Descoperă vinul românesc la Târgul Internațional de Vinuri GoodWine 2015
Târgurile de vinuri sunt o ocazie bună de a vedea ce vinuri noi au apărut pe piață, de a cunoaște povestea care stă în spatele unor crame, dar, mai ales, de a testa această licoare bahică în numeroase buchete care ne vor ajuta să descoperim noi gusturi și arome.
Dacă la începutul lunii aprilie va fi VinVest 2015 la Timișoara, mai aproape de București este Târgul Internațional de Vinuri GoodWine 2015, ce are loc în aceste zile la Romexpo.
Proprietari de podgorii și crame, specialiști în marketing, somelieri și oenologi sunt prezenți la târg pentru a ne ispiti cu o degustare din vinurile considerate reprezentative.
Cu această ocazie am aflat de crame noi sau am aflat povești interesante despre crame mai vechi. Parcă altfel savurezi un vin când îi cunoști istoria și oamenii care stau în spatele acestuia.
Crama Rătești, aflată în apropiere de Satu Mare, ne-a încântat cu vinurile cu miros vegetal, cu note florale și de măr verde. Astfel de vinuri merg excelent cu pește și fructe de mare, dar au și vinuri cu arome mai intense, cum este Merlot 2012, ce ne ispitește cu gustul specific al fructelor pârguite.
Dealurile Răteștilor sunt cunoscute ca zonă viticolă încă de la începutul anilor 1700, însă povestea cramei începe pe la 2008, când s-au plantat primele vițe de vie la Rătești, pentru a demonstra că timpul chiar dacă șterge amintiri, acestea pot redeveni realitate.
Am gustat vinuri și de la Senator Wine, un producător român ce ne oferă soiurile românești, exploatând în prezent 850 de ha de vie în patru regiuni diferite din România: Vrancea, Însurăței, Huși și Tirol. Interesant este că la Însurăței, Senator deține cea mai mare podgorie exploatată în regim ecologic din Sud-Estul Europei (245 ha).
De Domeniile Tohani sunt sigură că ați auzit, dar poate nu știți povestea care se află în spatele vinului Principele Radu. Dealtfel, gama “Moșia de la Tohani” ne poartă în timp pe vremea Principelui Nicolae de Hohenzollern, ce a trăit o intensă poveste de dragoste cu Ioana Dolette, căsătorindu-se în secret la Biserica și Primăria din Tohani.
Un tărâm al vinului roșu, podgoria Tohani aparține regiunii viticole Dealu Mare, pământuri nobile ce au dat naștere unor vinuri speciale, remarcate și premiate la nivel internațional, în prezent, Domeniile Viticole Tohani fiind și Furnizor al Casei Regale, ce confirmă calitatea unui vin de elită.
Crama Oprișor m-a fermecat incontestabil cu o poveste ce redescoperă tradițiile românești. Așezată în albia “Văii Ursului” sau podișul Oltenesc, cum mai este cunoscută zona, aceasta se află în inima Olteniei. Arealul viticol al Oprișorului a fost readus la viață, începând din 2001, prin replantarea colinelor și versanților Golului Drancei cu 252 de ha de viță de vie. Cu concepte unice pe piață, de la Oltenia Profundă la Artă și Vin, Crama Oprisor ilustrează cultura și tradițiile oltenești în metafore ale vinului. Numai denumirile acestora, Măiastru, Caloian, Rusalca Albă, Drăgaică Roșie, Smerenie, ori Ispita și Detaliu te poartă printr-un întreg mister al vremurilor surpinse în licorile ce ascund poezie, tumult, plăcere ori spirit mitologic tradițional.
Mai regăsim vinuri și din domeniile Dealu Mare Urlați-Ceptura, Vladoi, Ostrov, vinurile Cricova sau Budureasca, dar și trufe din Transilvania.
Vinuri elegante, exotice, echilibrate sau fructate ne îmbie să le degustăm, să le cunoaștem și ne atrag incontestabil să le descoperim la fața locului, acolo unde se naște povestea lor, dincolo de pereții sticlei ce le îmbrățișează, în podgoriile și la cramele ce ne invită să le vizităm.
Mai aproape de noi acum, le putem afla povestea la Târgul Internațional de Vinuri GoodWine. Iată și alte propuneri pentru acest weekend!
De reținut:
- Locație: București, Romexpo, Pavilion C1
- Program vizitare: vineri, 20 martie 2015, între orele 12 – 19, sâmbătă, 21 martie 2015, între orele 10 – 19, duminică, 22 martie 2015, între orele 10 – 17
2 Responses
[…] că se vor promova produse autohtone, cum ar fi cozonacii de la Mama Cozonacilor din Bran, dar și vinurile moldovenești. Iată şi care au fost concluziile primei […]
[…] Tot la Romexpo are loc ediţia de toamnă a Târgului Internaţional de Vinuri GoodWine, ce şi-a deschis porţile pe 20 noiembrie în Pavilionul C1. Târgul Internaţional de Vinuri Goodwine este cel mai important eveniment din Bucureşti dedicat vinului premium. Evenimentul reuneşte peste 100 de producători, importatori şi distribuitori de vin, dar şi companii din domenii conexe (sâmbătă de la 10.00-19.00 şi duminică de la 10.00 la 17.00). Iată cum a fost la o ediţie trecută. […]