Cu bagajele de drum – mic ghid pentru pregatirea unei calatorii

Atunci cand ne pregatim sa mergem intr-o calatorie trebuie sa parcurgem niste etape pentru ca aceasta sa decurga fara probleme. Uneori avem timp suficient sa ne pregatim, alteori suntem pe ultima suta de metri. Ce ar trebui sa facem pentru a porni la drum cat mai bine pregatiti? Eu am constatat ca ar trebui sa ne preocupe urmatoarele (ordinea este aleatorie):

1. Alegerea unei valize/genti potrivite pentru vacanta. Acest lucru depinde de mijlocul de transport, anotimp si de durata calatoriei. Din pacate, iarna ne da batai de cap si hainele groase ocupa foarte mult loc. Prin urmare, daca mergem cu:

  • autoturism/autocar – merge un troller mare;
  • tren – troller, ca sa nu caram de genti;
  • avion – fiecare companie are anumite standarde de marime si greutate a bagajelor, nu mai zic de costuri, astfel incat este bine sa verificam aceste informatii pe site-urile oficiale inainte de a pleca la drum, cu atat mai mult cu cu cat se poate plati si bagajul de mana, nu numai cel de cala.

Bagaje avion (4)

Daca am luat biletele de la o agentie de turism putem intreba agentia. Totusi, este bine sa ne interesam la compania aeriana, deoarece poate exista surpriza unei modificari chiar in perioada sejurului si data unei eventuale modificari sa ne ia pe nepregatite.
Trollerul trebuie sa fie rezistent, nu luati unul de duzina, poate suferi la transport, avand in vedere ca este aruncat si trantit adeseori. Nimeni nu este delicat cu el! Cumparati lacatele pentru inchidere, le puteti gasi usor, chiar si in piete, pentru sume infime: 3-5 lei. Aveti grija la cheita, este firava si usor de pierdut…Puteti si infolia bagajul contra cost in aeroport.
Nu uitati sa estimati greutatea/bagaj, pentru a nu a avea surpriza sa depasiti kilogramele permise.

2. Achizitionarea unei asigurari de calatorie, daca este obligatorie. Totusi, recomandarea mea este sa aveti una. Am avut surpriza unui mic accident (entorsa) in Bulgaria si medicul de la hotel a solicitat 70 de euro numai pentu stabilirea diagnosticului, fiind singura data cand nu ne facusem asigurare. Mi-am zis ca nu conteaza pentru trei zile de 1 Mai, dar stiti voi, legile lui Murphy…

3. Verificarea pasapoartelor. Acestea trebuie sa aiba cel putin sase luni de valabilitate. Copiii minori trebuie sa aiba pasaport. Aici gasiti informatiile necesare.

4. Aparatul foto. Trebuie sa aveti cel putin doua aparate de fotografiat, din care macar unul cu accumulator. Bateriile se consuma rapid si te pot lasa chiar cand iti este lumea mai draga! Nu pot uita doua episoade in acest sens: unul cand mi-a scapat pe jos aparatul de fotografiat la Castelul din Praga, isprava care s-a lasat cu urmari si al doilea episod cand am ramas fara baterii la un alt aparat foto, dupa ce ma lasase acumulatorul la altul (aveti in vedere si un acumulator de rezerva si un incarcator de masina) si alergam din magazin in magazin dupa baterii. Pierdere de timp si nervi. Nu mai zic ca s-ar putea sa coste destul de mult. Nu uitati de carduri suficiente de memorie (eu am de 8 si 16 GB), incarcatoare, huse de protectie si snur de gat pentru a avea mainile libere.

5. Harta destinatiei. Neaparat sa va printati/cumparati harti cu locurile pe care doriti sa le vizitati. Mie mi-a fost de mare ajutor o harta printata dupa localizarea hotelului in Roma, care m-a dus usor la destinatie dupa ce am coborat in gara. Nu uitati GPS-ul, daca mergeti cu masina.

6. Efectuarea unor copii dupa actele de identitate (carte de identitate, pasaport). Nu umblati cu originalele la voi, mai bine le lasati la hotel. Daca sunteti talhariti, salvati actele! E dificil sa ramai fara acte in afara tarii. Este bine sa le aveti si salvate intr-un email, pentru a le putea accesa oricand, in conditiile in care nu mai ramaneti cu niciun document.

7. Rezervarea la hotel/pensiune. Dupa ce puneti documentele ce atesta rezervarea intr-o mapa de plastic, impreuna cu celelalte documente de calatorie si cateva copiii dupa actele de identitate, incercati sa trimiteti un mail de confirmare a rezervarii la hotelul ales, chiar daca acesta a fost achizitionat prin agentie. Solicitati agentiei codul rezervarii, le va fi mai usor hotelierilor sa va gaseasca rezervarea. Cu aceasta ocazie, puteti solicita amanunte pe care uneori este greu sa le gasiti la agentia de turism sau chiar pe site-ul oficial al hotelului, cum ar fi orele in care puteti depozita bagajul. Va fi foarte util in ziua plecarii. Noi, in ultima zi de vacanta din Roma, avand tren de la 18.10 spre Bucuresti, am lasat bagajele la hotel pana la ora 15.00, chiar daca facusem check-out-ul la 10.00 si nici nu a fost contra cost. Am cutreierat orasul pana la ora la care trebuia sa ridicam bagajul lasat in camera de bagaje. Astfel, am profitat din plin de orele pe care le aveam la dispozitie pana la ora la care pleca trenul care ne ducea la aeroport.

8. Bani de rezerva. Intotdeauna sa aveti la voi o suma suficienta de bani in care sa nu intrati pana pasiti in aeroport la intoarcere…Nu se stie niciodata pentru ce aveti nevoie: reparatii la masina, doctor, amenzi, etc. Iar daca nu ati intampinat greutati si ii aveti pe toti la intoarcere, aveti ocazia sa cumparati ceva frumos de la duty free in aeroport!

Sper ca experienta mea sa va ajute sa aveti o vacanta reusita!

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

5 Responses

  1. Vacante Reusite says:

    Foarte utile sfaturile tale!Mai ales cel cu banii de rezerva:)

    • povestidecalatorie says:

      Neaparat trebuie sa ai in vedere niste bani de rezerva. Te poti trezi ca depasesti greutatea la bagajul de cala si ai nevoie de bani…Ori ti-e foame/sete…Ori ti se face rau si ai nevoie de medic. Plus ca esti linistit cand ai bani in buzunar! Multumesc pentru apreciere!

  2. Lucian says:

    Foarte util articolul. Pentru a avea o vacanta reusita, trebuie sa fii prevazator!

  3. Tocmai am venit din Florenta, am avut trei aparate foto, din care unul cu acumulator de rezerva, credeti ca mi-a ajuns intr-o zi?….Daca n-am facut 4000 de fotografii in 4 zile, n-am facut nimic…Sper ca firma de hosting sa ma menajeze!! 🙂
    De asemenea, a fost prima data cand am calatorit numai cu bagaj mic de mana si am multe informatii utile in acest sens. O sa povestesc pe indelete.

  1. 29 August, 2013

    […] Sfaturi utile despre cum să îţi pregăteşti bagajele de drum puteţi afla în articolul Cu bagajele de drum – mic ghid pentru pregatirea unei calatorii. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture