Cum avem grijă de sănătatea noastră în vacanțe?
În sfârșit, m-am gândit să abordez și acest subiect al protejării sănătății în vacanță și nu întâmplător. Sezonul de iarnă aduce adeseori gripa prin casele noastre, iar dacă avem programată o călătorie, chiar și o simpla răceală poate să ne strice planurile. Mai grav e ceea ce se întâmplă în acest moment în China din cauza coronavirusului. Comisia Națională de Sănătate din China a anunțat că au decedat deja peste 130 de persoane în urma epidemiei cu noul coronavirus și au fost confirmate mai bine de 1400 de cazuri noi. Acest virus ar fi apărut spre sfârșitul anului trecut într-o piață în care se vindeau fructe de mare din centrul orașului Wuhan și apoi s-a extins în alte orașe din China, dar și în alte țări.
Cum este posibil? Suntem într-o eră în care turismul de leisure, precum și cel de afaceri iau o tot mai mare amploare. Dorim să vizitam destinații noi și călătorim în locuri din ce în ce mai exotice. Cum putem să ne expunem cât mai puțin riscurilor contactarii unor viruși sau îmbolnăvirilor de altă natură?
Cel mai important lucru este să nu călătorim în zonele afectate de vreo epidemie. Chiar dacă ne-am cumpărat vacanțele din timp, sănătatea noastră este mult mai importantă decât pierderea investiției noastre. Ne putem adresa agenției de turism de unde am cumpărat vacanța în eventualitatea recuperării unor bani din valoarea acesteia, dacă mai este posibil, conform contractului încheiat la achiziționarea acesteia. Daca am luat singuri biletele de avion, putem să le schimbăm pentru o altă perioadă, contra unei taxe și a unei diferențe de tarif, în funcție de politica companiei aeriene. Rezervările la cazare pot fi anulate, dacă am optat pentru anularea gratuită a acestora.
În cazul în care nu este vorba de situația unei epidemii, haideți să vedem cum ne putem proteja sănătatea atunci când alegem să plecăm în călătorii pentru că vacanța noastră să fie una lipsită de probleme.
Iată 12 recomandări pentru protejarea sănătății în vacanță:
1.Înainte de a vă decide asupra destinației de călătorie, consultați site-ul MAE. Aici veți găsi rubrica “alerte de călătorie” pentru fiecare țară în parte, consultați această rubrică și decideți singuri dacă merită să vă asumați un risc, fie că este vorba de o epidemie în curs, fie că sunt atentate, cataclisme naturale sau alte cazuri. Și pentru că am vorbit de China, iată ce scrie pe site-ul MAE la data la care am scris acest articol:
În contextul focarului de pneumonie virală (coronavirus) din Republica Populară Chineză, provincia Hubei, localitatea Wuhan, Ministerul Afacerilor Externe recomandă amânarea călătoriilor în această zonă până la normalizarea situației. Totodată, MAE recomandă cetățenilor români care se află deja în R.P. Chineză să urmeze măsurile de precauție și igienă recomandate în aceste situații și să evite deplasarea în locurile unde sunt manipulate animale vii sau moarte, precum și contactul cu persoane bolnave, în particular cu cele care prezintă simptome respiratorii. Pentru informații suplimentare legate de prevenirea contaminării, cetățenii români pot accesa site-urile dedicate ale Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile şi Centrului European de Control şi Prevenire a Bolilor.
Sunt informații destul de clare și e bine să ținem cont de ele atunci când ne alegem destinația de vacanță.
2.După ce ați ales unde doriți să mergeți și toate lucrurile par să fie în regulă, este bine să încheiati o asigurare de călătorie, medicală ori chiar de viață. Agențiile de turism care vând pachete turistice vă pot sfătui în privința asigurării sau vă adresați unei companii de asigurări pentru încheierea unei astfel de polițe. Recomandarea mea este să adaugați o zi sau două în plus fata de data întoarcerii, deoarece se poate întâmpla să experimentați o anulare a zborului, o întârziere a revenirii în țară din diferite motive și este bine să fiți asigurat. Asigurarea medicală furnizează și numerele de telefon unde puteți obține informațiile necesare. De asemenea, rețineți că serviciile de sănătate din ţările Uniunii Europene sunt decontate de statul român dacă sunteți asigurat al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Trebuie doar să intrați în posesia cardului european de sănătate, iar amanute găsiți pe site-ul cnas.ro.
3.Culegeți dinainte toate informațiile necesare legate de cel mai apropiat spital de urgență, centre medicale, farmacii, în apropiere de hotelul unde veți fi cazat. Notați-vă adresele și numerele de telefon. În situații de criză, vă puteți panica și nu veți avea nici timpul necesar să căutați pe internet. Puteți culege aceste informații și de la recepția hotelului, la cazare.
4.Nu plecați fară o suma de bani în plus pentru cheltuieli neprevăzute. Fie că plătiți pentru un consult medical și recuperați în țară banii pe care i-ați dat, de la Compania de Asigurări, fie că vă sunt necesari pentru medicamente uzuale la probleme minore, dar stringente.
Citește și Cu bagajele de drum – mic ghid pentru pregătirea unei călătorii
5.Luați cu voi o trusă minimă de prim ajutor. O banală durere de cap se poate rezolva rapid cu un analgezic, fară să fie nevoie să alergați pe la farmacii. Este posibil chiar să nu vi se elibereze anumite medicamente fară rețete. Rețineți că unele medicamente uzuale se pot găsi în supermarketuri.
4.În cazul în care mergeți în țări exotice, un consult la medicul de familie în prealabil este necesar. Informați-vă de ce vaccinuri este nevoie pentru a intra într-o anumită țară. Puteți lua cu voi carnetul de vaccinări, în care este scris tot ce ați făcut sau cereți o dovadă de la medic. Bolile de care ne putem îmbolnăvi în zonele tropicale sunt destul de grave (febră galbenă, febră Q, poliomelita, hepatite, difterie, meningită, varicella, rujeolă, boala diareică, virusul West Niles, etc.) și nu trebuie subestimate.
6.Exista un proverb: paza buna trece primejdia rea! Prin urmare, este bine să fiți precaut, chiar dacă sunteți vaccinat și aveți asigurare medicală. Evitați aglomerațiile ori să stați prea aproape de o persoana care tușește sau strănută. Puteți folosi măștile în aeroporturi, gări și mijloacele de transport în comun. Acoperiți-vă corpul acolo unde predomină insectele care vă pot transmite boli grave.
7.Evitați să mâncați în locurile dubioase, mai ales mâncarea stradală. Stiu că este o experiență interesantă, dar trebuie să vă sortați cu grijă locurile de unde mâncați pentru ca să evitați toxiinfecțiile alimentare.
8.Nu beți decât apă îmbuteliată. În unele hoteluri se precizează că apa de la robinet nu este potabilă. Puteți să folosiți apa îmbuteliată și pentru spălatul pe dinți sau pe față.
9.Evitați să beți prea multe băuturi alcoolice. Nu numai că vi se poate face rău, dar puteți păți tot felul de accidente de stradă, iar într-o croazieră puteți să vă aplecați prea mult peste bord…Distrați-vă cu moderație!
10.Odihniți-vă suficient, nu doar câteva ore pe noapte. Oboseala scade imunitatea organismului și veți fi predispus la contactarea de boli.
11.Protejați-vă de soare. Atât în privință ochilor, cât și a pielii. Aici am scris în detaliu cum puteți face acest lucru.
12. Plecați imediat din destinație daca simțiți că nu sunteți ok, eventual după consultul de urgență făcut local și după ce ați început un tratament, dacă nu este ceva grav care se poate transmite și răspândi cu ușurință. Acasă vă puteți trata mai ușor și este mai facil.
De-a lungul timpului am experimentat multe situații împreună cu familia, din care am învățat cum este mai bine să procedez. Când nu am avut asigurare, atunci au fost luxații și consultări necesare la medici. Am plecat și răcită și am regretat, deoarece am stat în cameră tot sejurul, cu tratament, ori ne-am întors bolnavi și am oprit direct la camerele de gardă ale spitalelor.
Am învățat să îmi iau la mine tot timpul medicamente de prim ajutor și să renunț fară regret la un bilet de avion. Sănătatea noastră este mult mai importantă și în funcție de cum ne ocupam de ea în primele momente ale îmbolnăvirii, contează și recuperarea ei.
Până la urma, destinațiile nu pleacă nicăieri și vom avea și alte ocazii să mergem acolo unde visăm și să ne bucurăm din plin de o vacanță fără griji.
Niciodata nu am avut asigurare de calatorie in iesiri. Acum imi dau seama ca sunt super inconstient X_X