Descoperă Ierihon, cel mai vechi oraș din lume!

Ierihon – orașul vechi

Iată că am ajuns și în Ierihon, cel mai vechi oraș din lume, care se află și la cea mă joasă altitudine de pe glob, aproximativ 250 de metri sub nivelul mării. Situat la circa 25 de km de Ierusalim, Ierihonul este că o insulă palestiniană în interiorul Israelului. Legendar oraș biblic, acesta se bucură de o vegetație abundendă formată, în special, din palmieri, grație râului Iordan care se află la numai 7 km distanță și care îl iriga din abundență. Tocmai de aceea, Ierihon a fost supranumit Orașul Palmierilor.

Când ajungi în orașul vechi, nu ai cum să nu rămâi fascinat de curmalii ale căror crengi bogate în fructe te atrag că un magnet, dar îți oferă și o binemeritată oază de răcoare pe timp de vară. Vă asigur că aici am mâncat cele mai mari, mai cărnoase și gustoase curmale și am avut prilejul de a le degusta și crude. Evident că am cumpărat o cutie de la vânzătorii ambulanți, la un preț de numai 5 dolari pentru jumătate de kilogram. Cu atâta bogăție, nu e de mirare că aici putem găsi și marmeladă de curmale, înghețată sau prăjituri cu aceste fructe dulci bogate în minerale și vitamine.

Legenda spune că soiul iudaic al curmalelor a fost readus la viață prin descoperirea unui borcan cu semințe găsit cu ocazia săpăturilor arheologice în palatul lui Irod, care au germinat ulterior, datorită tratamentelor fertilizante. Curmalele sunt cele mai vechi fructe cultivate de pe mapamond, iar în jurul orașului antic Ierihon veți avea ocazia de a vedea plantații întregi.

În vechiul oraș ne putem potoli foamea la restaurantul Temptation în care se ospătează mai toți turiștii, chiar în apropiere de izvorul lui Elisei, unde se află și o fântână. O plimbare scurtă cu cămila, în acest loc, îți imprima acea atmosferă exotică pe care te aștepți să o găsești negreșit.

O adevărată oază în mijlocul deșertului, Cetatea Ierihonului este înmiresmată și de alți arbori tropicali, ca să amintesc doar de banani, portocali, smoochini și lămâi, ca și când Raiul s-ar fi pogorât la picioarele tale. Nu întâmplător, pentru că am aflat o mulțime de amănunte și întâmplări fascinante despre acest oraș vizitat tot mai des de creștini cu ocazia pelerinajului pe care l-am făcut în Țara Sfântă.

Ierihonul a fost primul oraș cucerit de israeliți după peregrinarea de 40 de ani a evreilor prin pustiu. Acesta este precum o fortăreață naturală, având în vedere că este înconjurat de Muntele Nebo în est, Munții Centrali în vest și de Marea Moartă în partea de sud. Totuși, acest lucru nu a împiedicat distrugerea Ierihonului în câteva rânduri.

Irod cel Mare a construit un palat de iarnă în acest oraș, dotat cu apeducte, un hipodrom și un teatru, fiind reședința lui preferată de iarnă. Fiul acestuia, Irod Antipa, este cel care l-a arestat și a ordonat uciderea lui Ioan Botezătorul prin decapitare.

Ce putem vizita în Ierihon?

Așezământul Românesc

În Ierihon se află un Așezământ Românesc care se adaugă celorlalte două lăcașuri românești aflate pe pământul Țării Sfinte: Așezământul românesc de la Ierusalim și Schitul “Sfantul Ioan Botezătorul” de la Iordan.

Sincer, nu știam că ne-am pus amprenta asupra multor locuri din Țara Sfântă. Ei bine, deoarece Biserica Ortodoxă Română a primit prin donație de la un credincios român stabilit aici, un teren la care s-au mai adăugat și altele limitrofe, până s-a ajuns la o suprafața de 3.000 mp., s-a decis  ulterior construirea unui așezământ românesc destinat pelerinilor români.

În centru se află biserica ortodoxă, cu hramul „Nașterea Domnului” și „Toți Sfinții Români”, înconjurată de alte trei clădiri: paraclisul cu hramul „Toți Sfinții din Palestina”, clopotnița, corpul casei pentru pelerini și egumenia. Biserica a fost pictată în stil bizantin de doi pictori din București. Frescele reprezintă scene biblice din Ierihon și de pe valea Iordanului, dar și sfinți români. Ceea ce m-a impresionat pe mine este că o parte dintre aceștia poartă straie populare românești. În același timp, stranele pentru credincioși, frumos sculptate în lemn, transmit mesaje pline de învățăminte, extrase din psalmi, invitând la reculegere…

Așezământul românesc din Ierihon se află aproape de centrul orașului nou, oarecum la jumătatea distanței dintre Dudul lui Zaheu și vechea cetate.

Biserica Ortodoxă Sfântul Prooroc Elisei și Dudul lui Zaheu

Tot în Ierihon se poate vedea Dudul lui Zaheu, păstrat până astăzi în perimetrul Bisericii Ortodoxe Sfântul Prooroc Elisei. Copacul în care s-a urcat Zaheu era un “sicomor”, asemănător cu smochinul. La noi în țara a fost numit “dud”, deoarece se aseamănă cu dudul românesc. În acesta s-a urcat Zaheu vameșul, pentru a-L vedea pe Hristos. Potrivit tradiției creștine, Sfântul Zaheu l-a însoțit pe Sfântul Apostol Petru. În Ierihon s-a petrecut convertirea vameșului Zaheu la pocăință.

Mănăstirea este inchinată Sfântului Proroc Elisei, deoarece Ierihon era locul în care profetul își desfășura activitatea. Ceea ce în mod sigur vă va impresiona în biserică, este culoarea profund albastră a pereților, care m-a dus cu gândul la albastrul nostru de Voroneț. În biserică se află icoana Sfintei Matrona a Moscovei, care mai apare și în altă biserică văzută de mine în Țara Sfântă. Sfântă Matroană este recunoscută pentru vindecarea multor neputincioși.

După vizitarea orașului Ierihon, veți avea ocazia de a ajunge la Marea Moartă, chiar în depresiunea Iordanului, prilej cu care puteți face o baie în ea. Marea Moartă este, de fapt, un lac hipersalin cu concentrația cea mai mare de brom din lume și 35% sare, alimentat de apa râului Iordan. De unde și numele de Marea Moartă, pentru că este lipsită de viață. În grotele din N-V mării au fost descoperite Manuscrisele de la Marea Moartă, care reprezintă dovadă aplicării legii lui Moise, care sunt expuse la muzeul din Ierusalim.

Vizitarea orașului Ierihon, una dintre primele așezări umane din Orientul Mijlociu, ca și a altor orașe aflate pe traseul circuitului făcut în Țara Sfântă, m-a lăsat fără cuvinte…

De reținut:

  • Orașul Ierihon poate fi vizitat într-un circuit în Țara Sfântă, care include vizitarea celor mai însemnate locuri de pelerinaj ale creștinilor. Pentru a afla circuitele disponibile și pentru înscrieri, vă rog să lăsați un comentariu ori să trimiteți o solicitare ghidului specializat pe Israel Mihaela Manoliu pe adresa manoliumiki@yahoo.com . Un pelerinaj foarte frumos de 5 nopți este cel de Bobotează în Israel. Acesta include și vizitarea Mormântului Maicii Domnului, efectuarea traseului Drumului Crucii în Ierusalim, urcarea pe Muntele Tabor. Orașele incluse în traseu sunt: Ierusalim, Betlehem, Nazareth, Capernaum, Haifa (Gradinile suspendate sunt de o frumusețe debordantă!). Se va vizita locul în care s-a botezat Mântuitorul și se va participa la slujba de sfințire a apelor râului Iordan. Perioada: 16.01-21.01.2019.

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture