Descoperă Maramureș: Cascada Cailor și legenda din spatele acesteia

În Maramureș poți petrece sejururi cu adevărat minunate. Aerul curat, locurile deosebite și mai ales oamenii speciali care te întâmpină cu bucurie și entuziasm, te atrag ca un magnet.

La Cascada Cailor am ajuns după o plimbare cu Mocănița pe Valea Vaserului. Pentru a te bucura de susurul cascadei poți porni din stațiunea Borșa, fie pe jos, pe un traseu montan de o oră și jumătate, fie cu telescaunul, după care cobori de pe vârful pârtiei într-o drumeție de o jumătate de oră.

Cascada se află la altitudinea de 1300 m și se formează din apa care se adună de pe muntele Cailor într-o depresiune circulară glaciară, din cauza topirii zăpezii și a ploilor dese care alunecă pe versantul abrupt al Rezervației Piatra Rea revărsându-se peste Podul Cailor de la o înălțime de circa 90 de metri în mai multe trepte cu căderi succesive.

Denumirea cascadei provine de la o legendă în care se spune că o herghelie de cai încolțită de urși s-a aruncat în prăpastie. Bogăția pășunilor acelor locuri atrăgeau oile și caii, iar după această întâmplare păstorii ar fi vărsat lacrimile care au dat naștere Cascadei Cailor. Până și muntele și-a primit acest nume, ca și pârâul care coboară la vale. Pe noi ne-a cam prins ploaia, dar abia se pornise temătoare, așa că ne-am încumetat să ne continuăm drumul prin pădurea parfumată de brazi până în buza cascadei.

Dacă vremea este frumoasă, merită să zăbovești mai multe minute pentru peisajul mirific care ți se deschide în fața ochilor, fiind un loc ideal de relaxare.

Iubitorii muntelui și aventurii pot urca chiar prin Canionul Cailor pentru a admira și primele cascade care coboară vertiginos la vale, transformându-se în final în Cascada Cailor, considerată una dintre cele mai frumoase cascade din România.

De reținut:

 • Acces:
  • dinspre pârtia de schi din stațiunea Borșa cu telescaunul până în partea de sus a pârtiei (17 minute). Telescaunul funcționează în orice anotimp. Drumul se continuă pe jos circa 30 de minute până la baza cascadei. Telescaunul și pârtia de schi sunt situate în Complexul Turistic Borșa, la 12 km de orașul Borșa. Telescaunul funcționează zilnic între orele 09.00 – 18.00 vara și 09.00-17.00 iarna. Tarif urcare + coborâre adulți: 30 lei/persoană.
  • din centrul stațiunii Borșa se merge drumul forestier marcat cu triunghi roșu (2 – 3h) . Distanța este de circa 8 km, din care 5 km pot fi parcurși cu mașina. Traseul nu este foarte dificil.
 • Momentul cel mai bun de a vizita cascada este primăvara, deoarece debitul apei crește, iar căderea acesteia devine spectaculoasă.
 • Am vizitat Cascada Cailor cu Scorilo Travel Vacante, care realizează cele mai frumoase vacanțe în Maramureș!

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

11 Responses

 1. Nicu Rîşteiu says:

  Fara comentarii…totusi nu ma pot abtine sa nu spun ca sunteti un adevarat Specialist în turism şi blogger de travel !! Felicitari, succes, calatorii frumoase, drumuri bune si zboruri line prin alte zari frumoase, de soare pline !!

 2. Denis says:

  Bună ziua, oare drumul către cascada este accesibil în perioada aceasta?

 3. Valentina says:

  Cascada Cailor a secat. Nu mai este apa – am fost acolo acum 4 zile, in 20 iulie 2019. Sunt doar bolovani.

 4. Edith Stellwag says:

  Si-a revenit, eu am fost azi in 12.08.19 si am putut sa o admir in toata splendoarea ei.

 5. Gina says:

  Multumesc frumos! Informatii de un real folos pentru cei care merg pentru prima oara. Foarte frumos relatate!

 6. Ovidiu says:

  Un articol superb, comprehensiv , care contine detalii de orientare foarte clare! Felicitari !!!

 7. Gigi says:

  Ofi deschis accesul spre cascada cailor in a 2-a zi de Craciun ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture