Croazieră pe Dunărea dintre Buda și Pesta, o experiență de neuitat!

Budapesta are multe fețe. Acest oraș vibrant se liniștește ușor noaptea, luminile se aprind și un oraș nou răsare la asfințit”…

Deși mintea mea făcea valuri pe Dunăre încă dinainte de a ajunge în Budapesta în ideea de a face o croazieră, până nu am văzut cât este de facil, nu am fost convinsă că mă voi bucura de o astfel de experiență.

Walking-Cruise-at-Night-Budapest-with-River-Cruise-Aapo-Haapanen

Ajunși la Hotelul Charles, unde am stat în cele două zile în care am cutreierat orașul, recepționerul ne-a înmânat o broșură cu privire la croaziere, fiind prima data când ni se recomanda încă de la check-in-ul în hotel, vizitarea atracțiilor turistice relevante.

“Danube ship cruise with lunch or dinner”, așa cum se intitula croaziera, mi-a stârnit dorința și, având în vedere că nu aveam mai mult de o zi la dispoziție să alergăm prin Budapesta, am decis că era o soluție foarte bună pentru a vedea acest oraș minunat. Rămânea să alegem între:

 • Lunch & cruise,
 • Dinner & cruise with live music
 • Dinner & cruise on concert days

Ne-am hotărât pentru a doua variantă, deoarece era la ora 19.00 și ne permitea să și vizităm puțin orașul. În afară de asta, prindeam Budapesta în toată splendoarea ei noaptea. Fabuloasă!

849303

Chiar dacă am fi putut achita biletul pentru croazieră și la hotel, am plecat mai întâi în explorarea orașului. Astfel, în timp ce priveam Clădirea Parlamentului de la Palatul Regal, am văzut două domnișoare care făceau reclamă acestei croaziere. Ne-am apropiat pentru a cere detalii cu privire la locul în care se făcea îmbarcarea, dar am plecat mai mult decât cu niște informații… Ni s-a făcut ofertă tentantă de a plăti croaziera la prețul de student, dacă plăteam pe loc un avans de 5000 de HUF. Ne-am codit puțin, nu știam dacă e bine să dăm așa niște bani, fără să primim vreo chitanță. Ba chiar soțul meu și-a exprimat îndoiala dacă cumva domnișoarele sunt «oficiale» sau impostoare…

Imediat după ce ne-au prezentat mapa cu fotografii din timpul croazierei, ne-am luat inima în dinți și am zis că scăpam de o grijă, dar facem și o «afacere», plătind doar 17.200 de HUF, în loc de 18.800 de HUF (cca 60 de euro).

După ce ni s-a înmânat un tichet de rezervare și au dat un telefon să anunțe rezervarea, am coborât de la Palatul Regal pe Podul cu Lanțuri și ne-am îndreptat spre Duna Palota (Zriny u. 5), puțin la dreapta podului, pe strada care duce la Biserica Sf. Ștefan, pentru o recunoaștere, unde urma să ne întâlnim cu reprezentanții firmei care asigurau croaziera, cu o jumătate de oră înainte de începerea ei. Acolo am și plătit diferență de bani cu cardul.

Eram atât de fericită, încât așteptăm cu nerăbdare să treacă timpul pentru a veni seara și, în același timp, să se dilate, pentru a vedea cât mai multe în timpul scurt pe care îl aveam în față!

Seara a venit rapid și ne-am dus către punctul de întâlnire unde, spre uimirea noastră, am văzut foarte multă lume. În afară de asta, deja mă simțeam prost văzând lumea îmbrăcată foarte elegant, chiar dacă am încercat să am o ținută mai aparte pentru seara care ni se desfășura înaintea ochilor… Misterul s-a elucidat, erau niște nuntași care urmau să petreacă și ei o seară plăcută chiar în incinta hotelului unde era locul de întâlnire! Îndreptându-ne însă spre vapor, nu mare ne-a fost mirarea că nu era unul dintre vapoarele mari care credeam că o să ne însoțească în periplul nostru dunărean, ci un vaporaș de capacitate mică, astfel încât ne întrebam dacă o să încăpem toți în el, ținând cont că pe măsură ce ne apropiam noi parcă deveneam mai mulți, iar vaporul tot mai neîncăpător… Totuși, am avut loc și am apreciat că au ținut cont de faptul că suntem două persoane, astfel încât deși era masă de patru persoane ne-au lăsat intimitatea necesară.

În afară de noi cei care alesesem să mâncăm, la etaj erau turiștii care au ales numai un pahar de șampanie și unul de suc, bere sau vin, la jumătate de preț, achiziționând pachetul «Drink & cruise with live music».

Budapesta 1 (298)

Ce înseamnă însă “Dinner & cruise with live music“€œ, adică pachetul ales de noi?

În primul rând, meniu în regim bufet suedez care s-a compus din:

 • aperitiv băutură: un pahar cu șampanie sau o palincă de piersici sau un suc de portocale, la alegere;
 • aperitiv rece: caș maturat în stil unguresc;
 • supă: gulaș tradițional cu carne de vită;
 • bufet cald: piept de pui la grătar cu sos de brânză Tokaji, salată în stil unguresc, cârnați la grătar cu sarmale;
 • meniu vegetarian: lasagnia cu brânză și spanac;
 • garnituri: orez, cartofi trași în unt cu pătrunjel, mix de legume;
 • salate: salată grecească cu brânză feta și salată de cartofi, salată de porumb cu maioneză, salată Caesar cu bucăți din piept de pui la grătar, salată de pește cu diferite sosuri;
 • deserturi: mini prăjiturele și ștrudel cu mac (delicios!!!);
 • fructe: portocale, banane, mere;
 • băutură: o sticlă de apa minerală, un pahar de vin roșu sau o băutură răcoritoare.

Ca băuturi puteam comanda în plus sau altceva, vaporul avea bar, însă contra cost.

77962f3820fb133ccc48c7052d4818da

În al doilea rând, în timpul croazierei de o oră și jumătate, la lumina lumânărilor, am admirat orașul acompaniați muzical cu folclor și muzică țigănească de către trei membri ai premiatei Orchestre Folk Zoltan Kodaly, incluzându-l și pe faimosul violonist Zsigmond Vidak care deține bronzul Crucea de Merit a Republicii Ungare!

După ce ni s-a ținut un speech de bun venit, am fost invitați la masă, care s-a dovedit a fi foarte gustoasă (mâncarea, evident 🙂 . Însă, trebuie mai întâi să alegeți mâncarea și apoi să admirați priveliștea pentru că dacă se termină mâncarea nu se vine cu alta. Însă era suficientă, doar fructele și prăjiturile au dispărut rapid, soțul meu reușind să ia ultima bucată de ștrudel cu mac…

În timpul croazierei am trecut pe sub podurile budapestane, începând cu Podul Margareta, întorcăndu-ne la Podul Petofi și terminând cu Podul cu Lanțuri de unde a și început croaziera noastră și am admirat pe rând Clădirea Parlamentului, Insula Margareta, Bastionul Pescarilor, Palatul Regal, muntele Gellert și hotelul Gellert, Citadela, Universitatea Tehnică, Universitatea de Științe Economice, Biserică Sf. Maria, Hotelul Marriot, Hotelul Sofitel, Hotelul Intercontinental și Academia de Științe.

Budapest_Night_Parlament_3

Încet, încet, noaptea s-a lăsat și ne-am urcat pe puntea vaporașului pentru o panoramă mai aparte. Iar dacă e să va dezvălui ceva, pe vaporaș, în briza unui vânticel de august binevenit și în noaptea unui oraș luminat de zeci de mii de beculețe, mi-am sărbătorit ziua de naștere… Ce poate fi mai minunat? …

Budapesta 1 (303) Budapesta 1 (331)

Budapesta 1 (308)Budapesta 1 (311)Notă: sursă foto fără watermark: Foto 1Foto 2, Foto 3Foto 4.

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

4 Responses

 1. Frumos! Și mie mi-a plăcut mult în Budapesta, am povestit și eu pe blog, deși nu mi-au încăput toate pozele, am doar linkuri la ele, pentru cine e curios. Ungurii știu să facă turism, iar orașul e minunat. Sper să mai ajung pe acolo. 🙂

 1. 16 September, 2015

  […] A doua zi am văzut Palatul Regal, bulevardul Andrassy, Basilica Sf. Ștefan, Opera Maghiară de Stat, Parlamentul, Muzeul Pantofi, Bastionul Pescarilor, Muzeul Marțipanului și Biserica Sf. Mathias din Cartierul Cetății, ziua culminând cu o croazieră pe Dunăre. […]

 2. 7 October, 2015

  […] Ajungând spre fațada Palatului am putut admira Clădirea impunătoare a Parlamentului, simbol al Budapestei, o construcție zimțată și dantelată. În depărtare se zăreau Podul și Insula Margareta, pe care le-am admirat cu ocazia Croazierei pe Dunăre. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture