Eliberarea pașaportului în regim de urgență pentru minori

Ținând cont că în spațiul european putem călători numai cu cartea de identitate, pașaportul nu mai reprezintă așa o necesitate, dar, sunt situații în care este absolut necesar, una dintre ele fiind aceea în care minorul nu a împlinit vârsta de 14 ani și nu are carte de identitate.

Având în vedere multiplele întrebări pe care mi le-am pus cu privire la eliberarea unui pașaport temporar (în regim de urgență) pentru fiica mea, deoarece aveam nevoie rapid de pașaport, am căutat informații pe internet pentru a mă duce la Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple București cu lecția făcută. Vizavi de condițiile de eliberare a unui pașaport puteți citi amănunte în articolul Ziua pașaportului românesc. Informații utile privind pașaportul temporar în regim de urgență am găsit și aici (unde se menționează și ce trebuie să facă persoanele care nu sunt din București).

Ei bine, am avut nevoie și de alte amănunte, privind condițiile și actele necesare pentru eliberarea pașaportului în regim de urgență pentru minori.

girl_with_suitcase2

Astfel, am sunat la numărul de telefon 021-2129626 și mi s-a spus clar că pașaportul temporar nu poate fi eliberat decât la adresa din Șos. Pipera nr, 49, sector 2, București, unde se depun atât cererile pentru eliberarea pașapoartelor simple electronice, cât și a celor simple temporare.

Accesați Propunerile de weekend pentru a afla unde puteți merge la sfârșit de săptămână!

Documentele de care am avut nevoie pentru minor:

 • certificatul de naștere în original
 • pașaportul vechi expirat
 • cărțile de identitate ale noastre, ale părinților în original
 • chitanțele privind plata taxelor, pe numele minorului
 • două poze format de pașaport care se fac acolo dacă sunteți cu copilul sau le aduceți cu voi
 • cererea de eliberare care se completează de către ei când intrați în ghișeu, doar o semnați (ambii părinți ori unul singur cu procură de la celălalt părinte/hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă de încredințare a minorului, dacă părintele e divorțat. Sunt cazuri în care nu este nevoie de acordul celuilalt părinte – studii, tratament în străinătate, etc., cu documente doveditoare. De asemenea, cererea poate fi depusă de reprezentantul legal.)

Nu mi s-au cerut fotocopii după actele originale! Am mers cu actele numai în original, care mi-au fost înmânate după verificare și extragerea de informații. Pot face ei copii, dacă este cazul.

Taxele care trebuiesc plătite la o sucursala CEC BANK sunt următoarele:

 • 100 lei taxa de pașaport
 • 100 lei taxa de urgență
 • 22 lei taxa consulară (Update: 15 ianuarie 2017: eliminată de la data de 1 februarie 2017, în conformitate cu Legea 1/2017 privind eliminarea unor taxe şi tarife, vezi amănunte aici)

Recomand să le plătiți chiar la sediul din Pipera (ghișeul nr. 17), pentru că dacă sunt probleme, cum a fost la noi, mai bateți drumul până la sucursala la care le-ați plătit. Adică funcționara de la ghișeu a completat două chitanțe cu numele copilului și la a  treia mi-a cerut cartea de identitate și a completat-o cu numele și CNP-ul meu, deși la ghișeul de informații mi se spusese că toate chitanțele trebuie să fie pe numele minorului, adică a celui pentru care se face pașaport. M-au întors din drum și chitanța a fost modificată (UPDATE decembrie 2017: la sediul din str. Nicolae Iorga nr. 27-29 nu se mai depun cereri. Accesați acest link pentru noutăți).

Pentru a vă fi mai ușor, vă dau și traseul ghișeelor, urmat după ce am intrat în sediul Poliției și m-am îndreptat spre dreapta, după ghișeul nr. 7, unde se află ghișeul de informații care m-a îndrumat:

 • ghișeul nr. 17, sucursala CEC, pentru plata taxelor
 • ghișeul nr. 9 de la et. 1, pentru depunerea documentelor
 • ghișeele nr. 11-12 pentru eliberare

Dacă numai un singur părinte iese din țară cu minorul, acesta trebuie să aibă o procură de la notariat care să includă acceptul celuilalt părinte (aveți nevoie la graniță). Procura trebuie să precizeze țara de destinație, perioada, scopul și durata călătoriei. Aceasta se redactează numai în limba română, fiind necesară doar la ieșirea din țară. Acum, dacă faceți un circuit și poposiți mai multe zile într-o țară nu cred că ar strica să fie și tradusă într-o limbă de circulație internațională. cu atât mai mult cu cât niciun însoțitor nu e părintele copilului… (UPDATE octombrie 2016, conform Legii nr. 169/2016, s-a eliminat obligativitatea de a declara scopul deplasării şi ruta călătoriei, iar declaraţia de acord a părintelui care nu însoţeşte copilul va fi valabilă pe o perioada de până la trei ani şi va putea fi utilizată pentru mai multe călătorii efectuate în acest interval).

Termenul de eliberare este de 2 ore, dar veniți mai bine a doua zi, oricum, vă menționează funcționarul de la ghișeu când să veniți să luați pașaportul.

Actele necesare la eliberare:

 • bonul pe care vi l-au inmânat la depunere
 • buletinul unui părinte în original

Valabilitatea pașaportului temporar este, teoretic, un an de zile, dar:

 • în spațiul UE este valabil, într-adevăr, până în ultima zi înscrisă pe pașaport
 • în afara spațiului UE doar 6 luni (pașaportul trebuie sa fie valabil cel puțin 6 luni de la data ieșirii din țară)

Programul de depunere și eliberare este următorul:

 • primiri și eliberări documente 8.30-16.30, de luni până vineri

Important:

Dacă nu sunteți părinții minorului și acesta călătorește cu bunicii, de exemplu, suplimentar față de declarația privind acordul părinților/a reprezentantului legal/părintelui supraviețuitor, este necesar cazierul judiciar al însoțitorului (vi se cere la graniță)!

Similar se eliberează și pașaportul temporar pentru adulți, excludeți actele necesare minorului.

Dacă aveți neclarități sau doriți informații de ultima oră cu privire la călătoria în străinătate cu un minor puteți accesa site-ul Poliției de Frontieră (telefon  021.316.25.98), cum am fost și noi îndrumați și unde se găsesc informații suplimentare pentru ieșirea din țară. Rețineți, de asemenea, că se poate călători în străinătate numai cu cartea de identitate în următoarele țări:

Nu ne mai rămâne decât să pornim la drum!

Update august 2017:

În Plaza România, bd. Timişoara, nr. 26, sector 6 Bucureşti, începând cu 21.08.2017, s-a deschis un nou sediu pentru depunerea cererilor de eliberare a paşapoartelor simple temporare şi paşapoartelor simple electronice. Informații de ultima oră cu privire la pașapoarte puteți afla aici.

Travel-with-kids1

Sursă poză 1.

Sursă poză 2.

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

13 Responses

 1. GadgetWorld says:

  Nu inteleg de ce au facut acest pasaport in regim de urgenta valabil doar un an? Pe langa faptul ca platesti niste bani in plus, ar trebui sa aibe o valabilitate mai mare…

  • Kaira says:

   As doei sa te intrebi daca ai specificat urgenta .

   • Pasaportul temporar este unul eliberat in regim de urgenta pentru minori sau adulti. Costul termenul de eliberare sunt mai mici. Dar si valabilitatea, adica doar un an si sunt unele tari care nu te primiesc cu pasaportul temporar (nu are amprente digitale). In afara de asta, pentru tarile in care iti trebuie valabilitate de 6 luni minim, nu il mai poti folosi incepand cu trecerea a sase luni…

 2. As fi preferat sa platesc urgenta pentru un pasaport normal, care sa dureze normal, dar asa e legislatia. Probabil nu are toate elementele necesare de grafica si rapiditatea eliberarii nu permite, cine stie…

 3. GEORGE says:

  Imi puteti spune in cate zile se elibereaza un pasaport pentru copil ,dar nu la urgenta

 4. Din cate stiu eu, 10 zile. Verificati datele actualizate aici: http://www.pasapoarte.mai.gov.ro/indexActe1.html

 5. Robert says:

  Bună ziua ,se mai poate face pașaportul în regim de urgenta pentru un minor de 2 ani și 3lun în, îmi puteți spune de ce acte ar fi nevoie,precizez ca nu suntem casatoriți legitim.Mulțumesc!

  • Pentru toate informatiile de ultima ora, sunati si intrebati la Serviciul de Pasapoarte. Puteti accesa site-ul oficial: http://www.pasapoarte.mai.gov.ro/ .
   Daca sunteti din Bucuresti, in Plaza România, bd. Timişoara, nr. 26, sector 6 Bucureşti, începând cu 21.08.2017, s-a deschis un nou sediu pentru depunerea cererilor de eliberare a paşapoartelor simple temporare şi paşapoartelor simple electronice si puteti lua informatii si de acolo.

 6. Milea Mădălina says:

  Bună ziua as dori sa fac si eu pasaportul lui băiatul me de 12 luni la urgență maxim 2 zile cum as putea va rog din suflet ca am luat biletele de avion si nu stiam ca durează 14 zile va rog mult puteti sa ma ajutati cu o modalitate va rog mult

 7. Mihaela says:

  Bună, se poate face vreun pașaport fără certificat nastere românesc minorului?suntem români și părinți și minorul, dar minorul este născut și cu rezidență în italia (nu are certificat românesc)trebuie să ne întoarcem de urgență în italia cu minorul având vizite și vaccin. Mulțumesc frumos pentru răspuns

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture