mondial, însă nu asta te cheamă azi aici. Te cheamă natura cu care a fost fericită de Dumnezeu, munții Bucegi și Piatra Craiului care se văd în zare în zilele senine, întinderea albă de zăpadă în clipele de iarnă și, mai ales, blândețea și ospitalitatea sătenilor.

Un loc minunat în care îți dorești să rămâi o veșnicie…

fundata (443) fundata (440)fundata (430)fundata (425) fundata (424) fundata (423) fundata (421) fundata (413) fundata (412) fundata (411) fundata (410)fundata (407) fundata (406) fundata (405)fundata (265)fundata (267)fundata (272)

fundata (673)

fundata (674)

fundata (675)fundata (720)

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

4 Responses

  1. 14 May, 2014

    […] sat turistic din România, în 1962), Peștera, Măgura, Predeluț, Sohodol, Poarta, Șimon, Cheia, Fundata (situată la cea mai înaltă altitudine din țară, respectiv la 1360 de metri, având și cel […]

  2. 20 May, 2014

    […] comori, locuri minunate, peisaje de vis. Dacă nu aţi mers niciodată pe Valea Ampoiului ori în Fundata vă invit să o […]

  3. 24 May, 2014

    […] la la ediția a XI-a Zilei Naționale a Turismului Rural Românesc, ce s-a săƒrbăƒtorit la Fundata, județul Brașov, în perioada 12-13 aprilie 2014. Dânsa a venit de data aceasta și cu ouă […]

  4. 15 April, 2016

    […] peisajului agro-pastoral al zonei. În cadrul festivalului, ce s-a deschis la Casa de Cultură din Fundata, vor avea loc atât activităţi culturale şi ateliere meşteşugăreşti cât şi activităţi […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture