Cum ne putem păstra amintirile din vacanţe?

Nicicând nu a fost mai uşor să facem fotografii ca acum, când am renunţat chiar şi la aparatele de fotografiat şi singurul accesoriu pe care îl luăm cu noi pentru a surprinde momentele plăcute şi interesante din vacanţe este telefonul mobil.

Cu rola de film în vacanţă

Eu sunt o mare pasionată de fotografii şi dacă dau timpul înapoi cu zece ani îmi aduc aminte cum mă aprovizionam cu câte două role de film de 36 de fotografii/rolă şi musai color şi cu ISO 400 ca să surprind imaginile cele mai frumoase din locurile în care mergeam. Pe vremea aceea nici nu se punea problema ca eu sau oricare dintre membrii familiei să nu apară în fotografii. Acum fac poze şi la peisaje, în neştire.

DSC_0814

Pe atunci, mergeam în vreo două vacanţe mari pe an şi câteva excursii şi reuşeam să strâng circa 200 de fotografii pe care le puneam într-un album sau două, numai bune de răsfoit în zilele friguroase de iarnă alături de familie şi prieteni, pe la vreo sărbătoare sau aniversare.

Sigur, nu toate fotografiile erau reuşite, dar majoritatea erau ok de pus în albume. Evident că am avut şi neplăcerea de a avea filmul voalat, ceea ce a reprezentat un concediu ”distrus”, gândeam eu.

Ce fericire pe mine când mi-am luat camera digitală pentru că puteam să fac atâtea fotografii! Şi totuşi, nu făceam prea multe, camera era cu baterii care se consumau destul de repede şi costau ceva bani, apoi am cumpărat o cameră cu baterii reîncărcabile şi mai apoi cu încărcător şi gata, liber la poze!

Soluţia cea mai bună? Stick-ul USB şi memoria externă!

Ce făceam eu 200 de poze într-un an, s-a transformat în 200 pe zi…Am ajuns la foldere peste foldere în computer şi upgrade-uri de memorie…şi a venit salvarea, că nici CD-urile nu erau o soluţie bună: stick-ul USB şi HDD-ul extern! Am ajuns să fac şi 1000 de fotografii într-o zi când sunt într-un city-break sau circuit, unde să le stochez? Un stick USB e uşor ca greutate şi încap poze cu miile, îl putem folosi pentru transfer şi în vacanţe, dacă nu avem un laptop la noi, găsim sigur un computer în recepţia hotelului (iată câteva modele de memorii USB şi cu diverse capacităţi de stocare).

Prin urmare, pentru salvarea pozelor din vacanţe, vă recomand să folosiţi stick-urile USB şi memoriile externe, ce vă ajută să descărcaţi fotografiile pentru a elibera spaţiul din telefon sau din aparatul de fotografiat fără să încărcaţi spaţiul din computer, care se poate şi strica. Mie mi s-a întâmplat anul trecut şi am avut noroc că datele de pe hard au putut fi recuperate şi transferate direct într-un hard disk extern de 1 TB, pe care am spaţiu suficient şi pentru alte fotografii ce vor urma. Îl puteţi găsi aici.

Însă, vă mărturisesc ceva, îmi lipsesc albumele de fotografii….Dar, cum tehnologia a avansat, mi-am propus ca, începând cu sfârşitul acestui an, să fac albumul meu, selectând acele fotografii care sunt cele mai reuşite pentru a realiza un album digital printabil ulterior. Va fi mult mai interesant şi va cuprinde doar cele mai frumoase fotografii.

Voi câte fotografii faceţi în vacanţe?

seven sisters (15)

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

5 Responses

 1. Georgiana says:

  Retin ca din vacanta la Valencia am venit cu 10 GB, poze si filmari,in timp de o saptamana. Iar in prima mea vizita la Budapesta, in prima zi am facut 700 de poze!Acum m-am mai potolit, pentru ca am constatat ca nu prea mai am timp sa ma tot uit la ele.Deja mi-am cumparat alt hard extern incapator:)

 2. Cornolio says:

  Noi ne-am potolit, nici nu mai luam aparatul de fotografiat, ne limitam la puterea telefonului si folosim 2 cardul mari dar imi amintesc cum descarcam nebuneste zilnic giga de poze pe laptop. Pentru impatimiti exista din fericire acum solutii de stocare! Vacanta placuta tuturor!

 3. Nicolae Sorii says:

  O idee bună – stic USB. Mulțumesc. Eu folosesc transfer pe DVD și am peste 200 buc. care este incomod.

  • Monica says:

   Nu stiu cat se mai pot folosi DVD-urile…Pe viitoarele calculatoare nu o sa mai fie. Trebuie transferate pe memorii externe. Eu am cumparat de 1 terra si am si USB-uri de 30 GB. Merita!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture