Festivalul Cetăților Dacice din Cricău – întâlnire cu istoria
Dacă nu ar fi fost promovarea permanentă a Cetății din Alba Iulia la Târgul de Turism de la Romexpo, poate că nu aș fi ajuns atât de curând în județul Alba și pot spune că m-am îndrăgostit iremediabil de aceste locuri și de oamenii inimoși pe care i-am întâlnit!
Coincidența a făcut ca să îl vizitez pentru prima dată chiar în timpul Festivalului Cetăților Dacice care s-a desfășurat la Cricău în acest an, în perioada 22-23 iunie, festival ce ne-a oferit adevărate demonstrații ample de luptă daco-romane, acestea reușind să reînvie soldații romani legionari, nobilii geto-daci, trupele de cavalerie și cele de reenactment, spre deliciul spectatorilor.
În prima zi a festivalului, dar și în zilele următoare, s-a putut vizita expoziția “Războaiele daco-romane ilustrate în machete”, organizată de Consiliul Județean Alba, Muzeul Național al Unirii și Asociația Modelism Alba, iar de la ora 18.00 s-au putut urmări luptele de reenactment, ce au avut darul de a ne reîntoarce în trecut, încă de la început fiind avertizați că vor avea loc demonstrații extrem de spectaculoase.
Terenul ales chiar înainte de a intra propriu zis în satul Cricău, a fost unul puțin denivelat, dar suficient ca să ne dăm seama ce însemna o luptă pe astfel de câmpuri de bătălie. Tocmai din cauza terenului accidentat, înainte de prezentarea războinicilor, a scuturilor, armelor şi formaţiilor de atac, am fost anunțați că trupele de cavalerie nu s-au prezentat. Romanii au avut unități militare de pedestrași auxiliare și grele de infanterie, respectiv legiunile.
Trupele de infanterie prezente au fost însoțite de Tribunul unității care a declarat că vine de departe, tocmai de la granița nordică a Imperiului Roman, de la Porolissum, un loc încercat de istorie, trupa romană prezentă reconstituind o cohortă care apăra castrul de la Porolissum.
Soarele dogorea puternic, aerul devenea greu, dar luptătorii îmbrăcați cu scuturi reușeau să ne ofere un spectacol cât se poate de real.
Romanii acceptând provocarea, și-au trimis unitățile auxiliare să atace. Ulterior, au fost nevoiți să între în defensivă, până când s-a rupt linia romană și aceștia au căzut în luptă, subţiindu-se rândurile și dezvăluindu-se un adevărat măcel, lăsând în urmă un câmp plin de cadavre romane… Dacii au reușit să confiște unul dintre steagurile de război ce urma să decoreze încăperea unei căpetenii dacice.
Trupele intrate în luptă au fost Terra Dacica Aeterna, Grvppo Storico Româno, Gothsa Village Association of Maslomecz, Legionarii din Pro Antică XIIII GMV, Barbari din Hellas & Romă, Lupii Daciei, Cohorhs III Campestris Civium Romanorum Milliaria, Legiunea a XIII-a Gemina a Apulum, Lupii de fier ai Apoulonului.
Norii adunați pe cer au prevăzut un viitor sumbru pentru armata romană, dar ploaia ce urma să vina a însemnat belșug pentru daci.
La final am avut parte de dansuri cu Nimfele Dacice, foarte adulate de public și de cameră de fotografiat 🙂 .
Prima zi a Festivalului ar fi trebuit să continue cu un concert al trupei Holograf, pe scena special amenajată chiar la intrarea în Cricău, dar dar ploaia nemiloasă a reușit să disperseze toți turiștii. Concertul a fost însă reprogramat pentru următoarea săptămână.
Pe noi ne-a prins când încercam să profităm de preparatele gustoase la grătar și care ațâțau trecătorii, adăpostindu-ne de ploaie fără succes.
Cel mai rău mi-a părut, însă, de ritualul ce s-ar fi desfășurat în jurul rugului lui Zamolxe și de parada de torțe care nu s-au mai ținut.
A doua zi am fost nerăbdătoare să urmăresc cascadoriile ecvestre, comentate de Daniel Buzdugan, ce au avut loc după paradele de luptători și alte demonstrații de lupte. Între cei care ne-au oferit adevărate cascadorii cu cai, am remarcat-o pe Georgiana, singura față dintre cascadori, care a reușit să încânte publicul prin forța și curajul de care a dat dovadă.
În încheierea ultimei zi a Festivalului, Ansamblul Folcloric al Județului Alba și o formație de dansuri și soliști populari au înveselit atmosfera și au lăsat în urmă gustul plăcut al unui eveniment reușit, în pofida capriciilor vremii.
Lângă vitrinele cu machetele expoziției de războaie dacice, adevărate cetăți și personaje dacice reconstituite în miniatură, i-am cunoscut pe cei care au înființat Asociația Dacii din Cetate – Cricău, ce s-au implicat cu pasiune în promovarea patrimoniului turistic din zonă, ocazie cu care am aflat amănunte despre Cetatea Piatra Craivii din zona.
În cadrul Festivalului am asistat practic la un șir de întreceri dacice, unde echipe de flăcăi din cele cinci cetăți dacice ale Județului Alba (Cetatea de Baltă, Cricău, Cugir, Ighiu, Săsciori) s-au întrecut în probe ce au avut că scop câștigarea dreptului de găzduire a următoarei ediții a festivalului, ce va avea loc tot în preajma sărbătorii Sânzienelor, ca în fiecare an. Nici umorul nu a lipsit pe alocuri, descătușând frunțile participanților.
În timpul Festivalului Cetăţilor Dacice am urmărit o bucată de istorie, am pătruns în spiritul acelor vremuri, la Cricău reconstituindu-se cea mai mare luptă daco-romană de până acum, participând peste 100 de războinici din trupe din Italia, Polonia, Cluj, Zalău și Alba Iulia.
Dacă deschizi o carte de istorie și îți imaginezi trecutul te poți minuna. Dacă vizitezi un muzeu ce expune obiecte din timpul formării noastre ca popor începi deja să o vizualizezi și să simți o frântură din trecut. Dacă ești prezent chiar în mijlocul unor astfel de lupte, retrăiești trecutul și istoria cu fiecare por al ființei tale.
La anul, gazda evenimentului va fi Ighiu, un alt sat chiar înainte de Cricău, cum vii dinspre Alba Iulia. Sunt convinsă că va fi cel puțin la fel de fascinant și sper ca să participăm cât mai mulți la astfel de evenimente inedite și unice în peisajul turismului românesc.
De reţinut:
Distanţa Alba Iulia – Cricău: 16 km (traseu Alba Iulia-Ighiu-Cricau pe DN 74, timp estimat 20-30 de minute)
Cazare: Pentru a vizita o parte dintre obiectivele turistice importante ale judeţului ALba, vă puteţi caza la Pensiunea Casa Butnarului, care este aproape de Mănăstirea Râmeţ şi de Cheile Râmeţului.
Notă: Vacanţă la Alba Iulia-2013
Update iunie 2016: Oraşul Cugir (vechea aşezare dacică Singidava) face o întoarcere în timp, cu peste 2.000 de ani în urmă, pe vremea când dacii stăpâneau liberi aceste tărâmuri, pentru a fi gazda noii ediţii a Festivalului Cetăţilor Dacice, în perioada 24 – 26 iunie 2016.
Trupele de reenactment din Zalau dar si fetele de la Nimfele Daciei, fac spectacol de fiecare data. Urmeaza in acest week-end la Porolissum, festivalul Porolissum Fest!
Membrii fondatori ai asociatiei va transmit multumiri pentru participare si pentru impresiile prezentate prin comentariile si pozele
postate pe blogul d-voastra. Asteptam in aceasta vara sa veniti la Cricau si sa va insotim in drumetia spre cetatea dacica Piatra Craivii.
In mod sigur cand ajung iar in zona trebuie sa vad si Cetatea pentru care s-au dat luptele! 🙂
Multumesc pentru cuvintele frumoase.
Bine de stiut! Multumim!
Cum nu avem calatori participanti la astfel de evenimente, va felicitam pentru reusita. Acest tip de promovare outdoor a prins deja in Romania, iar judetul Alba este un inovator in promovare si reenactment. Dinamica acestor evenimente arata cresterea numarului de demonstratii, asa incat experienta reusitei va califica drept un calator de top.
Super fain! Mi-ar placea sa merg la un astfel de festival…
In judetul Alba se desfasoara cateva astfel de manifestari in cursul unui an… Cat despre acest festival, la anul va fi la Ighiu, astfel ca ai ocazia sa mergi atunci!
Membrii Fondatori spera ca in aceasta toamna sa ajungeti in zona pentu a vizita cetatea dacica Piatra Craivii .
Lasati-mi pe povestidecalatorie@gmail.com datele de contact, un numar de telefon, etc. Nu promit nimic, dar in weekend suntem la Albac, poate luni sa dam o fuga.
Ne apropiem cu paşi repezi de debutul Festivalului Cetăţilor Dacice – cel mai important şi mai mare festival dacic din România.
Oraşul Cugir (vechea aşezare dacică Singidava) se întoarce în timp, cu peste 2.000 de ani în urmă, în vremurile când dacii stăpâneau liberi aceste tărâmuri. Cetatea dacică Singidava va găzdui în perioada 24 – 26 iunie a X-a ediţie a Festivalului Cetăţilor Dacice.