East Sussex (1): Pavilionul Regal – palatul exotic din Brighton
Brighton, ca toate orașele cu ieșire la mare, a fost mai întâi un sat de pescari, precum Worthing, aflat pe aceeași coastă de sud, dar în partea de est, devenind ulterior o stațiune căutată pe litoralul englezesc.
Brighton, se află la numai o oră de mers cu mașina sau trenul de Londra și, deși nu văzusem Londra înainte, l-am putut asemui cu o mică Londră.
Unul dintre punctele de atracție ale orașului este Pavilionul Regal (Royal Pavillion), construit de George, prinț de Wales, devenit Regele George al IV-lea.
Inițial, Pavilionul Regal a fost doar o casă de vacanță, transformată într-o vilă modestă în stil neo-clasic, însă, din momentul în care George de Wales a devenit prinț regent (1811), Marine Pavillion, cum fusese denumită vila, cunoaște o schimbare spectaculoasă, cu atât mai mult cu cât fuseseră adăugate grajdurile în 1808, astăzi clădirile respective găzduind Muzeul din Bringhton și Sala de Concerte.
Astfel, în 1815, Prințul l-a angajat pe arhitectul John Nash pentru a transforma reședința sa din Brighton într-un palat oriental, amenajare ce a durat 7 ani.
Minaretele, turnurile și cupolele îi conferă Pavilionului Regal o notă distinctă printre castelele englezești, dacă ne gândim și la decorul opulent din interior, inspirat de China.
Chiar dacă Regele George al IV-lea nu s-a bucurat prea mult de rezultatul final, dată fiind moartea sa, Pavilionul Regal a devenit amprenta lui și a orașului Brighton, ce atrage numeroși turiști, fiind deschis publicului încă din 1851, găzduind, în același timp, baluri, expoziții și conferințe, mai ales că dispune de o superbă grădină.
Primul război mondial, ca în multe alte locuri din lume, schimbă destinația Palatului în spital, tocmai din acest motiv, anul 1920 aduce cu sine începerea unei restaurări, păstrând până în ziua de azi viziunea celui care l-a zămislit: George al IV-lea.
Eu când l-am văzut prima dată, am fost destul de uimită, deoarece nu se încadra în peisajul britanic și m-am gândit că a aparținut vreunui mogul, însă am fost destul de surprinsă să aflu că, în ciuda exotismului său, interiorul reflecta personalitatea regilor Angliei, prin mobilierul și operele de artă expuse, la vremea sa fiind proiectat și reamenajat să incorporeze ultimele tehnologii care să servească pentru confortul și comoditatea fețelor încoronate (izvoare cu apă locale, iluminarea ferestrelor pictate, băi utilate cu conducte și instalații).
Astăzi, Pavilionul Regal din Brighton găzduiește diferite ceremonii și recepții, iar o vizită a acestuia vă va copleși, cu siguranță! Don’t smile 🙂 .
De reținut:
- Adresă: 4/5 Pavilion Buildings, Brighton, East Sussex (circa 20 de minute de mers pe jos de la Gara din Bringhton, la câteva minute de mare);
- Program și taxe de vizitare, pe site-ul oficial: http://brightonmuseums.org.uk/royalpavilion/visiting/ .
Notă: sursa foto fară watermark (music room / camera muzicii): http://brightonmuseums.co.uk/royalpavilion
1 Response
[…] de multe pe metru pătrat am văzut peste tot în Anglia, mai ales în Brighton (unde am vizitat Pavilionul Regal şi […]