Descoperă Delta Dunării, paradisul de lângă noi! 

Prima dată când am ajuns în Deltă a fost acum câțiva ani chiar de Revelion și m-am bucurat din plin de această prima experiență care s-a dovedit a fi foarte romantică, urmărind ambarcațiunile care treceau din când în când prin fața hotelului în care eram cazați ori apusul de soare superb din fiecare seară. Nici nu mi-aș fi închipuit că Delta poate să însemne altceva decât două-trei vase și câteva păsări care s-ar fi nimerit în calea noastră…

Delta Dunarii (9)

Delta Dunarii (387)

Ei bine, anul acesta am gustat Delta Dunării prin toți porii! De la plimbările pe canale și lacuri, de la privitul și fotografiatul păsărilor până la a ne desfăta cu peștele preparat minunat de către gazdele noastre. Acest lucru a fost posibil datorită Agenției Descoperă Delta Dunării și a oamenilor dedicați și buni cunoscători ai Deltei, avându-l ca ghid pe Iulian, un tânăr foarte pregătit, modest și cu mult bun simț. Nu știu cum reușea el să nu ne rătăcească pe canalele Deltei și să recunoască fiecare pasăre care ne tăia calea!

Delta Dunarii (65)

Delta Dunarii 2 (932)

Odată ajunși în Tulcea și cu indicațiile primite de la Iliuță Goean, un adevărat împătimit al Deltei și care a pus bazele agenției, realizând atâtea programe frumoase, am reușit să ajungem fără probleme în Portul Aval Tulcea, pe pontonul Hera, de unde urma să fim îmbarcați spre satul Mila 23.

Delta Dunarii F64 Povestidecalatorie (6)

Delta Dunarii (13)

Traseul pânムla Mila 23 a durat aproximativ 2 ore, deși la întoarcere a fost mult mai scurt, probabil pentru ca să admirăm păsările ce nu încetau să ne uimească, dar și vegetația superbă de început de iulie.

Delta Dunarii (21) Delta Dunarii (37) Delta Dunarii (41)

De pe Brațul Tulcea am parcurs traseul: Canal 36 – Canal Șontea – Cot Condura – Lacul Băclaneștii Mari – Canal Furtuna – Lac Furtuna – Canal Olguța – Canal Dunăƒrea Veche -€“ sat Mila 23. Pe Lacul Fortuna (Furtuna), unul dintre lacurile mari ale Deltei, se văd chiar dealurile Mahmudiei, după cum ne-a atenționat Iulian. Am mai aflat și că pe Dunărea Veche circulau vasele înainte de a se deschide Brațul Sulina.

Delta Dunarii (52) Delta Dunarii (54) Delta Dunarii (56) Delta Dunarii (77) Delta Dunarii (83)

Drumul spre sat printre sălcii și stuful de baltă este foarte plăcut și chiar înainte de a intra pe canalul ce ne ducea la sat, după ce am zărit Turnul de apă unde se epurează apa și Muzeul Lotcii, am admirat și o colonie de pelicani ce se zbenguiau nestingheriți. Aici am aflat că acolo unde apa este mai adâncă, pelicanii stau lângă cormorani care prind peștele și îl fură de la ei. Pelicanul planează mai bine de 70-80% din zbor, iar după ce înghite peștele îl ține în gușă până ajunge descompus în stomac, datorită acidității mari.

Delta Dunarii (91) Delta Dunarii (118) Delta Dunarii (139) Delta Dunarii (150)

Delta Dunarii (260)

Pe lângă primele păsări pe care le-am admirat (egrete, lebede, pescăruși) și câteva bărcuțe ce se odihneau la mal, am văzut și plasele lăsate de pescari, numite vintire și taliane. Într-una din zile chiar am văzut o știucă prinsă, dar și o broscuță țestoasă pe care am eliberat-o… Pentru a întinde plasele se face o cărare cu un băț ca să taie vegetația de pe fundul apei și să întindă sculele pentru pescuit. Unii pescari, când aud buhaiul de baltă și sunt pe baltă sunt optimiști că a doua zi vor prinde peste.

Delta Dunarii (212)

Delta Dunarii (184) Delta Dunarii (220)

Delta Dunarii (267)

Delta Dunarii 2 (105)

Delta Dunarii 2 (109)Delta Dunarii 2 (117)

Peștele înainte era ținut în Ghețării, iar între calupurile de gheață se punea stuf ca să nu se lipească între ele. Sunt zile când nu se adună nici o tonă de pește de la toți pescarii, iar fiecare are o anumită cherhana cu care lucrează.

Delta Dunarii 2 (228)

Delta Dunarii (296)

Satul Mila 23 are casele formate pe trei rânduri, două cu ieșire la apă și unul în mijloc. Casele tradiționale sunt albe cu albastru și acoperite cu stuf.

Delta Dunarii (255)

Delta Dunarii 2 (230) Delta Dunarii 2 (231)
Prima zi

Fiecare zi a fost diferită și fascinantă, în prima zi având două excursii incluse în program, a câte 4 ore fiecare, cu pauză de prânz la Pensiunea Vanessa, unde eram cazați și care are cel mai frumos ponton!

Delta Dunarii (375)

Traseele celor două excursii pe canale și lacuri printre sălcii, plopi, frasini, salcâmi și ciulini de baltă, au fost:

 • Sat Mila 23 – Dunăƒrea Veche – Canalul Cațavaia – Canalul Vișina – Gârla Vișina – Gârla Lopatna – Canal Trei Iezere – Lacul Trei Iezere -€“ Lacul Rădacinos – Canal Eracle – Dunărea Veche – Sat Mila 23
 • Sat Mila 23 – Dunăƒrea Veche – Canalul Ligheanca -€“ Lacul Ligheanca – Canalul Văcaru -€“ Lacul Văcaru – Canalul Răƒzboinița – Gârla Șontea și ne-am întors iar pe Lacul Vacaru până în sat.

Am mai intrat și pe canale care nu sunt trecute pe hartă, canale secundare sau care se închid. Posibil ca la traseele de sus să fi omis vreun canal sau vreo gârlă, dar am fost pe atat de multe, încât te poți încurca dacă ești necunoscător. Am intrat și pe japșe, ce se formează când crește apa, dar și prin canale atât de înguste, în care atingeam vegetația cu mâna. Copacii sunt putreziți și inegriți de la apă în partea inferioară.

Delta Dunarii 2 (91)Delta Dunarii 2 (94)

Delta Dunarii 2 (366)

Delta Dunarii 2 (457)

Mi-a plăcut tare mult să văd cum se oglindește vegetația în luciul apei, fiecare unghi fiind diferit și creând un spectacol uimitor de frumos. Jocul norilor imprima mereu un alt tablou, iar Dunărea îmbrăca diferite culori. De la gri, verzui și până la albastru ca marea pe lacurile ce străbat Delta.

Delta Dunarii 2 (71) Delta Dunarii 2 (83)

Delta Dunarii 2 (332) Delta Dunarii 2 (334)A doua zi

A doua zi am mers în Satul și Păƒdurea Letea pentru a vedea caii sălbatici și dunele de nisip, la întoarcere oprindu-ne la schitul Sf. Atanasie (Stipoc), singurul schit din Deltă. Din păcate, caii nu au apărut, decât cei domestici, așa că a rămas să repetăm experiența noastră cu altă ocazie!

Delta Dunarii 2 (846) Delta Dunarii 2 (850) Delta Dunarii 2 (879)

Spre Letea, am plecat din sat pe la 9:00 pe traseul: sat Mila 23 – Dunărea Veche – Canal Eracle – Canal Rădăƒcinos – Lac Rădăƒcinos – Lac Trei Iezere -“ Gârla Lopatna -“ Lac Miazăzi – Lac Matița – Canal Suez – Lac Merhei – Canal Sidor – Sat Letea.

Drumul a fost destul de lung, dar fascinant, pe canalul Suez văzând cele mai multe păsări pe metru pătrat, dar și vaci ce se jucau în apă! Pe Canalul Rădacinos este un foișor de observație pentru fotografi, chiar la ieșire din canal, majoritatea nemaifiind utilizate. Noi am urcat în Foișorul Războinița încă din prima zi în Deltă, destul de stabil și de unde poți vedea Delta de la înălțime! Aici am văzut mai bine plasele pentru prins pește și Iulian ne-a explicat cum se procedează. Înainte inelele de la plasă erau din rășină, acum acestea sunt din plastic.

Delta Dunarii 2 (804)

Delta Dunarii 2 (6) Delta Dunarii 2 (8) Delta Dunarii 2 (11)

Delta Dunarii 2 (418)Delta Dunarii 2 (425)

Delta Dunarii 2 (446)

Delta Dunarii 2 (813)

La sosire am fost așteptați de o mașină care ne-a dus pentru un popas scurt la tanti Viorica din satul Letea, unde urma să și luăm masa și apoi am plecat spre Pădurea Letea, traseul durând circa 2 ore dus-întors.

Delta Dunarii 2 (669) Delta Dunarii 2 (670)

Pădurea Letea, ce aparține de comuna C.A. Rosetti, care nu are deschidere la apă, este cea mai veche rezervație naturală din România, începând din nordul satului Letea și având o suprafață de circa 5000 de hectare, doar o parte din ea fiind strict protejată.

Delta Dunarii 2 (688) Delta Dunarii 2 (694) Delta Dunarii 2 (705) Delta Dunarii 2 (709)

Pădurea s-a format în spațiile dintre dunele de nisip. Tot procesul de formare, inclusiv al Deltei, l-am văzut la Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunării, când am vizitat și Acvariul din Tulcea. Ne-am oprit să vedem atât stejarii vechi, cât și dunele de nisip, locul de naștere al Deltei.

Delta Dunarii 2 (739) Delta Dunarii 2 (741) Delta Dunarii 2 (745) Delta Dunarii 2 (750)

La întoarcerea din pădure, cât și la dus, am admirat casele lipovenești din satul Letea, inclusiv casa lui tanti Viorica cu o curte bogată în flori ca multe alte case de pe aici. Cum ne-a prins prânzul, am mâncat o ciorbă de pește și saramaură din crap, știucă și somn cu mămăliguță și usturoi. Și acum îmi plouă în gură.. Gogoșile de la desert au fost pufoase și gustoase.

Delta Dunarii 2 (680) Delta Dunarii 2 (677) Delta Dunarii 2 (678)

Delta Dunarii 2 (770) Delta Dunarii 2 (771) Delta Dunarii 2 (774) Delta Dunarii 2 (776)Satul Letea se află chiar între brațele Chilia și Sulina, pe grindul cu același nume, în comuna C.A. Rosetti. Câtă simplitate, câtă liniște în Letea. Un sat ce pare rupt de lume sau lumea de el. Și totuși, aici se viețuiește. Uneori rămân uimită de drumurile pe care calc și oamenii pe care îi întâlnesc, e fascinant să descoperi astfel de locuri ce par uitate sau prinse într-o capsulă a timpului.

Delta Dunarii 2 (673) Delta Dunarii 2 (676)

Am plecat mai apoi spre Schitul Stipoc (Sf. Atanasie), schimbând puțin traseul de întoarcere. Schitul este situat pe grindul cu același nume și este singura mânăstire din Delta Dunării. Un adevărat colț de rai!

În toate zilele am văzut circa 20 de specii de păsări sau poate mai multe, dar pe acestea le-am identificat, printre care Corcodei, Cormorani, Stârci (Stârc Galben, Stârc Cenușiu, Stârc de Noapte, Stârc Roșu), Țigănuș, Lebăda de Varăƒ, Gâsca de Varăƒ, Rață, Lișiță, Pescăƒruși (cu obraz alb), Pelican Comun, Pelican Creț, Egretă Mică, Egretă Mare, Găƒinușa de Baltăƒ, Chira de Baltă, Buhaiul de Baltă, Cucul, Rândunica, Barza, Vulturul.

Am reușit să surprindem păsările de la distanță cu ajutorul camerei foto Canon EOS 600D cu obiectiv Tamron AF 18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC PZD – Canon de la magazinul F64.

Delta Dunarii F64 Povestidecalatorie (1) Delta Dunarii F64 Povestidecalatorie (4) Delta Dunarii F64 Povestidecalatorie (5) Delta Dunarii F64 Povestidecalatorie (6) Delta Dunarii F64 Povestidecalatorie (7) Delta Dunarii F64 Povestidecalatorie (8) Delta Dunarii F64 Povestidecalatorie (9) Delta Dunarii F64 Povestidecalatorie (10) Delta Dunarii F64 Povestidecalatorie (11) Delta Dunarii F64 Povestidecalatorie (12)

Pentru a treia seară în Deltă urma să gustăm din preparatele excelente ale Pensiunii Vanessa. O pensiune destul de elegantă și cu un confort ridicat pentru zonă. Nu aș fi crezut să găsesc așa ceva în Delta Dunării. Pensiunea dispune de 8 camere frumoase și dotate cu tot ceea ce este necesar. Chiar nu ne-a lipsit nimic, nici plasa de țânțari de la geamuri!

Delta Dunarii (309) Delta Dunarii (315) Delta Dunarii (321)

Curtea este plină de verdeață și de locuri de relaxare, iar restaurantul este foarte luminos. Florin și Alina, proprietarii pensiunii, au un dar aparte de a se apropia de turiști, niște oameni calzi, plăcuți, sociabili și cu un simț fantastic de antreprenoriat, fiind atenți la orice detaliu, atât în ceea ce privește pensiunea, cât și mâncarea și modul de așezare a mesei și de servire.

Delta Dunarii 2 (539)

Delta Dunarii (361)

Delta Dunarii (331) Delta Dunarii (333)

În toate zilele am mâncat pește gătit în fel și chip de nici nu mi-aș fi închipuit că se poate. Eu care mănânc peste din an în Paște am savurat fiecare fel! Gustul peștelui aici este altul, iar localnicii sunt cei mai buni bucătari! Astfel, am mâncat:

 • Proțap de crap cu cartofi
 • Ciorbムcu perișoare din pește
 • Crap, somn, caraș prăƒjit
 • Plachie de somn

Delta Dunarii (328)

Delta Dunarii 2 (252)

Delta Dunarii 2 (264)

Delta Dunarii 2 (526)

Delta Dunarii 2 (919)

Și deserturile au fost delicioase, de la simplele clătite și până la ștrudelul cu mere servit ca la Master Chef!

Delta Dunarii (341)

Delta Dunarii 2 (922)

Vă recomand cu căldură să faceți o excursie în Delta Dunării, merită pe deplin! Eu m-am simțit că într-o expedițe cu Jacques Cousteau, în care am urmărit pe viu păsările nu numai zburând, dar prinzând peste, hrănindu-se ori făcându-și cuib. Interesant este că Dunărea îmbracă mai multe culori, după cum bate soarele ori ce timp e peste zi, iar apusul e Dumnezeiesc…Un loc minunat, unic în lume.

Delta Dunarii 2 (513) Delta Dunarii 2 (511) Delta Dunarii 2 (510) Delta Dunarii 2 (508)

Pe site-ul Descoperadeltadunarii.ro găsiți o multitudine de variante cu cazare, excursii, activități și masă. Mai nou, există în programele lor și excursia de o zi, astfel că puteți da o fugă, dacă sunteți la mare, de exemplu sau le puteți lega, cum am făcut noi, plecând spre Deltă după un sejur în Vama Veche.

A fost o experiență incredibilă pe care aș repeta-o oricând. Nu va plictisiți, garantat!

Delta Dunarii F64 Povestidecalatorie (5)

DSC_0027 Delta Dunarii 2 (788) Delta Dunarii (17)Delta Dunarii 2 (222)Delta Dunarii 2 (242)Delta Dunarii (79) Delta Dunarii (89) Delta Dunarii (127) Delta Dunarii (129) Delta Dunarii (130) Delta Dunarii (143) Delta Dunarii (166) Delta Dunarii (168)Delta Dunarii (171) Delta Dunarii (172) Delta Dunarii (177) Delta Dunarii (180)Delta Dunarii (225) Delta Dunarii (239) Delta Dunarii (269) Delta Dunarii (385)Delta Dunarii 2 (35) Delta Dunarii 2 (50) Delta Dunarii 2 (87) Delta Dunarii 2 (145) Delta Dunarii 2 (146) Delta Dunarii 2 (156) Delta Dunarii 2 (165) Delta Dunarii 2 (173) Delta Dunarii 2 (215) Delta Dunarii 2 (245)Delta Dunarii 2 (310) Delta Dunarii 2 (314) Delta Dunarii 2 (325) Delta Dunarii 2 (332) Delta Dunarii 2 (370) Delta Dunarii 2 (411) Delta Dunarii 2 (424) Delta Dunarii 2 (453)Delta Dunarii 2 (455) Delta Dunarii 2 (470) Delta Dunarii 2 (473) Delta Dunarii 2 (483)Delta Dunarii 2 (493) Delta Dunarii 2 (591) Delta Dunarii 2 (632) Delta Dunarii 2 (654) Delta Dunarii 2 (811)

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

22 Responses

 1. Câtă simplitate, câtă liniște…

 2. Fotograf evenimente Focsani Nicolae Ivanciu

  Fantastica delta noastra dar din pacate vor toti o bucatica din ea.Si ca sa fie siguri de bucatiCA LOR O INPREJMUIESC CU GARD DE SIRMA!

 3. Delta este un loc minunat! Articolul mi-a adus aminte de clipele petrecute anul trecut aici! A fost emotionant! Multumesc!

 4. Excelente imagini

 1. 24 August, 2014

  […] să ajung la Schitul Stipoc aflat pe grindul cu același nume, între Mila 23 și Chilia, în mini sejurul pe care l-am petrecut în Delta Dunării la început de […]

 2. 28 August, 2014

  […] activ și în natură, dar și turismul de aventură. Și chiar ai ce vedea! Noi am fost recent în Delta Dunării, în zona Milei 23 și pe lângă lacurile Deltei am vizitat Pădurea Letea și singura mănăstire […]

 3. 4 September, 2014

  […] Tulcea în Crișan. Cu acest prilej, veți putea descoperi gastronomia și arta culinară din Delta Dunării, nemijlocit influențată de diferitele culturi ale etniilor ce conviețuiesc în Deltă, precum și […]

 4. 8 September, 2014

  […] You can see more beautiful photos here: […]

 5. 10 September, 2014

  […] în primul meu articol despre Deltă că lacurile ei îmbracă mai multe culori. Acum am și fost atentă la fiecare și cred că se […]

 6. 22 September, 2014

  […] îndrăgostit de Dunăre și de Deltă și cred că o voi străbate în lung și în lat ori de câte ori va fi posibil, numai anul acesta […]

 7. 29 September, 2014

  […] celor expuse anterior. Te adresezi unui alt target și o faci. Dacă vrei. Recent, am fost iar în Delta Dunării, în satul Crișan, cu ocazia Festivalului Borșului de Pește. Printre casele tradiționale, […]

 8. 7 November, 2014

  […] acest paradis unic în lume, ținând cont că ne bate iarna la ușă…Și dacă ajungeți în Delta Dunării, vizitați Schitul […]

 9. 16 November, 2014

  […] 7. Delta Dunării  […]

 10. 6 December, 2014

  […] de Expoziții Constantin Brâncuși. Veți recunoaște peisaje din mediul urban ori pescari din Delta Dunării, dar și meșteri […]

 11. 17 January, 2015

  […] ca suprafațムși biodiversitate, este a treia €zonă umedă importantムa României dupムDelta Dunării și Balta Mică a Brăƒilei, după cum aveam să aflu de la un distins profesor, membru AJTR, cu […]

 12. 19 May, 2015

  […] Și dacă ajungeți la Iaki pentru o săptămâna, rezervați-vă o zi pentru a vizita atracțiile din zonă, puteți ajunge la Cetatea Histria, prima colonie greacă de pe țărmul de Vest al Mării Negre și cel mai vechi oraș de pe teritoriul României, vizita Cramele Murfatlar și afla povestea vinurilor Dobrogene ori porni într-o croazieră de o zi în Delta Dunării! […]

 13. 26 May, 2015

  […] Pregătirea agențiilor de turism pentru promovarea și comunicarea corectă, către publicul larg, a facilităților și ofertelor hotelierilor și stațiunilor de pe litoralul românesc și Delta Dunării; […]

 14. 4 June, 2015

  […] Agenții au avut ocazia de a vizita aproape 100 de structuri de cazare și au completat, la final, formulare de analiză a bazei de cazare de pe Litoral și din Delta Dunării. […]

 15. 18 May, 2016

  […] Citește și Descoperă Delta Dunării, paradisul de lângă noi!  […]

 16. 5 November, 2016

  […] acest paradis unic în lume, ținând cont că ne bate iarna la ușă…Și dacă ajungeți în Delta Dunării, vizitați Schitul Stipoc. Programul complet […]

 17. 25 August, 2017

  […] turistice de agrement dar și dezvoltarea echilibrată şi integrată a zonei turistice din Delta Dunării și a stațiunilor de pe litoralul Mării Negre, a infrastructurii turistice de-a lungul Dunării […]

 18. 29 March, 2018

  […] Târgul de Turism de la Berlin, cel mai mare eveniment de profil din Europa, se va desfășura până pe data de 11 martie 2018. În cea de-a patra zi a Târgului de la Berlin, turiștii germani sunt invitați în România pe acordurile muzicii folclorice românești. Ansamblul Junii Sibiului vor asigura o atmosferă de adevărată sărbătoare romanească prin dansuri tradiționale și cântece din regiunile istorice ale tării. Standul Ministerului Turismului ocupă o suprafață de 240 de metri pătrați și reunește inclusiv 40 de co-expozanți, agenții de turism, companii aeriene și autorități locale, care prezintă ofertă turistică a României, de la circuite culturale, la drumeții, turism de aventură, sejururi pe litoral și în Delta Dunării. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture